NieuwNieuws

Algemeen

Zorgverzekeraars: hoe zit dat in 2022?

Alles wat je moet weten over hoe je jezelf het beste kunt verzekeren volgend jaar

Zorgverzekeraars staan erom bekend zo laat mogelijk hun zorgpremie voor het nieuwe jaar bekend te maken. In 2021 stond de uiterste deadline hiervoor op 12 november. Sinds die tijd kun je al overstappen naar een andere zorgverzekering. Maar wat gaat er allemaal veranderen in 2022? Dit is wat we weten.

De zaken die hetzelfde blijven

Het eigen risico in 2022 blijft staan op € 385,-. Wel is het weer mogelijk om deze te verhogen. Dit heet vrijwillig eigen risico. Je kunt het eigen risico met 100, 200, 300, 400 en zelfs 500 euro verhogen (dus tot € 885,-). Bij veel zorgverzekeraars hoef je minder premie te betalen als je een hogere vrijwillige eigen risico hebt. Dit kan een voordelige optie zijn, als je verwacht weinig zorg nodig te hebben. Wees er wel van bewust dat een ongeluk altijd in een klein hoekje zit!

De veranderingen

Drie medicijnen om migraine tegen te gaan worden vanaf 2022 vanuit het basispakket vergoed. Om de kosten van deze medicijnen vergoed te krijgen moet je voldoen aan deze voorwaarden. Ook kunnen de elektriciteitskosten van mechanische ademhalingsondersteuning voor thuis vanaf volgend jaar gedeclareerd worden. Let wel op of je hier eigen risico voor moet betalen. De laatste verandering heeft te maken met anticonceptie. Deze valt, ondanks de vele gevoerde. acties, vanaf 21 jaar niet in het basispakket.  

De verandering die misschien wel de grootste impact heeft, is de stijging van premies van de zorgverzekeringen. Independer berekende dat de premies gemiddeld met € 47,55 zijn gestegen. Omdat dit over een gemiddelde gaat, is het handig om een kritisch naar je huidige zorgverzekering te kijken. Er zijn namelijk zorgverzekeringen die maar met een of twee euro per maand stijgen, terwijl andere met meer dan tien euro stijgen.

Zorgverzekeraars

Nederland kent tientallen zorgverzekeraars. Veel daarvan maken onderdeel uit van een bepaald concern. We leggen het je uit.

Concern. Een verzekeringsgroep die onderliggende verzekeraars bestuurt. Ze hebben voornamelijk een risicodragende functie. Grote concerns van Nederland zijn Achmea, VGZ, CZ, Menzis en DSW. 

Verzekeraars. Hoewel vaak onderdeel van een concern, zijn de meeste verzekeraars zelfstandig. Elke verzekering heeft een eigen productenpakket in de vorm van aanvullende verzekeringen en een eigen klantenservice.

Labels. Verzekeraars kunnen een eigen label hebben. Hoewel onderdeel van een verzekering hebben ze vaak een eigen klantenservice, maar opereren ze niet volledig zelfstandig.

Volmachten. Als laatste kan een zorgverzekering ook een volmacht hebben. Dit zijn geen zorgverzekeraars, maar ondernemingen die zorgverzekeringen van een andere verzekeraar aanbieden. Ook doen volmachten administratie van lopende verzekeringen en wikkelen schadeclaims af.

Uiteindelijk maakt het niet heel veel uit of een bepaalde zorgverzekering bij een overkoepelende groep zit. De polisvoorwaarden zullen namelijk verschillen met de andere  verzekeringen die deel uitmaken van dezelfde groep.

Waarom zou je zorgverzekeraars vergelijken?

Zorgverzekeraars hebben allemaal dezelfde basisverzekering, maar hanteren hier wel een eigen maandelijkse premie voor. De onderlinge verschillen worden groter, wanneer wordt ingezoomd op de verschillende aanvullende verzekeringen. Denk hierbij aan de vergoedingen voor mondzorg, fysiotherapie en anticonceptie. Ook hanteren zorgverzekeraars eigen contracten met zorgverleners. Het vergelijken van verschillende zorgverzekeraars is daarom verstandig.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: