NieuwNieuws

Tech & Crypto

Edward Snowden vanaf begin betrokken bij privacy coin Zcash

Klokkenluider onthult man achter pseudoniem te zijn 

Het pseudoniem John Dobbertin is dan wel niet van het niveau Satoshi Nakamoto, de bedenker(s) van Bitcoin, binnen de crypto community is het al jaren onderwerp van gesprek: wie is de zesde persoon achter privacy coin Zcash? Door een uitgelekte video is er een einde aan deze geruchten: klokkenluider en privacy-voorvechter Edward Snowden is het gezicht achter het pseudoniem.

Zcash en privacy coins

Zcash is een privacy coin, in het leven geroepen in 2016 om betalingen snel, veilig en anoniem te laten plaatsvinden. Snel en veilig geldt ook voor Bitcoin, maar het openbare grootboek maakt Bitcoin alles behalve anoniem. Alle 728.806.143 transacties (and counting..) sinds 3 januari 2009 kunnen overal en altijd geraadpleegd worden. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een telefoon of laptop met een internetverbinding. 

De bedenkers van Zcash, waaronder Snowden, waren van mening dat anonieme betalingen een vereiste zijn om vrij met elkaar te kunnen handelen. Daarom werd de open-source software van Bitcoin als basis genomen en werd hier een vleugje privacy aan toegevoegd. Deze anonimiteitslaag is extreem complex, want transparantie van blockchains is naast een mooie feature, vooral een vereiste: hoe kan ervan uitgaan dat het adres van 35 karakters waarmee je zaken wil doen, goed is voor zijn geld? Juist, dat moet iedereen kunnen verifiëren. 

Zcash heeft dit opgelost met zk-SNARK's, een vorm van Zero-Knowledge Proof. Deze cryptografische techniek maakt het mogelijk om iemand ervan te overtuigen dat je een 'geheim' kent, zonder dat je dit geheim hoeft te onthullen. Zo kan je Zero-Knowledge Proofs ook inzetten om deelnemers in het blockchain-netwerk ervan te overtuigen dat je geauthoriseerd bent een transactie te maken, zonder dat onthuld hoeft te worden wie de verzender of ontvanger van een transactie is. Naast T-adressen - publieke adressen met publieke transacties net zoals bij Bitcoin - hebben gebruikers van Z-cash ook de mogelijkheid om transacties via Z-adressen of shielded adressen te verrichten.   

Een reguliere transactie: verzender en ontvanger bekend (T-adressen)
Een afgeschermde transactie: verzender en ontvanger afgeschermd (Z-adressen)

Edward Snowden en John Dobbertin

Dat Edward Snowden de zesde - nog enige onbekende - van de zes founding fathers blijkt te zijn, is niet geheel verrassend. Snowden heeft internationale bekendheid vergaard toen hij in 2013 interne NSA documenten deelde met Britse en Amerikaanse kranten. De Amerikaanse inlichtendienst bleek niet alleen haar eigen burgers, maar ook die in het buitenland op grote schaal af te tappen. Zowel telefoon- als dataverkeer bleken niet veilig voor wat intern de codenaam PRISM kreeg. Voor zijn rol als klokkenluider kreeg hij een arrestatiebevel van de FBI aan zijn broek en de afgelopen jaren woont hij in Moskou, waar hij geen uitlevering hoeft te vrezen.

De negen minuten durende video van de bekendmaking van Snowden laat mooi zien welke problemen Zcash heeft op moeten lossen om tot digitaal, veilig en anoniem geld te komen, waarom de identiteit van Snowden tot vandaag altijd verhuld is geweest en waar Zcash voor staat. 

Sport

Oud-F1 chef Bernie Ecclestone (91) in Brazilië opgepakt wegens verborgen pistool(tje)

Lees verder

Schoolschutter Texas was net 18, kocht vuurwapen een week voor de shooting

Algemeen

Met zijn verjaardagsgeld kocht hij een semi-automatisch wapen, Ramos kondigde shooting aan in een SMS'je aan een Duitse tiener

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Rotterdam ruimt scherven op na teleurstelling Tirana: vernielingen en 72 arrestaties

Lees verder

Rellen in Rotterdam - Politie verwacht nog meer aanhoudingen

Lees verder

NFT's moeten nieuw leven blazen in postzegel-hobby

Lees verder

VVD wil dat kabinet kijkt naar slachtoffers Molukse gijzeling school Bovensmilde in 1977

Lees verder

Schoolschutter barricadeerde zich in klaslokaal

Lees verder

Gevallen van apenpokken in Nederland verdubbeld

Lees verder

Kabinet gaat gemeenten en provincies dwingen asielzoekers op te nemen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Tientallen verdwenen verkeersborden Terschelling duiken plotseling weer op

Lees verder

Vrouw op de vlucht loopt vast in nat beton

Lees verder

Klant van koffiebar in Florence belt politie wegens te dure koffie

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: