NieuwNieuws

Politiek

Natuurclubs bijten in het (stik)stof: op Zandvoort mag gewoon geraced worden

Leidt niet tot meer neerslag stikstof

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland mochten in 2019 een natuurvergunning verlenen aan Circuit Park Zandvoort. Met die vergunning zijn onder andere werkzaamheden uitgevoerd voor de Formule 1 Dutch Grand Prix. De vergunning leidt niet tot meer stikstof, concludeert de rechtbank. De verleende vergunning blijft in stand en de rechtbank wijst de bezwaren van de verschillende natuurorganisaties af. Dat oordeelde de rechtbank Noord-Holland dinsdag in de zaak die al langer speelt.


Nieuwe situatie is beter dan de oude

Verschillende natuurorganisaties maakten bezwaar tegen de verleende vergunning, waaronder Coöperatie Mobilisation for the Environment U.A. en Stichting Duinbehoud. Volgens de natuurorganisaties leiden het gebruik van het circuitterrein en de werkzaamheden tot een toename van de neerslag van stikstof, de zogenoemde stikstofdepositie. Bovendien is het volgens de natuurorganisatie niet mogelijk om het in de vergunning opgenomen emissieplafond te controleren. Daardoor bestaat het risico dat dit plafond wordt overschreden. Dit heeft volgens hen negatieve gevolgen voor het Natura2000-gebied ‘Kennemerland-Zuid’. 

De rechtbank heeft nu vastgesteld dat in de oude situatie het circuitterrein het hele jaar gebruikt mocht worden voor auto- en motorsportactiviteiten en andere grote evenementen, waaronder de Formule 1. In de verleende vergunning is het gebruik van het circuitterrein beperkt tot een aantal dagen. Ook is in de vergunning een emissieplafond opgenomen; dit was in de oude situatie niet het geval.

Rechtbank: 'Neerslag stikstof altijd minder dan in oude situatie'

De rechtbank komt daarom tot de conclusie dat de stikstofdepositie en emissie door de verleende vergunning altijd minder zal zijn dan in de oude situatie was toegestaan. Omdat de verleende vergunning niet leidt tot meer stikstofdepositie, is het uitgesloten dat het gebruik en het uitvoeren van werkzaamheden op het circuitterrein significante gevolgen heeft voor het nabijgelegen Natura2000-gebied, oordeelt de rechtbank. Ook de andere argumenten die de natuurorganisaties naar voren hebben gebracht, zijn voor de rechtbank geen aanleiding om de vergunning te vernietigen. 

Sport

Koen Bouwman eerste Nederlandse winnaar van bergklassement in Giro

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw doodgereden, bestuurder rijdt door

Lees verder

Nederlander in Torremolinos doodgestoken na wedstrijd Feyenoord

Lees verder

Jude Law te zien in nieuwe Star Wars-serie

Lees verder

Amsterdammer woedend om laadpaalklevende Tesla-rijder

Lees verder

Ook flitsbezorger Getir ontslaat duizenden mensen

Lees verder

Schokkend! Reformatorische scholen accepteren homo's nog steeds niet

Lees verder

Amerikaanse 'heks' na bijna 330 jaar alsnog vrijgesproken

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Amerikanen gearresteerd voor illegaal vervoeren van compleet huis

Lees verder

Ram veroordeeld tot drie jaar cel na bloeddorstige moord

Lees verder

Tientallen verdwenen verkeersborden Terschelling duiken plotseling weer op

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: