NieuwNieuws

Sport

F1-bobo Jean Todt sneert naar Mercedes-baas Toto Wolff

Wel onderzoek naar absurde slotronde op Yas Marina

De FIA heeft aangekondigd dat er een uitgebreid onderzoek komt naar de ontknoping van de Grand Prix van Abu Dhabi. Dat is de uitkomst van vergaderingen op het hoogste niveau van de autobond in Parijs woensdag, op de dag voorafgaand aan de kroning van Max Verstappen tot wereldkampioen. Hij greep die titel in de laatste ronde van de race op Yas Marina, waar de raceleiding een stevige hand in had.

Het mag een bekende situatie heten ondertussen: door een crash van Williams-rijder Nicholas Latifi in ronde 53, was een safety car noodzakelijk. Met nog 5 ronden te gaan, probeerde race-directeur Michael Masi te voorkomen dat de titel onder een dubbele gele vlag achter de veiligheidswagen beslist zou worden. Hij liet derhalve een deel van de achterblijvers de safety car passeren. Dat is volgens de regels, maar: hij liet alleen de auto's "unlappen" die tussen raceleider Lewis Hamilton en de nummer twee, Max Verstappen, in reden. Verstappen had daarna aan één ronde op strategisch onder zijn Red Bull geschroefde zachte banden voldoende om Hamilton - die op oude harde banden reed - in te halen, en de titel veilig te stellen.

Daarover is uiteraard veel controverse en die is de FIA niet ontgaan: "De discussie schaadt het imago van het kampioenschap en de viering van de allereerste rijderstitel van Max Verstappen en de achtste opeenvolgende constructeurstitel van Mercedes”, verklaarde de raceclub in een persbericht op woensdagavond.

'Competitieve aard van de sport bewaken'

De raceduivel zit wel in de details van het persbericht van de FIA. Hoogste baas Jean Todt lijkt namelijk in het communiqué te verwijzen naar het (radiocommunicatie-)gedrag van Mercedes-teambaas Toto Wolff, die zich tijdens de race hardop tegen de beslissingen van de wedstrijdleiding uitsprak. In een vroeg stadium van de ontknoping in Abu Dhabi drong hij al bij Masi aan om tijdens een virtual safety car-situatie niet de fysieke veiligheidswagen de baan op te sturen. Later in de race schreeuwde hij voor iedereen hoorbaar dat de genomen besluiten rond de crash van Latifi "so not right" waren, en werd daarvoor even later - eveneens voor iedereen hoorbaar - op de vingers getikt door Masi.

Naar diens laatste woorden ("Toto? We went car racing") verwijst het FIA-persbericht: de raceleiding wil dat alle teams en rijders "lessen trekken uit deze situatie", om helderheid te verschaffen naar alle deelnemers, media en fans inzake de regels van de F1, maar ook "om de competitieve aard van de sport te bewaken". Met andere woorden: 'Toto, ken je plek, je weet welk spel we hier spelen.'

Op de foto van links naar rechts: FIA-president Jean Todt, Haas-baas Günther Steiner en Mercedes team principal Toto Wolff in 2019

Politiek

Peilingwatch - Coronabonus VVD verdampt, vertrouwen in Mark Rutte omlaag

Lees verder

Boris Johnson vierde ook verjaardagsfeest tijdens lockdown

Algemeen

Premier Pils wederom in opspraak

Lees verder

Meerdere doden door verdrukking bij Afrika Cup-wedstrijd

Algemeen

Zeker 40 gewonden

Lees verder

Beschuldigde regisseur The Voice of Holland bijt van zich af

Glamorama

'Vroeger vond niemand dit raar'

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Kabinet nog steeds incontinent: Maatregelen weer op straat

Lees verder

Ernst Kuipers houdt nepnieuws-clubs als Stichting Artsen Covid Collectief in de gaten

Lees verder

Taliban in Oslo om te praten over mensenrechten (en geld)

Lees verder

Man opent vuur op Duitse universiteit: dode en meerdere gewonden

Lees verder

Dik! USA en Japan tonen hun maritieme spierballen

Lees verder

Wikileaks-oprichter Julian Assange mag in hoger beroep tegen uitlevering VS

Lees verder

Britten halen ambassadepersoneel terug uit Oekraïne uit voor angst inval Rusland

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

#Fitspo op Instagram blijkt belabberde motivatie

Lees verder

10-jarig meisje overleeft sneeuwstorm dankzij zwerfhond

Lees verder

Vrouw van El Chapo blijkt helemaal niet de vrouw van El Chapo

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: