NieuwNieuws

Politiek

DENK ziet geen probleem in meerdere functies campagneleider

Anonieme leden beklagen zich over financieel gewin, vriendjespolitiek en omzeiling regels

Anonieme leden van DENK beklaagden zich begin deze maand over financieel gewin, vriendjespolitiek en omzeiling van de regels binnen de partij. Er zou met de jaarrekening geknoeid zijn en campagneleider Dogukan Ergin zou onreglementair teveel dubbele petten dragen. Volgens het partijbestuur van DENK is er niets aan de hand, laat het weten aan NieuwNieuws. 


De meerdere functies van Dogukan Ergin

Brandpunt van de klachten is voornoemde Ergin. Hij is ambtelijk secretaris van de Tweede Kamerfractie (zeg maar de chef van het ondersteunend personeel en de liasion tussen de fractie en de griffier van de Kamer). Tevens is hij fractievoorzitter en lijsttrekker in Schiedam, campagneleider voor de gemeenteraadsverkiezingen en was hij drie jaar persoonlijk medewerker van Tunahan Kuzu. En geeft hij met zijn bedrijf Ergin's Solutions trainingen aan aspirant raadsleden.

En daar wringt de schoen met name volgens de anonieme DENK'ers. Want in het financieel jaarverslag van 2020 dat de partij met accountantsverklaring aan het ministerie van Binnenlandse Zaken stuurde, staat een post van 54.147,50 euro voor Ergin's Solution die echter niet terugkeert in het financieel jaarverslag dat de partij tijdens een Algemene Ledenvergadering voorlegde aan de leden.

Dat is een kwestie van timing, laten DENK-voorzitter Ejder Köse en penningmeester Gökhan Çoban aan NieuwNieuws weten:  "Als gevolg van de overheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken, hebben politieke partijen minder mogelijkheden gehad om plannen en activiteiten uit te voeren in 2020. Gelet op deze situatie heeft het Ministerie besloten om de bestedingstermijn van de overheidsbijdrage te verlengen (Tot en met 31 maart 2021, NN). De systematiek er van en hoe daarmee boekhoudtechnisch om te gaan is bekend gemaakt in juni 2021, echter de jaarrekening van 2020 was reeds vastgesteld door onze algemene ledenvergadering." Klinkt aannemelijk. Zo heeft de waakhond Commissie toezicht financiën politieke partijen (Ctfpp) het in haar verslag over 2020 het geen moment over DENK, wel over andere partijen

'Compleet verantwoording afleggen en niet deels'

Maar wanneer worden de leden dan op de hoogte gesteld? Op de eerstvolgende ledenvergadering ('hoogstwaarschijnlijk op 23 april 2022') waar de jaarstukken van 2021 worden behandeld, laten Köse en Çoban aan NieuwNieuws weten. Want: "Naar het oordeel van het bestuur is het verstandig dat we compleet verantwoording afleggen en niet deels."

Blijven over al die dubbele petten van Ergin. De anonieme klagers wijzen op een aangenomen partijmotie uit de zomer van 2020, een gevolg van de crisis waarin het toenmalige Kamerlid Selçuk Öztürk als partijvoorzitter - of andersom - bijkans de hele partij opblies

Maar de leden in kwestie hebben die motie niet goed gelezen, zeggen Köse en Çoban tegen NieuwNieuws. "Er is geen sprake van een dubbelrol omdat de motie gaat over het vermengen van politieke en bestuurlijke rollen en daarvan is hier geen sprake." 

10da1cf681-47-C5-E86-E-A98-C-4-FBB-9602-F79-A6-DC1-D1-D4

'We waarderen het dat de bezorgde leden legitieme vragen stellen'

Blijft over: hoe zit het met dit verwijt: "De leden worden gepasseerd, er is sprake van verwevenheid tussen de fractie en de vereniging en er worden onverklaarbare uitgaven gedaan waarover leden niet worden geïnformeerd. Er is geen ruimte binnen DENK om dit bespreekbaar te maken omdat er een angstcultuur heerst. Kritische leden worden door middel van juridische acties zoals royement monddood gemaakt."

Köse en Çoban: "We waarderen het dat de bezorgde leden legitieme vragen stellen. Onze leden kunnen altijd via de bekende interne weg de zorgen kenbaar maken, want dan kan het geagendeerd worden en kunnen we op een constructieve wijze het gesprek met elkaar voeren. Het is betreurenswaardig dat de desbetreffende leden die route niet hebben gevolgd. Tijdens de meest recente ledenvergadering op 18 december jl. was er ruimte om dit onderwerp, maar ook andere onderwerpen te agenderen. Desondanks is het fijn deze vragen via u alsnog bij ons terechtkomen en de vereniging in de gelegenheid wordt gesteld deze vragen te beantwoorden."

Waarvan akte.

Politiek

Negen prangende vragen van Martin Bosma (PVV) over Shula Rijxman (NPO66)

Lees verder

Politiek

Collegewatch - Vrouwen aan de macht in Utrecht, omstreden Jos van Rey terug in Roermond

Lees verder

Wachtgeldwatch - Driekwart oud-ministers Rutte III heeft geen werk

Politiek

'Werkgevers weten niet wat een minister doet of kan'

Lees verder

Leclerc crasht NIET in FP1 #MonacoGP

Sport

Sterker nog: hij is de snelste

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Politie ontdekt overval nadat eigen spullen gevonden worden

Lees verder

Vacature: school op bijna verlaten Schots eiland zoekt docent

Lees verder

Raadslid vergeet videovergadering op mute te zetten voor het schelden

Lees verder

Vrouw doodgereden, bestuurder rijdt door

Lees verder

Nederlander in Torremolinos doodgestoken na wedstrijd Feyenoord

Lees verder

Jude Law te zien in nieuwe Star Wars-serie

Lees verder

Amsterdammer woedend om laadpaalklevende Tesla-rijder

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Bakstenen met verdachte inhoud: politie vindt 100 pallets met drugsstenen

Lees verder

Amerikanen gearresteerd voor illegaal vervoeren van compleet huis

Lees verder

Ram veroordeeld tot drie jaar cel na bloeddorstige moord

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: