NieuwNieuws

Politiek

Pieter Omtzigt, GroenLinks en VOLT willen opheldering over appjes en privémail kabinet

En die van Hugo de Jonge (CDA) in het bijzonder

Pieter Omtzigt, Jesse Klaver (GroenLinks) en Laurens Dassen (VOLT) willen opheldering van het kabinet over het gebruik van sms- en WhatsApp-berichten en privé mailboxen door ministers voor hun werk. Het trio beschikt naar eigen zeggen over aanwijzingen dat Hugo de Jonge (CDA) als minister van Volksgezondheid stukken liet doorsturen naar zijn persoonlijke iCloud.

Update - Middernachtelijk bericht van Sywert van Lienden: Ik heb hier niets mee te maken, opdat u het weet.

Update - Ministerie van Volksgezondheid bevestigt aan Geenstijl: De Jonge gebruikte privémail tijdens coronacrisis, mogelijk informatie verloren gegaan.

Omtzigt, GroenLinks en VOLT willen middels Kamervragen maandag een overzicht van elk van de bewindspersonen in de kabinetten Rutte III en Rutte IV of zij gebruik maken van privé-email adressen voor hun werk en van berichtenservices zoals Signal, WhatsApp en Telegram. Ook willen de drie weten in welke periode deze gebruikt zijn, of het gebruik van deze berichten en email 'veilig geschiedt' en of de berichten 'ordelijk en veilig bewaard worden en zo ja, waar'.

Debat mondkapjesdeal Sywert van Lienden

De Kamerleden willen voor donderdagochtend antwoord op hun vragen. De Tweede Kamer debatteert dan over de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden en de betrokkenheid van De Jonge daarbij (al doet de CDA'er niet mee aan dat debat).

In het verleden bleek al eens dat Henk Kamp (VVD) als minister gebruik had gemaakt van privémail waar zelfs staatsgeheimen naar werden doorgestuurd (en wat een buitengewoon geestig filmpje opleverde). Oud-staatssecretaris Menno Snel (D66) weigerde om inzicht te geven in de berichten op zijn privé mobiele telefoon toen er onderzoek gedaan werd naar het toeslagenschandaal en het befaamde memo-Palmen.

Parlementaire enquête

De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelde in 2019 dat de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) van toepassing is op sms- en WhatsApp-berichten en dat de uitspraak helder is: op sms- en WhatsApp-berichten over een bestuurlijke aangelegenheid is de WOB van toepassing, ongeacht of deze berichten op de zakelijke of privé telefoon van een bestuurder of ambtenaar staan. Iets wat zelfs de Landsadvocaat destijds bevestigde.

Waar het de Kamerleden om te doen is, is duidelijk. Vraag 8: "Deelt u de mening dat al deze berichten van elke mailbox en berichtenservice die voor werk gebruikt wordt, beschikbaar moet zijn voor verzoeken van vorderingen voor een parlementaire enquête?"

Rick Brandsteder vertoeft komende tijd in afkickkliniek

Glamorama

'Moet aan zichzelf werken'

Lees verder

Vogels verwerken vuurwerk pas na dagen

Niet Doodchecken

Knallen slecht voor mentaal welzijn van vliegende dieren

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Angela Merkel: In mijn laatste jaar kon ik niets tegen Vladimir Poetin doen

Lees verder

Matthijs van Nieuwkerk werkt mee aan onderzoek naar DWDD

Lees verder

Over tien jaar alleen nog sigaretten bij tabaksspeciaalzaken

Lees verder

Onderzoek naar gedrag Ye West tijdens samenwerking met Adidas

Lees verder

Mazzel voor Mark - ChristenUnie wil ook aanpak asielstroom

Lees verder

Justitie in Frankrijk onderzoekt verkiezingsgeld Macron

Lees verder

Deel Amerikanen denkt dat chocolademelk uit bruine koe komt

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Tweeling geboren uit embryo's die in 1992 werden ingevroren

Lees verder

Uitgeverij Bob Dylan vervalste handtekeningen met machine

Lees verder

Oeps! Stadion eert pornoster in plaats van militair

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: