NieuwNieuws

Sport

#SaudiArabianGP: Tweede tijd voor Verstappen in eerste vrije training

Kimi geloof het zo wel, Max tempert de verwachtingen

Met nog maar twee races te gaan is het ongemeen spannend in de strijd om het F1-kampioenschap. Max Verstappen heeft met nog 50 punten voor twee P1-finishes slechts 8 punten voorsprong op Lewis Hamilton in het rijdersklassement. 

We zouden willen zeggen dat het spijtig is dat die ontknoping verreden wordt in landen zonder automobiele historie, op een sfeerloze nieuw geasfalteerde parkeerplaats van een Moskee aan Zee in Jeddah dit weekend en volgende week op de blauwverlichte parking van een protserige jachthaven in Abu Dhabi, omdat de F1 liever investeert in financieel rendement dan in sportief sentiment. Maar we hebben afgesproken dat NieuwNieuws objectief moet blijven, en daarom blikken we neutraal vooruit op de twee vrije trainingen die in Jeddah gereden worden vandaag om 14u30 en om 18u00 Nederlandse tijd.

De eerste vrije training op het gloednieuwe "stratencircuit" op het strand van de Saudische kustplaats zal nog net bij daglicht gehouden kunnen worden en dat is gezien de ongeschijnlijk smalle afmetingen van de baan geen overbodige luxe voor de coureurs. De safety car - dit weekend de groene Aston Martin DBX - reed een ronde op hoge snelheid en zelfs in een SUV die bepaald geen F1-snelheden haalt, zag het er al benauwend uit:

Geen trackwandeling voor Kimi

Max Verstappen, op dit moment dus nog lijstaanvoerder in het wereldkampioenschap, temperde in de donderdagpersco de verwachtingen. "Het is een nieuwe baan, die moeten we leren kennen. Zowel wij, als de rest. We proberen dit weekend zo competitief mogelijk te zijn. We zijn erg gemotiveerd, een baan als deze biedt nieuwe kansen voor iedereen, niet alleen voor ons. Maar het is te vroeg om te zeggen wat het wordt", sprak de 23-jarige Nederlander zo nuchter mogelijk.

Alfa Romeo-coureur Kimi Räikkönen, de 42-jarige "Iceman" die na dit seizoen afscheid neemt van de Formule 1, gelooft het daarentegen allemaal wel. Zijn weerzin tegen de traditionele "track walks", waarin teams te voet het circuit verkennen aan het begin van een raceweekend, wordt ook op de valreep van zijn succesvolle carrière niet meer overwinnen, zelfs niet om een hagelnieuwe baan te leren kennen.

FP1 begint zodadelijk, om 14u30. Eerdergenoemde DBX zou het nog best druk kunnen krijgen, want het asfaltvloerkleed en de betonwanden sluiten op veel plekken naadloos op elkaar aan op een bloedsnel circuit dat nauwelijks rechte lijnen kent.

Eerste vliegende ronde Verstappen, tweede tijd

Vergeet de Safety Car, nu op echte snelheid. Hieronder de eerste ronde van Verstappen in Jeddah, die op harde banden in eerste instantie de snelste tijd klokte maar aan het einde van het uurtje vrij rijden toch Hamilton voor zich moest dulden op het doodse simulatorcircuit de fonkelnieuwe baan in Saudie-Arabië.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: