NieuwNieuws

Sport

NN Race Report - P1 voor Leclerc, Max op P2, Perez P3 in kwali #AustralianGP

Max niet zo blij met zijn auto

Voor het eerst sinds corona zijn de twintig snelste chauffeurs ter wereld weer op het Albert Park Circuit in Melbourne, waar dit weekend de Grand Prix van Australië verreden wordt. De baan is de twee oranje McLarens goed gezind, wat prettig nieuws is voor local boy Daniel Ricciardo, maar het lijkt wederom een VER versus LEC-weekend te worden, hoewel Verstappen in de vrije trainingen niet enorm tevreden leek over zijn RB18. 

Q1 - Rode vlag na stom ongeluk Stroll en Latifi

Nadat de beide Aston Martins van Lance Stroll en Sebastian Vettel (die hersteld is van corona en voor het eerst dit seizoen achter het stuur zit) in de laatste vrije training de muur kusten, zwoegden de monteurs om de wagens rijklaar te krijgen. Met nog een paar minuten op de klok kon Stroll de baan nog op, maar een ongelukkige inhaalactie van Nicholas Latifi in zijn Williams leidde tot een nieuwe crash. De rode vlag werd tevoorschijn gehaald met nog 2 minuten op de klok en de beide Red Bulls van Max Verstappen en Sergio Perez op 1 en 2, direct gevolgd door de Ferrari's van Charles Leclerc en Carlos Sainz.

De rode vlag voor Stroll gaf de Aston-garage wel genoeg tijd om de machine van Brandweerman Seb klaar te maken voor één vliegende ronde. Het mocht niet baten: hij zet de 18e tijd neer terwijl de tweede Williams van Alexander Albon na de geblokte vlag nog met motorproblemen aan de kant eindigt. Lewis Hamilton (P8), die eerder op de ochtend nog zijn trouw aan het Mercedes-team van Toto Wolff had bevestigd via Instagram, en zijn collega George Russell (P9) parkeren hun Mercedessen maar net in de top tien.

Valtteri Bottas, daarentegen, plakte zijn Alfa Romeo op positie 6, vlak achter de Alpine van Fernando Alonso. De verrassing van de eerste twee races, Kevin Magnussen in zijn Haas, weet ditmaal met een P17 niet uit Q1 te komen. Hij is al een paar dagen ziekjes en dat is in zijn rondetijden terug te zien.

Q2 - Bijna-crash tussen Max en Lewis, Perez P1

De eerste snelle rondjes van Q2 plaatsen Alonso op P2, twee tienden achter Verstappen. Even later pakt Checo Perez de pole-tijd over van Max, die op een trage ronde ternauwernood een crash met een vliegende Hamilton ontloopt. Fernando Alonso weet eventjes de tweede tijd vast te zetten, maar wordt ingehaald door Leclerc en Sainz om aan het einde van Q2 een top vijf van PER, SAI, LEC, VER en ALO in het parc fermé te parkeren.

De beide AlphaTauri's van Pierre Gasly (P11) en Yuki Tsunoda (P13) vallen buiten de top tien, waar tussenin de vliegende seizoensstart van Valtteri Bottas tot een einde komt op P12. Zijn Chinese teamgenoot Zhou Guanyou slot in P14 achter Yuki de Japanner, Mick Schumacher sluit het rijtje uitvallers met zijn Haas op P15.

De papaya McLarens weten zich wel op P9 (Ricciardio) en P6 (Norris) te handhaven in de top tien, waarmee ze Russell (P7) en Hamilton (P8) sandwichen. Esteban Ocon maakt de top 10 compleet in zijn Alpine. Voor Q3 vragen verschillende coureurs om een helm met een donkerder vizier vanwege de laagstaande zon.

Q3 - Alonso crasht hard

Verstappen komt vliegend uit de box maar verremt zich in de derde sector, waarna Perez met één duizendste seconde verschil alsnog op P1 over de lijn komt. Die tijd wordt vervolgens door Leclerc verbeterd, maar een harde crash van Alonso in bocht 11 zorgt voor rode vlaggen en voorkomt dat de tweede Ferrari van Sainz een snelle tijd kan klokken.

Q3 - Pole voor Leclerc, P2 en P3 voor de Red Bulls

Als de sessie hervat wordt, klokt Perez op zijn beurt een duizendste trager dan Leclerc op P1 terwijl Russell klaagt dat Hamilton te langzaam rijdt - dat hadden we nog nooit iemand horen zeggen. De jonge Brit zet vervolgens zijn auto op P4, vóór de wagen van collega-Brit Hamilton maar aan het einde wisselen ze stuivertje: P5 voor HAM, P6 voor RUS.

Leclerc zet de snelste tijd op de borden, gevolgd door de twee Red Bulls van Max en Checo. Lando Norris pakt een mooie P4, zijn teamgenoot zet een 7e tijd neer. Op P8 komt Ocon, daarna Sainz in de tweede Ferrari, die na de pech van de rode vlag een stuurfoutje maakt op zijn fast lap en daarom niet verder komt dan P9. Alonso maakt vanwege zijn crash de top 10 compleet.

Na afloop beklaagt Max Verstappen zich over zijn auto en dat hij er niet echt lekker in komt dit weekend, maar met zijn teamgenoot als rugdekking en het rood doelwit van Charles Leclerc voor zich, verwachten we zondag weer close racing over een circuit met vier DRS-zones.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: