NieuwNieuws

Tech & Crypto

Veilingvoer: Tussen Porsche-kunst en Porsche-kitsch

Een creatief kunstwerk of vernielzuchtige heiligschennis?

Een mens moet ergens over dromen, dus behandelen we in veilingvoer de meest bijzondere, unieke, zeldzame of bizarre auto's die binnenkort onder de hamer gaan. Met deze week een Porsche, maar dan met sterke Japanse invloeden. Maar is het kunst of kitsch?

Het is direct duidelijk dat we hier geen standaard Porsche 911 hebben. De uitgebouwde wielkasten, de enorme vleugel achterop en de dikke en lage bumpers komen duidelijk niet uit de fabriek in Zuffenhausen en ook de afbeeldingen van Japanse vrouwen en tekens stonden niet op de weelderige optielijst van de Duisters. Dit is een Porsche die onder handen is genomen door de Japanse knutselaar Akira Nakai, de oprichter van Rauh-Welt Begriff (RWB). Een tuner die zijn compleet eigen draai geeft aan de bekende Duitse sportauto en de Porsche-fans tot op het bot verdeelt. 

De creaties van RWB zijn misschien het beste te vergelijken met kwalitatieve graffiti. Het is onmiskenbaar een vorm van kunst en wordt door de één gezien als een verrijking van de omgeving terwijl de andere juist ziet als verwerpelijk vandalisme. Je ziet RWB's als moderne kunstwerken op wielen of als een volledig onnodige vernieling van een standaard 911: er lijkt geen middenweg te zijn. 

De verkopers van dit Mexico Blue gespoten exemplaar richten zicht uiteraard op de groep liefhebbers die dit zien als rijdend kunstwerk. Een metalen sculptuur uit de handen van Nakai, die zonder te meten simpelweg met een rolletje afplaktape en het blote oog besluit waar de zaag in het bodywork moet en na twee dagen knutselen met een sigaret in zijn mondhoek een standaard Porsche transformeert in deze kakofonie van spoilers, lipjes en uitstulpingen. Ze zoeken ook liefhebbers met een riante portemonnee, want de verwachte opbrengst ligt tussen de 155.000 en 200.000 euro.

Om deze toch al bijzondere RWB-Porsche nog specialer te maken werd de Japanse kunstenaar Roamcouch ingevlogen om de auto van een creatie te voorzien. Het is de enige vierwieler waaraan Roamcouch ooit werkte, wat het resultaat uniek maakt. De eigenaar heeft de Porsche zelfs een naam gegeven: Hideyoshi. Het is een eerbetoon aan een Japanse samoerai uit de 16de eeuw, Toyotomi Hideyoshi, en passend voor een project met diepe Japanse invloeden.

Liefhebbers mogen zich melden bij RM Sotheby's, waar de RWB-Porsche deel uitmaakt van een online veiling die de komende dagen nog loopt. Bieden kan tot en met 23 februari. Mocht je interesse hebben, bedenkt dan wel dat de unieke supercar momenteel in Dubai staat en je zelf verantwoordelijk bent voor het verschepen van het blauwe monster. Dat is natuurlijk geen probleem voor een kunstverzamelaar, al zullen de Porsche-fans die dit als kitsch bestempelen liever zien dat Hideyoshi in de woestijn blijft.  

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: