NieuwNieuws

Algemeen

Russische tv-producente breekt met protestbord tegen oorlog Oekraïne in op journaal

Marina Ovsjannikova is naar verluidt opgepakt, Oekraïense president Zelenski prijst de producente voor haar moed

Een medewerkster van de Russische staatszender 1TV heeft maandag tijdens een  journaaluitzending van de zender geprotesteerd tegen de oorlog in Oekraïne. Marina Ovsjannikova, werkzaam als producent bij de televisiezender, liep het beeld in met een bord met het opschrift: 'No war, stop the war, don't believe the propaganda, they are lying to you here'. Ovsjannikova is naar verluidt vanwege de actie opgepakt, meldt BBC.

Binnen enkele seconden nadat de producente me haar spandoek het beeld in liep startte de regie van de uitzending naar een video-item in. Ovsjannikova riep in haar protestactie Russische burgers op om in actie te komen en zich tegen de oorlog te verzetten.

Beschaamd

De Oekraïense president Zelenski bedankte de medewerkster van de Russische staatstelevisie afgelopen nacht in een toespraak. ''Ik bedank alle Russen die het aandurven de waarheid te vertellen en vechten tegen het verspreiden van leugens, in het bijzonder de vrouw die het aandurfde een protestbord te laten zien tijdens het nieuws.” 

Ovsjannikova is al langere tijd werkzaam voor de televisiezender die wordt gecontroleerd door het Kremlin. De vrouw plaatste voor haar actie een video op sociale media waarin zij de gebeurtenissen in Oekraïne bestempelt als een misdaad. Ovsjannikova zegt in de video zich te schamen dat ze meewerkte aan de 'Kremlinpropaganda'. ''Ik ben beschaamd dat ik mezelf toesta om leugens te vertellen via het televisiescherm. Beschaamd dat ik toesta dat Russen in zombies worden veranderd.'' 

Ook spreekt Marina Ovsjannikova in de video haar walging uit voor het feit dat de zij en haar collega's zich niet hebben uitgesproken toen 'dit begon in 2014' en toen 'Navalny werd vergiftigd door het Kremlin'. 

Staat van de journalistiek in Rusland

De Russische staatstelevisie is verre van onafhankelijk en het komt zelden voor dat hierop standpunten worden uitgezonden die niet overeenstemmen met de agenda van het Kremlin. In 2021 oordeelde persvrijheidwaakhond Reporters Without Borders (RSF) dat de kijkers van de grote zenders worden overspoeld met propaganda en dat mensen die kwalitatieve journalistiek proberen te bedrijven worden gedwarsboomd.

In de afgelopen periode zijn meerdere van de overgebleven onafhankelijke media gestopt met uitzenden of publiceren na druk vanuit de autoriteiten. De nieuwsvoorziening van Russische media én die van internationale media staat onder druk. De invoering van een nieuwe mediawet, die het mogelijk maakt journalisten die tegen de standpunten van het Kremlin ingaan, te bestraffen met 15 jaar cel heeft ertoe geleid dat onder andere de BBC haar correspondenten heeft teruggeroepen.

Algemeen

Ridouan Taghi voor het eerst genoemd als opdrachtgever moord Peter R. de Vries

Lees verder

Defensie is rapport over oorlogsmisdaden in Uruzgan kwijt

Politiek

Australiërs martelden en doodden Afghaan verdacht van aanslag op Nederlanders

Lees verder

Alle valuta hebben het zwaar, bitcoin nog het minst

Algemeen

Euro en Britse pond tikken nieuwe laagterecords aan

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Herfstweer creëert drukste ochtendspits van het jaar

Lees verder

Terra Luna co-founder op Interpol's most wanted list

Lees verder

Nieuwe verdachte aangehouden in moordzaak Peter R. de Vries

Lees verder

Kabinet gooit Groningse gasvelden op waakvlam

Lees verder

Zes beveiligers verdacht van betrokkenheid bij dood 37-jarige Poolse festivalganger

Lees verder

Terror-chihuahua poept vrouw de mond vol: 'Ik lag drie dagen in het ziekenhuis'

Lees verder

Dagelijks werd haar graf bevuild: Michael filmt hoe ex van moeder op haar graf pist

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Bierprijzen in Engeland voorlopig niet omhoog

Lees verder

Beschonken bestuurder heeft bijzonder excuus: 'Mijn hond reed'

Lees verder

Onderzoek wijst uit: foetussen vinden boerenkool smerig

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: