NieuwNieuws

Algemeen

Twee agenten vervolgd voor geweld tijdens Malieveld-demonstratie

'Politiegeweld tijdens aanhouding demonstrant niet proportioneel'

Twee agenten die zondag 14 maart optraden tegen betogers op het Malieveld, worden door het Openbaar Ministerie (OM) vervolgd. Het geweld waarmee zij een demonstrant aanhielden, was niet proportioneel, zo vindt het OM. De man liep verschillende verwondingen op waaronder aan zijn hoofd en een bijtwond van een politiehond. De officier van justitie vindt dit ernstig genoeg om de zaak aan de rechter voor te leggen. Dat meldt het OM vrijdag in een perscommuniqué.

Op 14 maart werd er op het Malieveld gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Op bevel van de burgemeester werd de demonstratie ontbonden. De politie riep bij herhaling om dat de demonstranten zich van het Malieveld moesten verwijderen. De meeste demonstranten gaven daaraan geen gehoor. Daarop ging de politie over tot de gedwongen ontruiming van het Malieveld.

Geweld tegen demonstrant die met startkabel zwaaide niet proportioneel

Het volgende geval wil het OM aan de rechter voorleggen. Het gaat om een demonstrant die met een startkabel zwaaide, weigerde die te laten vallen, achter politiepaarden aan rende en de kabel uiteindelijk in de richting van een ME’er gooide. Hierop wilde een hondengeleider de man aanhouden met inzet van zijn diensthond. Daarbij gebruikte hij ook zijn wapenstok. Een nabij gekomen ME’er gebruikte eveneens zijn wapenstok op de demonstrant die gevallen was en de politiehond bij de oren had gegrepen. De man liep verschillende verwondingen op waarvoor hij zich in het ziekenhuis heeft laten behandelen.

De bij zijn aanhouding betrokken hondengeleider en ME’er worden door het OM gedagvaard. Volgens het OM was het geweld dat zij toepasten, niet proportioneel. Er is nog geen zittingsdatum vastgesteld waarop de twee voor de rechter moeten komen. Het OM zal nog een beslissing nemen over het al dan niet vervolgen van de demonstrant.

Een derde agent is door het OM als verdachte aangemerkt en zal worden gehoord. Het gaat om een hondengeleider die zijn diensthond inzette tegen een demonstrant op verdenking van het gooien van een blikje bier richting de ME. De man liep daarbij bijtletsel op. Het OM heeft nog niet besloten of deze agent gedagvaard zal worden.

'Politiegeweld voor het overgrote deel rechtmatig'

Na afloop hebben meerdere demonstranten en ook anderen aangifte gedaan tegen de politie. Al deze aangiftes zijn onderzocht en vervolgens individueel beoordeeld. Alle aangevers ontvangen van het OM een brief over de afdoening.

Het door de politie gebruikte geweld is volgens het OM voor het overgrote deel rechtmatig geweest. De politie heeft de taak demonstraties te begeleiden, maar mag en moet optreden wanneer haar bevelen niet worden opgevolgd. Daarbij mag de politie ook proportioneel geweld inzetten.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: