NieuwNieuws

Politiek

DENK ziet geen probleem in meerdere functies campagneleider

Anonieme leden beklagen zich over financieel gewin, vriendjespolitiek en omzeiling regels

Anonieme leden van DENK beklaagden zich begin deze maand over financieel gewin, vriendjespolitiek en omzeiling van de regels binnen de partij. Er zou met de jaarrekening geknoeid zijn en campagneleider Dogukan Ergin zou onreglementair teveel dubbele petten dragen. Volgens het partijbestuur van DENK is er niets aan de hand, laat het weten aan NieuwNieuws. 


De meerdere functies van Dogukan Ergin

Brandpunt van de klachten is voornoemde Ergin. Hij is ambtelijk secretaris van de Tweede Kamerfractie (zeg maar de chef van het ondersteunend personeel en de liasion tussen de fractie en de griffier van de Kamer). Tevens is hij fractievoorzitter en lijsttrekker in Schiedam, campagneleider voor de gemeenteraadsverkiezingen en was hij drie jaar persoonlijk medewerker van Tunahan Kuzu. En geeft hij met zijn bedrijf Ergin's Solutions trainingen aan aspirant raadsleden.

En daar wringt de schoen met name volgens de anonieme DENK'ers. Want in het financieel jaarverslag van 2020 dat de partij met accountantsverklaring aan het ministerie van Binnenlandse Zaken stuurde, staat een post van 54.147,50 euro voor Ergin's Solution die echter niet terugkeert in het financieel jaarverslag dat de partij tijdens een Algemene Ledenvergadering voorlegde aan de leden.

Dat is een kwestie van timing, laten DENK-voorzitter Ejder Köse en penningmeester Gökhan Çoban aan NieuwNieuws weten:  "Als gevolg van de overheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken, hebben politieke partijen minder mogelijkheden gehad om plannen en activiteiten uit te voeren in 2020. Gelet op deze situatie heeft het Ministerie besloten om de bestedingstermijn van de overheidsbijdrage te verlengen (Tot en met 31 maart 2021, NN). De systematiek er van en hoe daarmee boekhoudtechnisch om te gaan is bekend gemaakt in juni 2021, echter de jaarrekening van 2020 was reeds vastgesteld door onze algemene ledenvergadering." Klinkt aannemelijk. Zo heeft de waakhond Commissie toezicht financiën politieke partijen (Ctfpp) het in haar verslag over 2020 het geen moment over DENK, wel over andere partijen

'Compleet verantwoording afleggen en niet deels'

Maar wanneer worden de leden dan op de hoogte gesteld? Op de eerstvolgende ledenvergadering ('hoogstwaarschijnlijk op 23 april 2022') waar de jaarstukken van 2021 worden behandeld, laten Köse en Çoban aan NieuwNieuws weten. Want: "Naar het oordeel van het bestuur is het verstandig dat we compleet verantwoording afleggen en niet deels."

Blijven over al die dubbele petten van Ergin. De anonieme klagers wijzen op een aangenomen partijmotie uit de zomer van 2020, een gevolg van de crisis waarin het toenmalige Kamerlid Selçuk Öztürk als partijvoorzitter - of andersom - bijkans de hele partij opblies

Maar de leden in kwestie hebben die motie niet goed gelezen, zeggen Köse en Çoban tegen NieuwNieuws. "Er is geen sprake van een dubbelrol omdat de motie gaat over het vermengen van politieke en bestuurlijke rollen en daarvan is hier geen sprake." 

10da1cf681-47-C5-E86-E-A98-C-4-FBB-9602-F79-A6-DC1-D1-D4

'We waarderen het dat de bezorgde leden legitieme vragen stellen'

Blijft over: hoe zit het met dit verwijt: "De leden worden gepasseerd, er is sprake van verwevenheid tussen de fractie en de vereniging en er worden onverklaarbare uitgaven gedaan waarover leden niet worden geïnformeerd. Er is geen ruimte binnen DENK om dit bespreekbaar te maken omdat er een angstcultuur heerst. Kritische leden worden door middel van juridische acties zoals royement monddood gemaakt."

Köse en Çoban: "We waarderen het dat de bezorgde leden legitieme vragen stellen. Onze leden kunnen altijd via de bekende interne weg de zorgen kenbaar maken, want dan kan het geagendeerd worden en kunnen we op een constructieve wijze het gesprek met elkaar voeren. Het is betreurenswaardig dat de desbetreffende leden die route niet hebben gevolgd. Tijdens de meest recente ledenvergadering op 18 december jl. was er ruimte om dit onderwerp, maar ook andere onderwerpen te agenderen. Desondanks is het fijn deze vragen via u alsnog bij ons terechtkomen en de vereniging in de gelegenheid wordt gesteld deze vragen te beantwoorden."

Waarvan akte.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: