NieuwNieuws

Algemeen

CBS: 'Geen oversterfte in laatste week 2021'

Dankzij 80-plussers die bleven leven

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft de sterftecijfers over december 2021 bekend gemaakt en daaruit blijkt dat er in de laatste week van het vorige jaar "net geen oversterfte" was. Dat kwam vooral door een daling van de sterfte bij 80-plussers.

In week 52 overleden naar schatting iets meer dan 3500 mensen en dat is een daling ten opzichte van de weken daarvoor. Er was in december als geheel nog wel sprake van oversterfte: er overleden in totaal die maand ongeveer 4300 mensen meer dan verwacht voor december.

Besmettingen stijgen maar ziekenhuis daalt

Indien deze cijfers een beginnende trend aangeven, dan sluiten ze goed aan op de dalende ziekenhuiscijfers en IC-bezetting. Hoewel de afgelopen week een besmettingsrecord kende vanwege de omikron-variant van het coronavirus, nam het aantal ziekenhuisopnamen af en daalde de druk op de IC's. 

Diverse virologen, waaronder Marc van Ranst in België en de Deense epidemiologe Tyra Grove Krause, hebben zich positief uitgelaten over de Zuid-Afrikaanse virusvariant, die wel besmettelijker is maar tot veel mildere klachten leidt. Dat suggereert dat het virus aan het afzwakken is. Krause denkt zelfs dat over twee maanden het leven kan 'terugkeren naar normaal'

Scholen open, café nog niet

In Nederland gaan maandag de scholen weer open, maar OMT-lid Marc Bonten heeft gezegd dat de huidige lockdownmaatregelen waarschijnlijk tot eind januari zullen blijven gelden, niet halverwege de maand worden opgeheven. Aan het einde van de maand, als het nieuwe kabinet is geïnstalleerd, debatteert de Tweede Kamer nog over het wetsvoorstel om 2G en coronapassen in te voeren. 

Heropening van horeca, winkels, museums en bioscopen zou dan mogelijk gepaard gaan met QR-codes, waarbij alleen een vaccinatie- of herstelbewijs nog geldig is maar een negatieve test niet meer.

Echtgenoot Nancy Pelosi mogelijk in gevangenis om rijden onder invloed

Glamorama

Veroorzaakte ongeluk

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Trimbos waarschuwt: levensgevaarlijke MDMA-vloeistof in omloop

Lees verder

Auto rijdt etalage uit, twee mensen overleden

Lees verder

Holleeder de rest van zijn leven achter de tralies

Lees verder

Meta lanceert digital wallet Meta Pay

Lees verder

Dochter Elon Musk hoeft achternaam van vader niet meer te gebruiken

Lees verder

Online daters tot nu toe voor ruim 9 ton opgelicht dit jaar

Lees verder

Jon Snow krijgt officieel een eigen serie

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

66-jarige man weigert te zeggen of hij zwanger is en wordt weggestuurd bij bloeddonatie

Lees verder

Supermarkt krijgt ruim 800 kilo cocaïne geleverd

Lees verder

Man voorkomt autodiefstal dankzij vorkheftruck

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: