NieuwNieuws

Sport

OM gaat Tommie Beugelsdijk (Sparta) niet vervolgen voor matchfixing

Geen bewijs dat Spartaan bewust gele kaart probeerde te pakken

Naar aanleiding van meerdere meldingen in 2021 en een aangifte van gokaanbieder Unibet heeft de politie eenheid Rotterdam onder leiding van het Functioneel Parket (FP) een onderzoek gestart naar ongebruikelijk gokgedrag rond het geven van een gele kaart tijdens een voetbalwedstrijd tussen Sparta en PSV op 16 januari 2021. Een van de verdachten was de bij Sparta spelende voetballer Tommie Beugelsdijk. De zaak wordt geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs omdat niet gebleken is dat Beugelsdijk afspraken heeft gemaakt om bewust een gele kaart te krijgen. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag in een perscommuniqué.

'Informatie overgedragen aan KNVB'

Dit betekent dat er naar aanleiding van het onderzoek niet voldoende bewijs is gevonden om de zaak succesvol naar zitting te brengen. “Het FP heeft als doel financiële ondermijning in de sport aan te pakken. De aanpak van matchfixing en aanverwante risico’s in de sport is daar een onderdeel van. Het is van belang dat criminelen geen grip krijgen op sport en uitslagen. Signalen die we krijgen – nationaal en internationaal – worden beoordeeld op aanknopingspunten voor strafrechtelijk onderzoek”, aldus officier van justitie Anne de Leeuw. Tijdens het onderzoek is wel gebleken dat er relevante bevindingen zijn die tuchtrechtelijk aanleiding kunnen geven voor (nader) onderzoek en om die reden is deze informatie overgedragen aan de KNVB.

OM zwijgt over kwestie investering in illegale gokwebsite

Matchfixing is volgens het OM lastig te bewijzen. Een keeper die een bal doorlaat of een speler die een onnodige kaart pakt is nog geen bewijs voor een gefixte wedstrijd; een ongebruikelijke gokbeweging kan een aanleiding zijn om eens nader te kijken, maar is ook nog geen bewijs dat een wedstrijd gefixt is. "De inzet van het Nederlandse OM is daarom om niet alleen te focussen op potentieel gefixte wedstrijden, maar om breder te kijken en de risico’s voor matchfixing te bestrijden. Zo kijkt het OM naar geldstromen rondom voetbalclubs – bijvoorbeeld spelers zwart uitbetalen – en naar het aanbieden van illegale gokmogelijkheden. Matchfixing heeft immers vaak een link met gokken. Het OM probeert daarom (met partners zoals sportbonden en de KSA) gokgerelateerde matchfixing te bestrijden door het aanpakken van illegaal gokken."

Beugelsdijk raakte onlangs ook in opspraak vanwege een investering in een illegale gokwebsite. Het OM laat zich daar vooralsnog niet verder over uit.

Sport

Koen Bouwman eerste Nederlandse winnaar van bergklassement in Giro

Lees verder

Vrouw doodgereden, bestuurder rijdt door

Algemeen

Politie zoekt getuigen - Update: Doorrijder meldt zich bij politie

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Nederlander in Torremolinos doodgestoken na wedstrijd Feyenoord

Lees verder

Jude Law te zien in nieuwe Star Wars-serie

Lees verder

Amsterdammer woedend om laadpaalklevende Tesla-rijder

Lees verder

Ook flitsbezorger Getir ontslaat duizenden mensen

Lees verder

Schokkend! Reformatorische scholen accepteren homo's nog steeds niet

Lees verder

Amerikaanse 'heks' na bijna 330 jaar alsnog vrijgesproken

Lees verder

China en Rusland vinden sancties Noord-Korea maar niks

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Amerikanen gearresteerd voor illegaal vervoeren van compleet huis

Lees verder

Ram veroordeeld tot drie jaar cel na bloeddorstige moord

Lees verder

Tientallen verdwenen verkeersborden Terschelling duiken plotseling weer op

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: