NieuwNieuws

Algemeen

Ed van Thijn overleden

PvdA-coryfee en oud-burgemeester Amsterdam werd 87 jaar oud

Bericht van de burgemeester van Amsterdam Femke Halsema op de zondagavond: voorganger Ed van Thijn is overleden. Van 1983 tot 1994 was hij burgemeester van de hoofdstad en daarvoor onder meer tweede man van Joop den Uyl in de Tweede Kamer. In 2005 beleefde hij als senator zijn eigen Nacht van Van Thijn: hij liet toenmalig minister Thom de Graaf (D66) struikelen over de gekozen burgemeester.  "Eens een rat, altijd een rat", zei Laurens Jan Brinkhorst destijds. Daar Hans Wiegel (VVD) jaren eerder wél een kabinet in de Eerste Kamer had laten vallen, heeft deze het sindsdien over het ‘Avondje van Van Thijn’. 

Van Thijn was niet onomstreden. In 1994 trad hij af als minister van Binnenlandse Zaken vanwege de IRT-affaire. In 1997 dreigde hij uit de PvdA te stappen als de Turkse kleermaker en de rest van de familie Gümüs zou worden uitgezet. Later kwam Van Thijn op die woorden terug.   

Volgens de NOS leed Van Thijn aan de zeldzame ziekte polyneuropathie waardoor hij gedeeltelijk verlamd was. I.M. van voormalig PvdA-leider Lodewijk Asscher hier.


De verklaring van Femke Halsema

"Het college en de raad hebben met verdriet kennisgenomen van het overlijden van Ed van Thijn, lid van de gemeenteraad van 1962 tot 1971 en burgemeester van 1983 tot 1994.

Als joods jongetje uit de Rivierenbuurt overleefde hij, ondanks dat zijn onderduik werd verraden, de Jodenvervolging. Die gruwelijke geschiedenis zat in hem zoals die geschiedenis in Amsterdam zit.

Als volksvertegenwoordiger was Van Thijn een vurig debatteerder. Als bestuurder stond hij pal voor de rechtsstaat. De langstzittende burgemeester na de Tweede Wereldoorlog liet onze stad veiliger en leefbaarder achter. Van zijn inzet voor de ondernemers en de reputatie van Amsterdam in de wereld plukken wij nog steeds de vruchten. Over zijn ultieme drijfveer was hij duidelijk: “Racismebestrijding was voor mij de belangrijkste reden om in de politiek te gaan en uiteindelijk ook om naar het burgemeesterschap van Amsterdam te dingen.”

Ed van Thijn ademde de stad. Innig geliefd bij talloze mensen die hem hebben gekend. Door zijn belezenheid, charme en zijn diepgevoelde verlangen om het goede te doen.

Wij gedenken Ed van Thijn met ontzag en dankbaarheid en wensen zijn nabestaanden en dierbaren veel sterkte met dit verlies.

Namens de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders,

Femke Halsema

Burgemeester van Amsterdam"

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: