NieuwNieuws

Glamorama

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lekker relaxen met een filmpje

Het is vrijdag en de week is weer voorbij. Dus wij zetten de enige echte toppers qua nieuwe films en series om te bingen op een rij. Voor als je helemaal rozig bent van het winterzonnetje op het terras.

Deze editie vooral ietwat surrealistische en vreemde cineastische kunstwerken. Mag ook wel een keertje. De wereld is er al vreemd genoeg aan toe, prima reden om even te vluchten in werelden die niét echt bestaan. Hopen we, althans.

In de bios: The Batman

Goed nieuws voor Gotham: niet VVD'er Vincent Karremans gaat de stad redden maar The Batman is gewoon weer terug. Incluis masker en cape. En Selina Kyle, beter bekend als Catwoman, is ook terug. Na Ben Affleck, Christian Bale, Val Kilmer, George Clooney en een lange lijst aan andere acteurs is het de taak aan Robert Pattinson om de superheld uit Gotham te portretteren.

Pattinson ken je vermoedelijk zoals iedereen als glitterende vampier in Twilight, maar hij bewees zich met onder andere Tenet en The Lighthouse als veel meer dan een tieneridool. We moesten even wennen maar de fantastische acteur zet een prima Batman/Bruce Wayne neer. 

Eén van onze favoriete schurken is ook terug: The Riddler (Paul Dano) zit de rijke erfgenaam en zijn stad dwars. Die stad blijkt nogal corrupt en dankzij de schurk komt Wayne erachter dat zijn familie misschien toch niet zo geweldig was als hij dacht. Verder nog even een eervolle vermelding voor de Catwoman die Zoë Kravitz hier neerzet. Vinden we fijn. Zet alles wat je weet over Batman uit je hoofd en geniet van gewoon een goede blockbuster.

Ook in de bios: Memoria

Ben je meer een filmhuistype, dan kun je ook daar deze week weer goed terecht. Eerlijk is eerlijk: zodra Tilda Swinton in een film te vinden is, zetten we ‘m eigenlijk blind op. De onvolprezen actrice heeft een goede smaak als het gaat om te schitteren in films. Haar nieuwste werk dat in Nederland te zien is, is Memoria. Prima reden voor een tripje naar het plaatselijke filmhuis. Het is een filmhuisfilm en daarmee ook een gevalletje 'moet je van houden'. Het is traag. Vaag. Veel stil. Spiritueel, wordt 'ie zelfs genoemd. Voor de purist. Maar je wordt beloond met toch heel veel spanning én prachtige beelden.

De Schotse Jessica Holland (Swinton) woont in Colombia. Haar zus ligt met vreemde klachten in het ziekenhuis, Jessica reist naar Bogota om haar zus te zien. 's Ochtends vroeg hoort ze een vreemd geluid. Ze besluit op onderzoek uit te gaan om te ontdekken waar de knal - of eigenlijk knallen, ze blijven komen - te traceren. 

Ga er overigens wel even voor zitten, hij duurt maar liefst twee uur en een kwartier en sommigen vergelijken het zelfs met een drugstrip. Zonder enig fysiek ongemak behalve misschien de oncomfortabele stoel in de bios.

Bingen: Awkwafina is Nora from Queens

Goed, tijd voor wat vrolijks. En daar kunnen we Videoland ruimhartig voor bedanken. Die hebben de briljante serie Awkwafina is Nora from Queens online gezet. Met in de hoofdrol - je verwacht het niet - Awkwafina. Losjes gebaseerd op haar eigen leven. Ze speelt Nora in de New Yorkse wijk Queens. Een millennials waarbij het allemaal niet zo goed lukt in het leven. Ze woont bij pa-lief en haar extravagante oma, blowt de hele dag en het lukt haar om geen enkel baantje te houden.

Theoretisch gezien zou deze serie in de categorie Girls en Fleabag passen, toch is de serie van een heel ander kaliber. Wellicht omdat Nora niet eens haar best doet iets voor te stellen maar er toch wel van baalt dat het allemaal niet lukt. Verder vrij absurdistisch en voor de gemiddelde millennial ook gewoon herkenbaar. Hier en daar wat oncomfortabel maar vooral ontzettend grappig. Vreselijk raar. We houden ervan. Seizoen één kijk je nu bij de streamingsdienst.

Docu: Wu-Tang Clan: Of Mics and Men

Mocht je meer in  de stemming zijn voor een goeie docu, dan bedient Videoland je ook op je wenken. Daar kijk je de docu Wu-Tang Clan: Of Mics and Men. Mocht je nog twijfelen waar die over gaat: over de wereldberoemde hiphop-groep Wu-Tang Clan. 

Dat is precies wat je verwacht. Het ontstaan en verloop van de groep, verteld door alle levende leden plus nog wat archiefmateriaal van de overleden Ol' Dirty Bastard. En allerlei mensen die wat met de groep te maken hebben gehad. Kortom, alles wat je wil in een documentaire over deze legenden. 

Meer docu: RICO: Dream Big

Als we dan toch in de documentairesferen zitten, over de Nederlandse sportheld Rico Verhoeven is er ook eentje gemaakt. Op Prime zie je niet alleen hoe de bokser zo groot is geworden (vooral figuurlijk, trouwens, letterlijk is het een kwestie van goed trainen en correct bunkeren). Naast zijn topsportcarrière kijk je ook mee hoe hij bezig is met zijn leven ná het boksen. Want het schijnt dus dat je dat niet de rest van je leven kunt volhouden. Omdat 't lichamelijk best zwaar is, ofzo. 

Het plan van Rico? Hollywood veroveren. Hij kon al even oefenen in seizoen twee van Undercover als sidekick van Ferry Bouman en wat andere Nederlandstalige producties. Met The Black Lotus komt Hollywood een stapje dichterbij, hij speelt een grote rol in de Engelstalige actiefilm. Hallo, is dit de nieuwe Jean-Claude van Damme?

Musical: West Side Story (de remake)

Van elke muzikale film is inmiddels wel een remake gemaakt. Van Footloose tot Hairspray en nu kan ook de titel West Side Story daaraan toegevoegd worden. Niet onfortuinlijk, trouwens, deze remake van de klassieker. Goeie cast, zelfde verhaal, maar dan allemaal net even wat gelikter en meer van deze tijd. New York, eind jaren 50, meisje en jongen worden verliefd maar wegens andere afkomst zorgt dat voor issues, ze zingen wat liedjes en we zullen het eind niet spoilen. Check maar gewoon op Disney+.

Vreemd: Bigbug

Bigbug doet qua filmstijl direct denken aan Amélie. Dat is ook niet zo gek want het is van dezelfde regisseur als de Franse klassieker. Even los van het feit dat het concept compleet anders, durven we te stellen dat het qua stijl wel degelijk Amélie on steroids is. 

Het is 2045, voor alles in het leven is een robot en een advertentie, de vliegende auto is de standaard en Nederland staat inmiddels onder water. En oh ja, tv bestaat uit mensen belachelijk maken in gameshows. Wat dat betreft is er weinig veranderd. Een bont gezelschap van Alice, haar minnaar, haar ex en diens nieuwe geliefde, twee tieners en de buurvrouw worden door hun slimme huis opgesloten. Zonder airco. Wat volgt is een ietwat gestoord, chaotisch en over de top verhaal over hoe het ongemakkelijke gezelschap probeert te overleven en ontsnappen.

Kleurrijk, snel (soms bijna te snel), ongemakkelijk grappig, een beetje fucked up en aan het eind vraag je je af waar je nou eigenlijk naar hebt zitten kijken. Ondanks het jammerlijke cijfer op IMDB raden we ‘m toch maar al te graag aan. Tenzij je Amélie ook al stom vond (en niet omdat het zo’n hit was en jij zo lekker alternatief), dan kun je deze beter ook gewoon even laten voor wat het is. Je kijkt 'm op Netflix.

Dan vind je ook leuk: Sorry To Bother You

Genoten van Bigbug? Dan hebben we in dezelfde categorie nog een aanrader voor je. Misschien nog wel een flink stukje surrealistischer, trouwens. Op Netflix vind je de film Sorry To Bother You. Speelt zich ook af in een ietwat dystopische nabije toekomst. Cassius Green (LaKeith Stanfield) woont met zijn vriendin Detroit (Tessa Thompson) in de garage van zijn oom (Terry Crews, yup, dit is definitief je reden om te gaan kijken). Niemand heeft echt een rooie cent te makken dus besluit Cassius een baantje aan te nemen bij een callcenter.

De eerste dagen blijkt het vrij lastig mensen te overtuigen om de producten te kopen, dus tipt een collega heb zijn white voice te gebruiken. Cassius blijkt een sublieme white voice te hebben en werkt zich op tot power caller, precies op het moment dat zijn collega's besluiten te staken voor betere werkomstandigheden en meer geld. Cassius besluit zijn carrièrekans toch te grijpen en belandt in een nogal bizar complot. Wat we bij Bigbug ook al zeiden: een beetje fucked up en aan het eind vraag je je af waar je nou eigenlijk naar hebt zitten kijken. 

Vergeet trouwens niet dinsdag een groot kruis in je agenda te zetten: vanaf 8 maart is HBO beschikbaar in Nederland. Kun je weer opnieuw beginnen aan Game of Thrones, eindeloos veel Harry Potter kijken en genieten van Westworld, The Soprano's, Succession en natuurlijk Sex and the City.

Deze hele lijst afgekeken en geen idee wat je verder nog kan kijken? Check hierrrrr alle voorgaande edities deze mustwatchrubriek.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: