NieuwNieuws

Tech & Crypto

Veilingvoer: De Porsche-racer die het niet tot legende schopte

In de gouden dagen van Le Mans kon niet iedereen stralen

Een mens moet ergens over dromen, dus behandelen we in veilingvoer de meest bijzondere, unieke, zeldzame of bizarre auto's die binnenkort onder de hamer gaan. Met deze week één van de beste Porsches die niemand kent.

De Porsche 907 is een zonderling in de geschiedenis van het merk. Binnen de eigen familie wordt het model compleet overschaduwd door de oppermachtige 917 die niet veel later volgde en binnen zijn eigen periode ging alle aandacht uit naar de successen van zijn concurrenten: de Ford (GT40) en Ferrari (330 P4) die onderling een legendarisch strijd uitvochten in deze gouden periode van de Le Mans-geschiedenis. Porsche deed wel mee, maar kwam niet verder dan een achterhoedegevecht.

Dat wil niet zeggen dat de 907 nooit zegevierde. Bij de 12 uur van Sebring en de Targa Florio mochten Porsche-rijders de grootste beker omhoog houden, maar het was het befaamde Franse circuit waar de Duitsers tekortkwamen. Hier was de Ford GT oppermachtig en er was niets dat de Porsche 907 daaraan kon veranderen.

Van de 21 exemplaren gebouwd in 1967/1968 was deze 907 hier (907-31) de voorlaatste. Door Porsche gebouwd voor de loodzware 1.000 km van de Nürburgring in 1968 waar deze lichtgewicht snelheidsduivel knap vierde werd, dus het is een officiële fabrieksracer. Wel alleen voor deze ene wedstrijd, want het Duitse merk ging daarna zelf verder met de ontwikkeling en bouw van de 908 en 917 en verkocht deze 907 aan een privéteam. 

Met zijn 2,2 liter achtcilinder met zo’n 270 pk was de 907 in de meeste wedstrijden geen partij voor de sterkere Amerikanen en Italianen, maar dankzij zijn lichte gewicht en uitstekende weglegging kon de Porsche wel goed uit de voeten op bochtige circuits. Dat is ook goed te zien in de palmares van 907-31. Op onder meer de La Bastida hillclimb in 1969 en Collonges sprint in 1972 pakte de auto een glansrijke overwinning overall, maar in de rest van de wedstrijden was het vooral strijden voor overwinningen in lagere klassen. Dat ging hem overigens goed af, want in 1971 scoorde 907-31 de overwinning in zijn klasse in de 24 uur van Le Mans en een jaar later werd hij tweede in zijn klasse. Met het uitvallen in de editie van 1970 erbij heeft 907-31 drie maal deelgenomen aan de slopende 24-uursrace, iets dat niet veel auto’s kunnen claimen.

Sinds zijn racecarrière begin jaren 70 is de Porsche grondig gerestaureerd en verkeert daardoor in uitstekende staat. Veilinghuis Artcurial richt zich met deze Porsche vooral op diehard Porsche-verzamelaars of de deelnemers aan historische wedstrijden. En hoewel de meeste mensen de 907 zijn vergeten, weten die liefhebbers dit klassieke scheurijzer wel op waarde te schatten. Dat blijkt ook uit de verwachte prijs, want het veilinghuis vermoedt dat 907-31 tussen de vier en zes miljoen euro gaat opleveren. 

Sport

Heel F1 over de zeik, na 'racistische uitspraken' over Hamilton

Lees verder

Algemeen

Sportvliegtuig stort neer in het Zwarte Meer, hulpdiensten rukken massaal uit

Lees verder

VIDEO - Van Rossem verklapt Slimste Mens-winnaar met opvallende verspreking

Glamorama

En dan moet het seizoen nog beginnen

Lees verder

Olympisch atlete Okagbare krijgt nóg een jaar schorsing, dopingstraf nu 11 jaar

Sport

Nigeriaans estafetteteam uitgesloten voor WK-deelname

Lees verder

Balen! Kilometerlange files langs snelwegen door brandend hooi

Algemeen

Boeren maken zich op voor 'dag des doods', Tweede Kamer stemt vandaag over stikstofmoties

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Axie Infinity spelers krijgen vandaag geld terug na Ronin-hack

Lees verder

Boeren toeren op: op Mediapark en bij stikstof-minister Christianne van der Wal (VVD)

Lees verder

‘Bitcoin 56x energiezuiniger dan huidige betaalsysteem’

Lees verder

Zierikzee getroffen door tornado - Meerdere gewonden, één dode

Lees verder

Lastige keuze: 100 miljoen zwart of 1 miljoen wit?

Lees verder

Mijnwerkers in Klondike ontdekken gemummificeerde wolharige mammoet

Lees verder

Bezopen burgermoeder Brisbane boort auto in boom

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Vrouw bevrijd van gijzelnemer dankzij bericht via bezorgdienst

Lees verder

Het is officieel: in deze stad zijn mensen het gelukkigst

Lees verder

Auto rijdt etalage uit, twee mensen overleden

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: