NieuwNieuws

Tech & Crypto

Veilingvoer: De vlammende F1-racer van Jan Lammers

Neerlands trots met V8-power

Een mens moet ergens over dromen, dus behandelen we in veilingvoer de meest bijzondere, unieke, zeldzame of bizarre auto's die binnenkort onder de hamer gaan. Met deze week de raceauto waarmee Jan Lammers in 1979 in de Formule 1 streed. 

Voordat hij de Dutch GP promootte en door alle media een microfoon onder de neus geduwd kreeg om Max Verstappen de hemel in te prijzen, was Jan Lammers zelf een verdomd snelle coureur. Een racer die zijn grootste succes behaalde door de 24 uur van Le Mans te winnen, maar daarvoor ook een aantal jaar in de Formule 1 actief was. Weliswaar niet met het succes van Max Verstappen, maar geen enkele Nederlander behaalde ooit het succes van Max Verstappen, dus dat is geen schande.

Het F1-avontuur van 'Jantje' begon in 1979 bij Shadow Racing Team in deze auto: de Shadow DN9. Vlammende leeuw voorop en met grote letters 'Samson' op de zijkanten en vleugels van de auto, want de Nederlandse tabaksfabrikant was de sponsor die Lammers meenam voor zijn stoeltje. Ondanks deze agressieve livery was de auto een stuk tammer. Shadow was een middenveld-/achterhoedeteam en Lammers scoorde niet beter dan een negende plaats in de Canadese Grand Prix. Dat is tegenwoordig goed voor twee WK-punten, maar destijds kregen slechts de zes best scorende rijders punten, waardoor Lammers het seizoen afsloot met nul punten achter zijn naam. Zijn teamgenoot Elio de Angelis wist in de laatste race van het jaar (United States Grand Prix) een vierde plek te behalen, waarmee het team toch nog met drie schamele puntjes het seizoen kon afsluiten. 

Lammers maakte voor het volgende seizoen de overstap naar het Duitse ATS en deze auto verdween in de collectie van een Italiaanse verzamelaar. Niet dat deze racer sindsdien stof stond te verzamelen, want na een paar keer van handen te zijn gewisseld en met een uitvoerige restauratie achter de rug werd de DN9 begin deze eeuw ingezet voor het in populariteit groeiende historische Grand Prix-racen. De ideale sport voor de rijke zakenman met te weinig talent/tijd voor een echte racecarrière, maar zo toch kan ervaren hoe het is om te racen in echte F1-monsters. 

Mocht je zelf een historische F1-carrière nastreven of gewoon altijd al een F1-racer met een Nederlands tintje aan je verzameling willen toevoegen (bijvoorbeeld als je Frits van Eerd of Evert Louwman heet), dan moet je op 3 februari in Paris zijn. Dan komt de Shadow bij veilingshuis Bonhams onder de hamer en die verwacht er tussen de 200.000 en 250.000 euro voor te krijgen. Een riante bankrekening is dus een vereiste, maar dan heb je wel de kans om een echt stukje Nederlandse racegeschiedenis te kopen. 

En dat klinkt dus zo...

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: