NieuwNieuws

Algemeen

Geweld tegen politie steeds heftiger

Oorzaak zijn onder meer coronarellen

Politiemensen hebben tijdens hun werk steeds vaker te maken met zwaarder geweld. Het aantal meldingen van politieagenten die zwaar zijn mishandeld of te maken kregen met poging tot doodslag, is gestegen. Het gaat om cijfers waarin vorig jaar wordt vergeleken met 2020. De coronapandemie is volgens de politie onlosmakelijk verbonden met deze geweldscijfers. Het aantal demonstraties en rellen nam tijdens de coronamaatregelen toe. Terwijl bijvoorbeeld de horeca lange tijd dicht waren en mensen veel thuis bleven. Desondanks is het aantal politiemensen dat vorig jaar met agressie en geweld werd geconfronteerd stabiel ten opzichte van het jaar ervoor: in 2021 werden 13.000 meldingen gedaan. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers over geweld tegen politieambtenaren.

Geweld steeds vaker gericht op individuele politiemensen

In de cijfers is een stijging te zien in 'wederspannigheid' (verzet met geweld of bedreiging) en openlijk geweld. Demonstraties tegen het coronabeleid trokken steeds vaker mensen aan die bewust kwamen om geweld te gebruiken tegen de politie. Daarbij merkte de politie dat dit geweld steeds vaker gericht was op individuele politiemensen en niet alleen op de politie als overheidsorganisatie. Daarnaast worden politiemensen het slachtoffer van het lekken van persoonsgegevens, ook wel ‘doxing’ genoemd.

Inrijden op agenten verdubbeld

Uit de cijfers blijkt dat politiemensen, vergeleken met 2020, vorig jaar vaker excessief geweld meldden. Het inrijden met een voertuig op een politieagent is bijvoorbeeld meer dan verdubbeld (50 meldingen in 2020 ten opzichte van 108 vorig jaar). Ook het aantal meldingen van poging tot moord is tussen 2020 en 2021 ruim verdubbeld en ging van 6 in 2020 naar 15 meldingen vorig jaar. Openlijk geweld is zelfs verdrievoudigd: 453 maal tegenover 135 eerder. Ook valt de toename in wederspannigheid op. Dit cijfer ligt op 2699 keer tegenover 2433 maal bij de vorige meting. Het excessieve geweld blijkt tot slot ook uit een toename van het gebruik van zwaar vuurwerk tijdens demonstraties. Dergelijk (illegaal) vuurwerk heeft de kracht van explosieven.

Daar komt bij dat het uitgaansgeweld juist afnam: de lockdown hield de horeca lange tijd dicht (763 meldingen in 2020 tegen 470 vorig jaar). Mensen waren meer thuis. Agenten kregen vaker te maken met tegen hen gericht geweld wanneer ze optraden tegen huiselijk geweld (596 meldingen in 2020 tegen 699 vorig jaar).

'Deel van de samenleving wil zich niet meer aanpassen'

Portefeuillehouder geweld tegen politiemensen Peije de Meij: "Het is een trend bij een deel van de samenleving, dat het gezag van de overheid, hulpverleners en van politie in het bijzonder niet meer accepteert. Je ziet het ook gebeuren bij de wetenschap. Feiten worden ineens mening. Die worden plots ter discussie gesteld. Een deel van de samenleving wil zich niet meer aanpassen aan de gebruikelijke algemene norm. Journalisten overkomt het ook. Die worden ook niet meer geaccepteerd. Het gaat echt verder dan alleen politie. Ik denk dat het heel belangrijk is dat politici blijven uitstralen dat geweld tegen publieke figuren onacceptabel is."

Nare Jongens Podcast met Bas Paternotte en Jan Dijkgraaf - Ratten Special

Politiek

Met Kater66, Lamyae Aharouay, de Havenzangers, Vandaag Inside en engnek Hugo Borst 

Lees verder

Opruiers Rotterdamse cartoonrel voor de rechter

Algemeen

Gebrek aan gevoel voor humor leidde tot islamitische bedreigingen voor school

Lees verder

Amanda Bynes naakt van straat geplukt

Glamorama

Gaat nog niet optimaal met actrice

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Video - Sander Schimmelpenninck gecanceld door Vandaag Inside

Lees verder

OM: Extinction Rebellion is niet vreedzaam

Lees verder

Gasprijswatch: prijs daalt flink dankzij zachte winter

Lees verder

iPhones worden strikt verboden rondom herverkiezing Poetin

Lees verder

'Fan' FC Groningen opgepakt voor slaan Jetro Willems, verdediger doet aangifte

Lees verder

Acteur Peter Hardy (66) omgekomen op strand, vermoedelijk bij snorkelincident

Lees verder

Verdwenen radioactieve cilinder in Thailand na 10 dagen eindelijk terecht

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Belg rent nét op tijd ultramarathon in Amerikaanse bergen uit

Lees verder

Twee mannetjesmuizen krijgen samen kleintjes, wat betekent dit voor mensen?

Lees verder

Driekleur mag weer fier wapperen in Rood-Wit-Blauw, vinden boerenactiegroepen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: