NieuwNieuws

Algemeen

Rijksoverheid betaalde 9 ton voor Zoom-alternatief dat nooit werd gebruikt

Gebruiksklaar vergaderplatform van paar ton ligt stof te happen in BZK-bureaula

De Rijksoverheid heeft aan het begin van de coronacrisis iets minder dan 9 ton uitgegeven om een eigen, veiliger vergaderplatform te laten bouwen. Het Dutch Secure Mobile Communication Platform moest een veilig alternatief worden voor Zoom en Microsoft Teams, dat ontdekte de Volkskrant. De online vergaderservice is nooit gebruikt.

Het platform is inmiddels bruikbaar en zou naar behoren werken. Dat stelt John Meyers, Chief Technology Officer van X-Systems. Het techbedrijf heeft grotendeels de ontwikkeling van het Zoom-alternatief voor de overheid gedaan. Ondanks dat het platform inmiddels werkt en veilig is, is het vanwege 'onvoldoende gebruiksgemak voor de doelgroep' gepasseerd, meldt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) aan de Volkskrant.

886.000 euro in voorschotten

Opvallend is dat de opdracht om het vergadersysteem te bouwen niet is uitgezet via een aanbesteding. De opdracht is direct toegewezen aan de stichting New Trust Foundation (NTF). Deze stichting is eind 2019 opgericht als een publiek-private instelling en werd voorgezeten door een ambtenaar van Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk. De uitvoeringsorganisatie valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken, dit is ook het ministerie dat de opdracht toekende.

In totaal gaat het om ruim 886.000 euro in voorschotten die door het rijk werden betaald aan NTF. Om toezicht te houden op de uitgaven van de stichting werd een tweede ambtenaar van BZK aangesteld in het bestuur van NTF.  Het derde bestuurslid was Arthur van der Wees, een externe specialist. Het bedrijf van Van der Wees heeft voor ondersteuning bij de ontwikkeling van het vergaderplatform zo'n 64.800 euro in voorschotten ontvangen.

'Had aanbesteed moeten worden'

Inmiddels geeft het ministerie toe dat deze opdracht niet 'onderhands verstrekt had mogen worden'.  De woordvoerder van BZK zegt in de Volkskrant dat het ongelukkig is dat NTF heeft samengewerkt met het bedrijf van een van de bestuursleden van de stichting. ,,De inhuur van deze ondernemer had aanbesteed moeten worden.'' Van der Wees vind het zelf volkomen logisch dat zijn bedrijf de opdracht kreeg. Hij stelt dat de crisis al over zou zijn geweest tegen de tijd dat de formele aanbesteding was gedaan.

Het project van de bouw van een eigen vergaderplatform is eind 2020 stopgezet en destijds zijn de twee betrokken BZK-ambtenaren uit de stichting gestapt. Van het platform is een prototype opgeslagen, volgens X-Systems is het daarbij gebruiksklaar.  Desondanks wordt het vergaderplatform van 9 ton niet door de Rijksoverheid gebruikt.

Gebrek aan veiligheid is overigens niet alleen van een vergaderplatform afhankelijk, het komt ook voor dat bewindslieden zelf gaten schieten in de beveiliging van een call door bijvoorbeeld een foto van de link te delen op sociale media.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: