NieuwNieuws

Algemeen

De ochtend na de Russische invasie; wat we nu weten over de situatie in Oekraïne

De oorlog is begonnen

Rond 04:00 vannacht kondigde Russische president Poetin in een toespraak op televisie aan dat Rusland ging beginnen aan een militaire operatie in Oost-Oekraïne. Wat volgde was een veel bredere aanval op het buurland, met aanvallen in de regio's Donjetsk en Luhansk (Donbas) en luchtaanvallen in steden door het hele land.

De Oekraïense regering spreekt van een "invasie" en zegt dat Oekraïne alles in haar macht zal doen om het land te beschermen. In een toespraak gefilmd met een telefoon sprak president Zelensky het volk toe. "Wees niet bang. We zijn overal klaar voor. Wij zijn Oekraïne", aldus Zelensky. Volgens het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er al honderden doden gevallen.

Meteen na de toespraak van Poetin werden er explosies waargenomen in de hoofdstad Kiev, maar ook in andere steden. In Charkov is een militair commandocentrum aangevallen. Volgens het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken zijn onder andere de steden Charkov, Kiev, Odessa, Dnipro en Marioepol het doelwit van luchtaanvallen. De aanvallen lijken te zijn gericht op militaire doelwitten en luchthavens. Rusland claimt inmiddels dat het de Oekraïense luchtmacht heeft geneutraliseerd.

Op sociale media verschenen gedurende de hele nacht beelden van Russische raketten die in de grensgebieden werden afgevuurd. 

Belarus

Ook aan de grens bij Belarus en vanaf het schiereiland de Krim zijn Russische troepen de grens met Oekraïne overgestoken. Volgens onbevestigde berichten doet ook het Belarussische leger mee aan de inval. Dit zou betekenen dat de Russische inval grootschaliger is dan in eerste instantie werd verwacht door sommige deskundigen.

In de steden wordt de bevolking opgeroepen tot het zoeken van dekking. Veel mensen zijn sinds het begin van de ochtend verscholen in schuilkelders. Door heel Oekraïne werden vannacht en vanochtend aanvallen gemeld: 

Reactie wereldleiders

Vanuit het Westen wordt ontzet gereageerd op de inval van Rusland in Oekraïne. President Joe Biden van de Verenigde Staten heeft gezegd dat het Westen fel zal reageren op de inval van Rusland in Oekraïne. "Rusland alleen is verantwoordelijk voor de oorlog die zal leiden tot veel slachtoffers, menselijk lijden en alle destructie die deze oorlog zal opleveren. De wereld zal Rusland verantwoordelijk houden." 

Later vannacht veroordeelden ook premier Mark Rutte, EU-leider Von der Leyen en Duitse Bondskanselier Scholz de gewelddadige actie van Rusland. Onder andere de VS belooft de zwaarst mogelijke sancties tegen Rusland. Ook de EU heeft aangekondigd met zware sancties te komen.

In Den Haag is momenteel het kabinet bij elkaar gekomen voor spoedoverleg.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: