NieuwNieuws

Tech & Crypto

Meta is (weer) bezig met eigen munt

Het moederbedrijf van onder meer Facebook zou in het beginstadium zijn om een eigen digitale munt uit te geven.

Meta - het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram - is bezig met de ontwikkeling van een eigen munt, schrijft onder andere persbureau Reuters.  De plannen zijn nog pril, maar de ambities zijn groot: op al Meta's platforms zou de digitale munt - in de wandelgangen Zuck Buck's genoemd - uitgerold moeten worden. Hé, dat klinkt bekend...

Libra en Diem

In februari 2019 schrijft The New York Times dat er bij Facebook ruim vijftig man aan een digitale munt werkt. Het project valt onder Facebook Financial en wordt geleid door David Marcus, voormalig president bij PayPal. Het blijven geruchten tot Facebook in juni van hetzelfde jaar de officiële aankondiging doet en ook de naam bekendmaakt: Libra. Om niet de schijn te wekken dat het een Facebook-feestje wordt, wordt in het neutrale Zwitserland de Libra Foundation opgericht. Onderdeel van het samenwerkingsverband zijn onder andere Visa, Mastercard en Paypal en uiteindelijk zou de club moeten groeien tot 100 bedrijven die erop toezien dat alles volgens de regeltjes verloopt en geen enkel bedrijf te veel zeggenschap zou krijgen. Het doel van de wereldmunt zou financiële inclusie zijn: al vanaf 2020 zouden de 2,8 miljard gebruikers van Facebook, WhatsApp en Instagram onderling kunnen betalen met de Libra. Geen bankrekeningen en geen lastige betaalinfrastructuren, het enige dat je nodig hebt is een telefoon en internet. Ja, en een Facebook-account dan. Een nobel doel dat naadloos aansluit op de veelgehoorde Silicon Valley quote 'Making the world a better place'.

Critici meenden dat het Facebook cum suis ergens anders om te doen was: nóg meer dominantie. Want als Facebook straks óók het betalingsverkeer zou beheersen, kon je alles binnen het Facebook-ecosysteem doen: zoeken, winkelen en nu ook afrekenen. Dat dit plan niet eerst overlegd is met de toezichthouders, was te merken aan de stortvloed aan kritiek die volgde. Vooral de Centrale Banken bleken niet happig op concurrentie. Mark Zuckerberg werd verschillende keren ontboden in de Amerikaanse Congress, waarna de ambities van het project langzaamaan afnamen. Partners trokken zich terug en uiteindelijk werd het even stil rondom de munt. Vanwege alle negatieve publiciteit werd Libra nog omgedoopt tot Diem (van Carpe Diem), maar ook dit mocht niet baten. Toen Facebook eind 2021 bekendmaakte dat topman David Marcus het bedrijf zou verlaten, wist iedereen wel hoe laat het was. Twee maanden later werd bekendgemaakt dat Diem was verkocht. Het tijdperk van 'Move fast and break things' - Zuckerberg's persoonlijke motto - bleek voorbij. 

Database-munt

Meta kan het zich niet permitteren het nog eens zo aan te pakken, dus gooit het bedrijf het over een andere boeg. De nieuwe munt zou vooral bedoeld zijn om binnen het platform te blijven. Gebruikers kunnen kleine betalingen doen en zouden bijvoorbeeld beloningen kunnen geven aan andere gebruikers voor de gedeelde content. Ook zou het geen decentrale cryptocurrency zijn, maar een door Meta beheerde munt. Gebruikers kopen dan op een van de Meta platforms krediet en kunnen dat vervolgens op alle platforms gebruiken. Een database-munt dus, vergelijkbaar met games als Roblox. Naast Facebook, WhatsApp en Instagram, is het ook de bedoeling dat er in Meta's metaverse mee betaald kan worden.  

Sport

Oud-F1 chef Bernie Ecclestone (91) in Brazilië opgepakt wegens verborgen pistool(tje)

Lees verder

Schoolschutter Texas was net 18, kocht vuurwapen een week voor de shooting

Algemeen

Met zijn verjaardagsgeld kocht hij een semi-automatisch wapen, Ramos kondigde shooting aan in een SMS'je aan een Duitse tiener

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Rotterdam ruimt scherven op na teleurstelling Tirana: vernielingen en 72 arrestaties

Lees verder

Rellen in Rotterdam - Politie verwacht nog meer aanhoudingen

Lees verder

NFT's moeten nieuw leven blazen in postzegel-hobby

Lees verder

VVD wil dat kabinet kijkt naar slachtoffers Molukse gijzeling school Bovensmilde in 1977

Lees verder

Schoolschutter barricadeerde zich in klaslokaal

Lees verder

Gevallen van apenpokken in Nederland verdubbeld

Lees verder

Kabinet gaat gemeenten en provincies dwingen asielzoekers op te nemen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Tientallen verdwenen verkeersborden Terschelling duiken plotseling weer op

Lees verder

Vrouw op de vlucht loopt vast in nat beton

Lees verder

Klant van koffiebar in Florence belt politie wegens te dure koffie

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: