NieuwNieuws

Tech & Crypto

Veilingvoer: De F1-auto die geen F1-auto is

Voor de F1-rijder die geen F1-rijder is

Een mens moet ergens over dromen, dus behandelen we in veilingvoer de meest bijzondere, unieke, zeldzame of bizarre auto's die binnenkort onder de hamer gaan. Met deze week iets dat lijkt op een F1-auto, voelt als een F1-auto, maar geen echte F1-auto is.

Dit is de Lotus T125, het zwartste deel uit de meest recente zwarte bladzijden uit de geschiedenis van het merk. De bladzijden uit de korte periode dat Dany Bahar aan het roer stond. Een marketingman die naam had gemaakt bij Red Bull en Ferrari en die in 2009 door Lotus-eigenaar Proton was aangetrokken om het merk weer winstgevend te krijgen. Helaas voor het verlieslijdende Lotus was Bahar gewend succes te creëren door met geld te smijten, wat bij zijn vorige werkgevers kon omdat die over enorme budgetten beschikten, maar bij het kleine Britse merk verkeerd uitpakte. 

Louvre

De grote ommekeer voor Lotus moest beginnen op de autoshow in Parijs van 2010, waar Lotus liefst vijf nieuwe modellen presenteerde. Een bizar ambitieus plan voor een merk dat op dat moment slechts drie modellen leverde. En terwijl de bezoekers zich hier al over verbaasden, wisten ze niet dat de avond daarvoor een zesde model was gepresenteerd aan een klein groepje rijke en trouwe klanten. Bahar had deze klanten eerst meegnomen door de garages van de Britse fabriek waar de historische racers staan opgeslagen en ze laten scheuren in een GT4-racer op Lotus' eigen testcircuit. Daarna werden ze in privévliegtuigen gestopt en naar Parijs gevlogen waar het Louvre was afgehuurd voor een diner. Tussen de kostbare kunstwerken in het bekende museum stonden klassieke Lotus-racers, spraken F1-coureurs en maakten de klanten kennis met de T125. Het ultieme circuitspeeltje dat voor de gewone man het dichtst bij de F1-ervaring kwam als mogelijk. 

Had Bahar bij oude werkgever Ferrari gezeten dan had iedere ingevlogen klant per direct zijn krabbel onder een koopcontract gezet. De topklasse van de Ferrari-kopers wordt graag in de watten gelegd en is altijd op zoek naar een nieuwe en beter speeltje om indruk mee te maken bij vrienden. Lotus-rijders zijn anders. Die willen niet gezien worden, maar vooral een uitstekend rijdende auto. Dat hoeft niet het duurste van het duurste te zijn, als ze maar kunnen genieten achter het stuur. Voor de gemiddelde Lotus-rijder is de T125 too much. Uiteindelijk zijn er slechts twee T125's verkocht. Niet die betreffende avond, maar in totaal... Bahar werkte daarna niet lang meer voor Lotus.

Zelfs Clarkson vond het too much

Deze auto

In totaal bouwde Lotus vijf T125's. Twee bleven in handen van het merk, één werd gedoneerd aan een goed doel en twee werden daadwerkelijk verkocht aan klanten. De auto hier is één van die twee klantenauto's. Gehuld in de legendarische John Player Special-kleuren is dit nog steeds de beste manier om een echte F1-racer te ervaren zonder in een echte Formule 1-auto te stappen. Een carbonfiber-body zorgt voor een laag gewicht van 600 kilo, de prachtige Cosworth V8 voor 640 trappelende raspaarden en de geavanceerde aerodynamica voor voldoende downforce als je maar hard genoeg gaat. Jean Alesi zegt het al in de video hierboven: de T125 kan harder dan een echt F1-auto uit de jaren 90.

Dus heb je je F1-carrière al los moeten laten, maar wil je toch het gevoel van een F1-auto ervaren, dan kun je op 5 maart bij RM Sotheby's terecht waar deze zeer zeldzame T125 onder de hamer gaat. Nagenoeg niet gebruikt door de originele koper en voorzien van een grote lading reserveonderdelen voor als het fout gaat. Een verwachte prijs is noog niet gegeven, maar ga er maar van uit dat dit geen goedkope hobby wordt. Maar als je een dikke portemonnee hebt en je wil je als Max Verstappen voelen, dan is dit je kans. Als je durft...

The Stig ging er beter mee om

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: