NieuwNieuws

Algemeen

OM seponeert aangifte Wybren van Haga tegen Hugo de Jonge

'Geen strafbare feiten gepleegd bij invoering coronapas' - Van Haga in beroep

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de aangifte van Tweede Kamerlid Wybren van Haga tegen demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge geseponeerd. Dat meldt het OM donderdag in een perscommuniqué. Tegen De Jonge werd door Van Haga aangifte gedaan omdat het coronatoegangsbewijs volgens hem een discriminerende maatregel is. Het OM is van mening dat een bewindspersoon over zijn gevoerde beleid verantwoording aan het parlement moet afleggen. Daarnaast vindt het OM dat de demissionaire minister geen strafbare feiten heeft gepleegd.

Update 14.27 uur - Van Haga: 'OM stelt De Jonge boven de wet'

Van Haga in een reactie: “Het Openbaar Ministerie stelt hierbij coronaminister De Jonge boven de wet en dat is volstrekt onacceptabel. Daarom starten wij een Artikel 12-procedure. We zitten in een tweede lockdown waarvan de sociaal-economische gevolgen desastreus zullen zijn. We kennen de QR-code, die in strijd is met onze grondwet. De QR-code vraagt om een vaccinatie-, met straks ook de Booster-variant, en / of testbewijs en grijpt daarmee in de lichamelijke integriteit van een persoon en dat mag niet. Net zoals het onrechtmatig is om iemand op zijn of haar lichamelijke situatie de toegang tot een restaurant, bioscoop of theater te weigeren.” 

'Groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie'

Begin november deed Van Haga aangifte tegen De Jonge. De aanleiding hiervoor was de invoering van het coronatoegangsbewijs. Ongevaccineerden, zo staat in de aangifte, voelen zich volgens Van Haga gediscrimineerd ten opzichte van gevaccineerden, omdat zij niet meer op gelijke voet zouden kunnen deelnemen aan de maatschappij. Daarnaast zou volgens de aangifte De Jonge zich met de invoering van het coronatoegansbewijs en met enkele uitspraken in de media, schuldig hebben gemaakt aan 'schending van het discriminatieverbod van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en aan groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie'.

'Geen strafbare feiten gepleegd'

In de sepotbrief aan Van Haga schrijft het OM dat het parlement heeft ingestemd met het plan om een verplicht coronabewijs in te voeren. Volgens het OM zijn ministers en staatssecretarissen verantwoording schuldig aan de Staten-Generaal. “Met dit stelsel strookt niet dat de Staat, dan wel ministers en staatssecretarissen, zelfstandig strafrechtelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor het maken en uitvoeren van wetgeving”, aldus het OM. Bij vervolging zou het OM naar eigen zeggen niet ontvankelijk worden verklaard.

Het OM is ook van oordeel dat het onderscheid dat wordt gemaakt tussen gevaccineerden en ongevaccineerden, geen onderscheid is op basis een van de discriminatiegronden die in het Wetboek van Strafrecht worden genoemd. In de wet worden de volgende discriminatiegronden genoemd: ras, godsdienst of levensovertuiging, homoseksualiteit, geslacht, en handicap. Omdat wel of niet gevaccineerd zijn niet onder deze discriminatiegronden valt, is er ook geen sprake van strafbaarheid wegens groepsbelediging of aanzetten tot haat en discriminatie. Het OM is hierdoor van oordeel 'dat de demissionair minister geen strafbare feiten heeft gepleegd'.

De brief van het OM aan Van Haga is hier te lezen. Van Haga kan binnen twee weken bij het Gerechtshof in hoger beroep gaan tegen de beslissing. Ondertussen is een actiegroep bezig een aangifte tegen De Jonge voor te bereiden

Autodief vlucht in graafmachine, agenten 'achtervolgen' hem minutenlang

Niet Doodchecken

Bloedstollende achtervolging te voet

Lees verder

Rechtbank oordeelt op 17 november in groot strafproces MH17

Algemeen

Het toestel werd deze week 8 jaar geleden uit de lucht geschoten: 298 mensen kwamen om

Lees verder

Nienke Brinkman pakt als eerste Nederlandse vrouw marathon-medaille op EK

Sport

Moest het op 16 seconden afleggen tegen winnares  Aleksandra Lisowska 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Waterscout maakt foto's tijdens douchen scoutingkamp Nawaka

Lees verder

Brand legt autobedrijf in de as: logo Extinction Rebellion op brandende auto

Lees verder

'Nog bijna 500 Afghanen wachten op evacuatie naar Nederland'

Lees verder

'Oud-premier Australië maakte zichzelf schaduwminister van drie ministeries'

Lees verder

Iran vindt aanslag op Rushdie 'zijn eigen schuld'

Lees verder

Wederom bonje voor hekken aanmeldcentrum Ter Apel

Lees verder

Oud-campingbaas Cees Engel van Fort Oranje overleden

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Man wordt geofferd wakker na avondje zuipen

Lees verder

Ramptoerist mag vijf jaar niet vliegen met Transavia

Lees verder

Autodief verstopt zich voor politie in enorme knuffelbeer

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: