NieuwNieuws

Algemeen

OM seponeert aangifte Wybren van Haga tegen Hugo de Jonge

'Geen strafbare feiten gepleegd bij invoering coronapas' - Van Haga in beroep

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de aangifte van Tweede Kamerlid Wybren van Haga tegen demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge geseponeerd. Dat meldt het OM donderdag in een perscommuniqué. Tegen De Jonge werd door Van Haga aangifte gedaan omdat het coronatoegangsbewijs volgens hem een discriminerende maatregel is. Het OM is van mening dat een bewindspersoon over zijn gevoerde beleid verantwoording aan het parlement moet afleggen. Daarnaast vindt het OM dat de demissionaire minister geen strafbare feiten heeft gepleegd.

Update 14.27 uur - Van Haga: 'OM stelt De Jonge boven de wet'

Van Haga in een reactie: “Het Openbaar Ministerie stelt hierbij coronaminister De Jonge boven de wet en dat is volstrekt onacceptabel. Daarom starten wij een Artikel 12-procedure. We zitten in een tweede lockdown waarvan de sociaal-economische gevolgen desastreus zullen zijn. We kennen de QR-code, die in strijd is met onze grondwet. De QR-code vraagt om een vaccinatie-, met straks ook de Booster-variant, en / of testbewijs en grijpt daarmee in de lichamelijke integriteit van een persoon en dat mag niet. Net zoals het onrechtmatig is om iemand op zijn of haar lichamelijke situatie de toegang tot een restaurant, bioscoop of theater te weigeren.” 

'Groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie'

Begin november deed Van Haga aangifte tegen De Jonge. De aanleiding hiervoor was de invoering van het coronatoegangsbewijs. Ongevaccineerden, zo staat in de aangifte, voelen zich volgens Van Haga gediscrimineerd ten opzichte van gevaccineerden, omdat zij niet meer op gelijke voet zouden kunnen deelnemen aan de maatschappij. Daarnaast zou volgens de aangifte De Jonge zich met de invoering van het coronatoegansbewijs en met enkele uitspraken in de media, schuldig hebben gemaakt aan 'schending van het discriminatieverbod van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en aan groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie'.

'Geen strafbare feiten gepleegd'

In de sepotbrief aan Van Haga schrijft het OM dat het parlement heeft ingestemd met het plan om een verplicht coronabewijs in te voeren. Volgens het OM zijn ministers en staatssecretarissen verantwoording schuldig aan de Staten-Generaal. “Met dit stelsel strookt niet dat de Staat, dan wel ministers en staatssecretarissen, zelfstandig strafrechtelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor het maken en uitvoeren van wetgeving”, aldus het OM. Bij vervolging zou het OM naar eigen zeggen niet ontvankelijk worden verklaard.

Het OM is ook van oordeel dat het onderscheid dat wordt gemaakt tussen gevaccineerden en ongevaccineerden, geen onderscheid is op basis een van de discriminatiegronden die in het Wetboek van Strafrecht worden genoemd. In de wet worden de volgende discriminatiegronden genoemd: ras, godsdienst of levensovertuiging, homoseksualiteit, geslacht, en handicap. Omdat wel of niet gevaccineerd zijn niet onder deze discriminatiegronden valt, is er ook geen sprake van strafbaarheid wegens groepsbelediging of aanzetten tot haat en discriminatie. Het OM is hierdoor van oordeel 'dat de demissionair minister geen strafbare feiten heeft gepleegd'.

De brief van het OM aan Van Haga is hier te lezen. Van Haga kan binnen twee weken bij het Gerechtshof in hoger beroep gaan tegen de beslissing. Ondertussen is een actiegroep bezig een aangifte tegen De Jonge voor te bereiden

Rick Brandsteder vertoeft komende tijd in afkickkliniek

Glamorama

'Moet aan zichzelf werken'

Lees verder

Vogels verwerken vuurwerk pas na dagen

Niet Doodchecken

Knallen slecht voor mentaal welzijn van vliegende dieren

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Angela Merkel: In mijn laatste jaar kon ik niets tegen Vladimir Poetin doen

Lees verder

Matthijs van Nieuwkerk werkt mee aan onderzoek naar DWDD

Lees verder

Over tien jaar alleen nog sigaretten bij tabaksspeciaalzaken

Lees verder

Onderzoek naar gedrag Ye West tijdens samenwerking met Adidas

Lees verder

Mazzel voor Mark - ChristenUnie wil ook aanpak asielstroom

Lees verder

Justitie in Frankrijk onderzoekt verkiezingsgeld Macron

Lees verder

Deel Amerikanen denkt dat chocolademelk uit bruine koe komt

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Tweeling geboren uit embryo's die in 1992 werden ingevroren

Lees verder

Uitgeverij Bob Dylan vervalste handtekeningen met machine

Lees verder

Oeps! Stadion eert pornoster in plaats van militair

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: