VVD zakt verder weg in de peilingen, JA21, BBB en VOLT grote stijgers

Coalitie leidt nog eens vier zetels verlies: minus 25 ten opzichte van maart 2021
De VVD is fors aan het verliezen. Vorige week begon dat al zichtbaar te worden maar opzichte van de verkiezingen, bijna een jaar geleden, is de partij inmiddels elf zetels gezakt bij Peil.nl. D66 levert er zes in, het CDA negen. Alleen de ChristenUnie blijft op een zeteltje winst staan, maar gezamenlijk levert de coalitie deze week nog eens vier zetels in op het toch al niet malse verlies van 21 zetels, een week geleden.
Opgeteld scoren ze in de zondagpeiling van Maurice de Hond maar 53 zetels, krap een derde van het totaal. Met name bij de VVD is de vrije val opvallend, want jarenlang peilde de partij van Mark Rutte moeiteloos als hoogste. Van Toelslagenschandaal tot Gaswinningsdossier tot de wooncrisis of het ontspoorde stikstofbeleid: niets leek de ongenaakbare premier te kunnen deren. Totdat het regeerakkoord op tafel kwam.
Wellicht is de eigen achterban ontgoocheld door de 'linkse' koers die na de paleiscoup door Sigrid Kaag in het Torentje wordt gevaren, want de grootste profiteurs van het wegzakken van de VVD (en ook het CDA) zijn Juiste Antwoord van Joost Eerdmans (plus acht) en de BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas (plus zes).
D66 en CDA leveren fors in bij nieuwkomers
Andersom lijkt menig D66-kiezer ook niet erg verheugd over het lijmen van de gescheiden wegen, want VOLT snoept er zeven zetels bij die voornamelijk bij D66 vandaan lijken te komen. De Hond signaleert dat de VVD maar iets meer dan de helft van haar kiezers vasthoudt, maar ziet hetzelfde bij D66. Het CDA is hier wederom de grootste verliezer: Wopke Hoekstra entameert nog maar dertig procent van de stemmers op zijn partij.
JA21 plukt behalve VVD en CDA overigens ook stemmen weg bij Geert Wilders, die met zijn 17 zetels aan de onderkant van zijn eigen standaarddeviatie peilt. Ook de SP levert in bij Eerdmans. VOLT eet zetels van D66, maar ook van het CDA, Groenlinks (dat met plus één niet herstelt van de halvering in maart 2021) en de PvdA, waar dubbele cijfers ook een gegeven uit het verleden zijn. BBB wint vooral van CDA, VVD, FVD en PVV.
Soumaya Sahla is een probleem voor Sophie Hermans
Afgelopen week debatteerde de Tweede Kamer over de regeringsverklaring van Rutte 4. Dat debat werd - zoals zo veel debatten tegenwoordig - getekend door relletjes en ruzietjes. Geert Wilders ging tekeer over hoofddoekjes in de Kamer in het algemeen en tegen de VVD in het bijzonder over Soumaya Sahla, het voormalige lid van de Hofstadgroep die een actieve rol binnen de partij heeft. Fractievoorzitter Sophie Hermans reageerde daar vanmorgen op bij WNL op Zondag en daar kwam ze niet helemaal lekker uit, zoals de beelden hieronder laten zien. Met veel meel in de mond erkent ze de vervelende situatie voor de VVD tegenover Wierd Duk:
Omtzigt beste debater over regeringsverklaring
Daarnaast wist Gideon van Meijeren namens FvD wederom de Kamer tegen zich in het harnas te jagen met een oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Uit de peiling van De Hond blijkt dat er grote ontevredenheid is bij kiezers over de rol van voorzitter Vera Bergkamp: "56% vindt de Tweede Kamervoorzitter Bergkamp (vrij) slecht functioneren." Zorgelijker voor Bergkamp is dat zelfs de helft van 'haar' D66-stemmers dezelfde mening is toegedaan.
Driekwart van de kiezers vindt dat een Kamerlid "niet alles mag zeggen in de Tweede Kamer", maar opallend is wel dat een kwart van de kiezers wel vindt dat Kamerleden mogen oproepen tot burgelijke ongehoorzaamheid. Bij de achterban van FvD is dat - het zal niet verbazen - zelfs 92%.
"Op de vraag wie men het beste vond tijdens het debat volgend op de regeringsverklaring sprong Pieter Omtzigt eruit", schrijft De Hond. Caroline van der Plas, Geert Wilders, Joost Eerdmans en Lilian Marijnissen volgden "op ruime afstand" en "op vrijwel gelijk niveau" van elkaar. Wilders, Rutte, Sylvana Simons en Jan Paternotte, de kersverse fractievoorzitter van D66, eindigden onderaan. Pieter Heerma (CDA) werd door niemand herkend.
De 'winnende' bijdrage van Omtzigt in het debat over de regeringsverklaring is hieronder terug te zien: