NieuwNieuws

Tech & Crypto

Leesvoer: Wat is Bitcoin.

Veel mensen denken dat Bitcoin alleen maar een energieverslindend muntje is, maar deze aanname doet Bitcoin geen recht. Het is veel meer dan dat en het is tijd dat de wereld dat begrijpt. 

Om te beginnen zijn er twee “Bitcoins”. Bitcoin met een hoofdletter en bitcoin, met een kleine letter. Bitcoin, met de kleine letter is het muntje, dat een onderdeel is van Bitcoin, met een hoofdletter. Bitcoin met een hoofdletter is het netwerk waarop het muntje bitcoin zich bevindt. 

Een ode aan de infrastructuur

De mensheid ontwikkelt zich steeds sneller. We reizen naar de maan en weer terug, een arts in Australië voert een openhartoperatie uit van 20.000 kilometer afstand in het AMC, ik stuur een foto naar mijn moeder als ik midden in het tropisch regenwoud sta en jij leest dit misschien wel met de broek op de knieën in het kleine hokje. De raket, robot en smartphone zijn prachtige apparaten en worden terecht veel bejubeld. Toch staan zij in de schaduw van andere grote uitvindingen: infrastructuren die het functioneren van deze apparaten mogelijk maken. Zonder wegen, het elektriciteitsnet en het internet zouden al deze apparaten A) fysiek nooit van grondstof tot apparaat zijn gekomen. En B) niet kunnen functioneren. Alle apparaten maken gebruik van een of meerdere infrastructuren. En nu hoor ik je denken “ik heb al 5 regels gelezen, wanneer begin je nou over bitcoin en waarom ben ik nog niet rijk?”. 

Verplaats je eenvoudig naar de plek van bestemming

Een infrastructuur is een netwerk van dingen waarover een bepaald goed zich kan bewegen. Ik begin met drie vormen van infrastructuren waarbij je misschien niet vaak stilstaat. Wat is hun functie? En hoe belangrijk zijn ze voor de maatschappij waarin wij leven? 

Wegen

Hierover bewegen mensen en fysieke goederen. Het is misschien een open deur, maar wegen verbinden steden en dorpen in onze fysieke wereld. Wegen zijn zo alomtegenwoordig dat we ze voor lief nemen. Ze zijn de normaalste zaak van de wereld. Als zuurstof, het is er gewoon. Wegen zorgen ervoor dat mensen en goederen relatief eenvoudig van A naar B kunnen komen. Zo kunnen mensen uit verschillende steden bij elkaar komen om ideeën uit te wisselen. Ook kunnen grotere hoeveelheden grondstoffen en goederen bij elkaar komen. Hierdoor konden door de jaren heen steeds complexere gebouwen en machines gemaakt worden, waardoor we ons als mensen steeds sneller blijven ontwikkelen (mits er geen file is dan. Gelukkig hebben we de vroemvroempartij). 

Een belangrijke eigenschap van wegen is dat zij neutraal zijn. Ze zijn van niemand en van iedereen. Je kunt er van alles over vervoeren. Van donorharten tot heroïnespuiten. De infrastructuur maakt het niets uit. De opsporingsdiensten des te meer.

Elektriciteitsnet 

Hierover beweegt energie (elektriciteit) zich. Het is een netwerk van energiecentrales, en gebouwen dat energie door fysieke kabels van opwekker naar gebruiker transporteert. Het elektriciteitsnet bracht nieuwe machines/apparaten bij mensen thuis. Bij de uitvinding van elektriciteit werd een gloeilamp uitgevonden. Het lampje werd gezien als dé grootste uitvinding, maar eigenlijk was het elektriciteitsnet dat de elektriciteit en daarmee de gloeilamp in huis bracht de echte doorbraak. Het energienet maakte naast het licht ook een wasmachine, magnetron, scheerapparaat en de PC mogelijk. 

Een belangrijke eigenschap van elektriciteit is dat het neutraal is. Het is van niemand en van iedereen. Je kunt er van alles mee aandrijven, van een föhn tot aan de verwarming van een wietplantage. De infrastructuur maakt het niets uit. De opsporingsdiensten des te meer.

Internet 

Hierover beweegt digitale informatie. Door middel van fysieke servers, kabels en computers wordt wereldwijd informatie uitgewisseld. Waar we eerst naar een bibliotheek gingen om informatie over een onderwerp op te zoeken of televisie keken om informatie binnen te krijgen, waarvan een ander dacht dat we het interessant of leuk vonden, maakt het internet deze informatie ineens thuis onbeperkt beschikbaar. Je hoeft alleen maar een computer of ander apparaat op het internet aan te sluiten om het te kunnen gebruiken. 

Een belangrijke eigenschap van het internet is dat het neutraal is. Het is van niemand en van iedereen. Je kunt allerlei informatie versturen en ontvangen, van een een kaartje naar je oma, tot aan kinderporno. De infrastructuur maakt het niets uit. De opsporingsdiensten des te meer.

Van fysiek naar digitaal

We hebben vrijwel alle informatie die we vroeger fysiek tot ons namen gedigitaliseerd. Een LP is nu een Spotify stream, een boek haal je binnen op je e-reader, het laatste nieuws vind je hier en het is ook wel prettig dat je niet meer naar het hoekje achter in de videotheek hoeft te lopen om aan je trekken te komen. Internet is de infrastructuur die mensen vrijwel onbeperkt toegang geeft tot digitale informatie. En we hebben tal van applicaties gemaakt die gebruik maken van de informatie op het internet. Routeplanners, dating apps, email, en zelfs onze schoonmaakster kunnen we erop inhuren. De informatie sproeit bij wijze van spreken uit je glasvezelverbinding en het is aan de programma’s die we gebruiken wat we ermee doen.

De informatie op het internet kun je zien als pakketjes die op datzelfde internet heen en weer gaan. Ieder pakketje is een kopie van zichzelf: stuur een Word-document naar iemand op en je hebt twee identieke Word-documenten. Dat is prima voor een pdfje, maar het is minder fijn als het gaat om een euro. Wie bezit nu het origineel..? 

Om het probleem van eurokopieën op te lossen hebben we een complex netwerk van banken ingericht die ons helpen als we geld overmaken voor een aankoop op het internet. Als je een boek koopt via Bol.com met iDeal dan stuur je feitelijk een mailtje naar je bank waarin je zegt dat ze een bedrag van jouw saldo mogen afschrijven en dat bij bol.com mogen bijschrijven. Je vertrouwt erop dat dit proces goed gaat en dat gaat het gelukkig ook bijna altijd in Nederland.

Hartstikke mooi denk je waarschijnlijk, laten zo. De wereld is af, ik kan tevreden gaan slapen. Niet zo snel, want we zijn nu wel heel afhankelijk van banken. Banken zijn betrokken bij letterlijk iedere aankoop die gedaan wordt op internet. En bij iedere transactie met niet-contant geld. Zij hebben een ongekende machtspositie. Zij en overheden beslissen of jij wel of niet mee mag doen aan het economisch verkeer. En wat denk je als ze een storing hebben… Dan ligt alles plat. 

Niet iedereen kan gebruik maken van banken, maar alleen bepaalde mensen. De bank bepaalt wie zij aannemen als klant. Daarom is op het moment van nog dik 50% van de mensen op aarde “unbanked”. Zij zijn dus in feite uitgesloten van het economisch verkeer. Heb je daarnaast weleens geld overgemaakt naar de andere kant van de wereld? Dat duurt vaak meer dan een week en kost je soms wel 20% van het totaalbedrag, zelfs met PayPal. En waarom kan ik geen geld overmaken naar die Nigeriaanse prins? Het zou handig zijn als die banken dit niet kunnen blokkeren en ik mijn erfenis gewoon in ontvangst kan nemen. 

Misschien vind je deze voorbeelden niet zo aansprekend, maar als ik je zeg dat met 30 miljard euro afkomstig van jouw en mijn belastinggeld ABN Amro is gered in 2008, omdat ze teveel risico hebben genomen en bijna failliet gingen, maar we niet zonder ze kunnen, dan kun je je misschien voorstellen dat het wel lekker zou zijn als we wat minder afhankelijk worden van banken. Banken hebben de eigenschap veel risico te nemen en de daaruit voortvloeiende winsten zelf te houden, maar als het mis gaat mag de maatschappij betalen om ze te reden. Het zou fijn zijn als er, net als voor informatie, een infrastructuur zou komen waarmee we waarde kunnen uitwisselen zonder dat we daarbij afhankelijk zijn van de nukken van een volgevreten bankier.  

Agustín Carstens, Bestuursvoorzitter Bank of International Settlements. Voedt eerst zichzelf en dan pas de rest. Vertrouwt u deze man met uw geld?

Eindelijk komen we bij Bitcoin. En nee, je bent nog niet op het punt dat ik je ga zeggen dat je rijk wordt. Bitcoin is de infrastructuur waarmee we digitaal waarde kunnen uitwisselen. Bitcoin is een fysiek netwerk van computers waarover twee mensen die elkaar niet kennen, waar dan ook ter wereld (of in de ruimte), digitaal waarde kunnen uitwisselen. Zonder dat die dikke Agustín Carstens daar iets aan kan doen. Zelfs een ongevaccineerde kan zonder QR-code toch gebruik maken van Bitcoin, ongeacht wat burgemeester Bruls daar ook van vindt.

Het is goed om het even te herhalen: Bitcoin is een fysieke infrastructuur van kabels en computers overal ter wereld. Iedereen ter wereld met een telefoon en internet kan hier gebruik van maken en waarde overdragen.

De waarde die uitgewisseld wordt, drukken we uit in bitcoin, het muntje met een kleine letter b. Het muntje bitcoin is dus een uitdrukking van de waarde die je wilt uitwisselen. Het muntje bestaat eigenlijk niet. Het is in feite niets anders dan een registratie in een Excel document dat persoon A een bitcoin bezit. 

Een belangrijke eigenschap van Bitcoin is dat het neutraal is. Het is van niemand en van iedereen. Je kunt van alles betalen met bitcoin, van een kopje koffie tot aan een grammetje sos. De infrastructuur maakt het niets uit. De opsporingsdiensten des te meer.

Alle registraties van “bitcoin-bezit” zijn openbaar toegankelijk voor iedereen. Iedereen kan dus altijd zien wie hoeveel bitcoins bezit. Niet helemaal, want er staat geen naam, maar een lang complex getal, bestaande uit letters en cijfers. Voor mensen is dit niet te lezen, laat staan te onthouden, maar voor computers wel. Heel eenvoudig zelfs. Zo eenvoudig dat alle transacties die ooit gedaan zijn met bitcoin door computers getraceerd kunnen worden. Bitcoin is dan ook absoluut niet geschikt om criminele transacties mee te doen. Door speciale software lopen criminelen die bitcoin gebruiken vroeg of laat tegen de lamp.

Money printer go brrrrr

En nu gaan we rijk worden. Of naja, met bitcoin gaan we niet arm worden. Je hebt vast gemerkt dat afgelopen tijd vrijwel alles duurder is geworden. Dit komt door de inflatie. Inflatie is een toename van de geldhoeveelheid in de maatschappij, zonder dat de productiviteit toeneemt. Dus wel meer geld, niet meer producten. Overheden geven graag Poetin de schuld van de inflatie door de gestegen gasprijzen, maar dat is een beetje gek. De inflatie loopt al veel langer op dan sinds eind februari. Kijk maar naar de huizenprijzen, die gaan al jaren door het dak. 

In 8 maanden van "Inflatie is tijdelijk" naar "Het is de schuld van Poetin"

De echte reden voor de inflatie is dat centrale banken sinds 9/11 de economie aan het stimuleren zijn. Door maar zoveel mogelijk geld in de maatschappij te pompen hopen ze dat er meer economische activiteit ontstaat.

Ze ZAgEn HeT NieT AaNkOmeN

Hoe eerder je dat nieuwe, door de centrale banken gecreëerde geld in handen krijgt, hoe beter. Als je als eerste vers geld krijgt, dan profiteer je van de oude lage prijzen, maar heb je veel meer nieuw geld te besteden. Dus goedkope spullen terwijl je zelf veel geld hebt. Hoe later je in de geldketen zit, hoe vervelender. De mensen achteraan de keten hebben het nieuwe geld nog niet, maar de prijzen zijn wel al gestegen. 

Dus dure spullen, zonder dat je meer geld hebt. In de huizenmarkt is dit in extremen zichtbaar. Rijke investeerders zitten dicht bij de geldpers. Zij krijgen het verse geld als eerst in handen en “investeren” dat in aandelen of een bestaand huis. Er stroomt dus meer geld in de aandelen- en huizenmarkt zonder dat het aanbod toeneemt. De aandelen- en huizenprijzen stijgen hierdoor flink, wat de rijken ten goede komt. 

Iemand zonder of met late toegang tot het nieuwe geld kan zo nooit meer een huis kopen. Als vervolgens het geld omlaag druipt in de maatschappij schieten de prijzen de lucht in. Daarbij moet gezegd worden dat het afgelopen jaar naast dat de geldhoeveelheid is toegenomen wel zo is dat er ook minder spullen te krijgen zijn. Dus een deel van de inflatie op consumentengoederen is toe te schrijven aan een tekort aan spullen/goederen. Maar ook in de tijd dat er nog wel voldoende spullen waren liep de inflatie al op 

Maar waar zit bitcoin nou precies in dit verhaal?

Bitcoin doet niet mee aan inflatie. Er komen maximaal 21 miljoen bitcoins in omloop, welke gedeeld kunnen worden in 100 miljoen Satoshi’s (een bitcoin cent). Er komen dus 2.100.000.000.000.000 Satoshi’s (Sats) in omloop. Dit zit in de code achter de bitcoin “gebakken” en kan nooit worden aangepast. Hiermee is bitcoin net als huizen een waardevast object. Niemand kan het bijdrukken en dat is wel zo fijn als je wilt sparen. Doordat je hele kleine beetjes bitcoin kunt kopen, is het een veel toegankelijkere manier voor het inflatievrij bewaren van je geld dan bijvoorbeeld het kopen van een huis. Bitcoin is dus een verzekering tegen slecht en onrechtvaardig monetair beleid van de centrale banken. 

Op het moment van schrijven is de bitcoinprijs € 36.645,-. Je kunt je voorstellen dat wanneer de hoeveelheid euro’s groeit, de bitcoinprijs door zijn beperkte hoeveelheid (in euro’s uitgedrukt) stijgt. 

Persoonlijk denk ik dat bitcoin nog te jong en te volatiel is om zijn deflationaire kracht te laten zien. Door het beperkte, maar snelgroeiende aantal bitcoingebruikers is de invloed van vraag door nieuwe instappers naar mijn idee meer van invloed op de prijs dan het bijprinten van nieuw geld. Hoe meer mensen bitcoins bezitten, hoe stabieler de waarde zal worden. Je moet tot die tijd alleen wel tegen wat koersschommelingen kunnen. Het is onverstandig om er geld in te steken dat je binnenkort nodig hebt. Het risico dat de koers net op het moment dat je het nodig hebt 20 procent is gedaald, is aanwezig en je zult precies zien dat het de dag nadat je gedwongen hebt verkocht weer 20% stijgt. 

De verwachting is dat uiteindelijk evenveel mensen aangesloten worden op de Bitcoin infrastructuur als op het internet, om onderling digitaal waarde uit te wisselen. Dit zijn er ongeveer 5,1 miljard. Er is dus minder dan 0,0042 bitcoin per persoon beschikbaar. Dit zijn 420.000 Sats. En dan hebben bedrijven en overheden nog niets. 

Een ander getal dat tot de verbeelding spreekt. Er waren in 2021 20,8 miljoen miljonairs op aarde. Aangezien geschat wordt dat ongeveer 3 miljoen bitcoins “kwijt” zijn, is er voor iedere miljonair minder dan 1 bitcoin beschikbaar. En dan heeft de rest van de 5,1 miljard mensen, overheden en bedrijven niets om waarde uit te wisselen in de digitale wereld.

Nu is het aan je fantasie

Maar wat kunnen we nu eigenlijk met een infrastructuur waarop we digitaal waarde kunnen overmaken? Nou, eigenlijk wordt dat nu onderzocht door creatieve breinen en slimme programmeurs. Net als bij het internet duurt het even voordat we precies weten hoe of wat de mogelijkheden zijn. Op dit moment worden vooral dingen die we al kennen omgezet naar een bitcoinuitvoering. Kijk maar naar de internetrevolutie. In het begin van het internet lazen we een folder die we normaal in de brievenbus kregen op internet, maar nu 25 jaar later kiezen we met een swipe naar rechts bij wie we die avond slapen. 

Als nieuwe product op bitcoin kun je denken aan een podcast app waarmee je muziek kunt streamen van én geld kunt streamen naar de maker. Pay per second. Of een referral programma waarmee je Sats terugkrijgt op iedere aankoop via internet. Ideaal om gratis je eerste Sats te krijgen en kennis te maken met bitcoin zonder dat het je iets kost. 

Wat er verder allemaal gebouwd gaat worden op het bitcoinnetwerk is gissen. We kunnen niet in de toekomst kijken, maar ik vind het bijzonder interessant om na te denken over wat er allemaal mogelijk is als we in dit digitale tijdperk waarde kunnen overdragen zonder afhankelijk te zijn van een bank. 

De verwachting is dat bitcoin eenzelfde impact heeft op de financiële sector als het internet had op informatiediensten als bibliotheken en postkantoren. De kans is klein dat banken helemaal zullen verdwijnen. Maar zeg nou zelf… Wanneer ben jij voor het laatst op het postkantoor geweest?

Wordt vervolgd...

Ik begrijp dat dit artikel veel vragen op kan roepen die niet worden beantwoord in dit stuk. Je hebt bijvoorbeeld dingen gehoord over energieverbruik, criminaliteit, dat bitcoin traag en duur zou zijn en misschien heb je de laatste tijd veel gehoord over hackers.  Of misschien wel dat bitcoin verouderde technologie is en we met zijn allen gebruik moeten maken van 1 van de 19.000 andere "suprieure" cryptomuntjes. Komende weken zal ik deze vragen zo goed als mogelijk beantwoorden en de vooroordelen in het juiste perspectief zetten.

Sport

Oud-F1 chef Bernie Ecclestone (91) in Brazilië opgepakt wegens verborgen pistool(tje)

Lees verder

Schoolschutter Texas was net 18, kocht vuurwapen een week voor de shooting

Algemeen

Met zijn verjaardagsgeld kocht hij een semi-automatisch wapen, Ramos kondigde shooting aan in een SMS'je aan een Duitse tiener

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Rotterdam ruimt scherven op na teleurstelling Tirana: vernielingen en 72 arrestaties

Lees verder

Rellen in Rotterdam - Politie verwacht nog meer aanhoudingen

Lees verder

NFT's moeten nieuw leven blazen in postzegel-hobby

Lees verder

VVD wil dat kabinet kijkt naar slachtoffers Molukse gijzeling school Bovensmilde in 1977

Lees verder

Schoolschutter barricadeerde zich in klaslokaal

Lees verder

Gevallen van apenpokken in Nederland verdubbeld

Lees verder

Kabinet gaat gemeenten en provincies dwingen asielzoekers op te nemen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Tientallen verdwenen verkeersborden Terschelling duiken plotseling weer op

Lees verder

Vrouw op de vlucht loopt vast in nat beton

Lees verder

Klant van koffiebar in Florence belt politie wegens te dure koffie

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: