NieuwNieuws

Politiek

Merendeel kabinet maakt(e) gebruik van privémail en -apps

16 van de 29 bewindspersonen om precies te zijn

Het merendeel van het huidige kabinet maakt gebruik van privémail en -apps of heeft dat gedaan. Terwijl hen dat wordt afgeraden. Dat schrijven minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot (CDA) en minister-president Mark Rutte vrijdagavond na vragen van Pieter Omtzigt, GroenLinks en VOLT aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor de vragen was de onthulling dat Hugo de Jonge (CDA) als minister van Volksgezondheid stukken liet doorsturen naar zijn persoonlijke iCloud.

Dit deel van het kabinet gebruikt(e) privémail

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD), minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf (D66), minister van Financiën Sigrid Kaag (D66), minister van Defensie Kajsa Ollongren (D66), minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers (VVD), minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens (VVD), minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip (CDA), minister voor Primair- en Voortgezet Onderwijs Dennis Wiersma (VVD), minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten (D66), minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal-Zeggelink (VVD), staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering Alexandra van Huffelen (D66), staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu (D66), staatssecretaris Toeslagen en Douane Aukje de Vries (VVD), staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat (VVD), staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen (CDA) en staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief (D66) hebben - naast Hugo de Jonge - nu toegegeven gebruik te hebben gemaakt van hun privémail.

En deze bewindspersonen apps zoals SMS, Telegram, WhatsApp en Signal

De volgende bewindspersonen hebben opgebiecht gebruik te hebben gemaakt van apps zoals SMS, Telegram, WhatsApp en Signal : minister van Defensie Kajsa Ollongren (D66), minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens (VVD), minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip (CDA), minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Henk Staghouwer (ChristenUnie), minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher (VVD), minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal-Zeggelink (VVD), staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg (VVD), staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering Alexandra van Huffelen (D66), staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst Marnix van Rij (CDA), staatssecretaris Toeslagen en Douane Aukje de Vries (VVD), staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat (VVD) en staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief (D66).

Bruins Slot in haar brief: "In de praktijk kunnen zich situaties voordoen waarbij van de voorgeschreven werkwijze wordt afgeweken. Het is gebruikelijk dat mensen naast werk-apparaten ook privé-apparaten hebben. Er kan een praktische reden zijn waarom een zakelijk bericht of uitnodiging die op een privé-mail of berichtenservice is binnengekomen doorgestuurd wordt naar een zakelijk account of vice versa."

'Geen beveiligingsincidenten'

Volgens Bruins Slot is de beveiliging nooit in het geding geweest: "De departementen hebben aan mij bevestigd dat er geen beveiligingsincident is waargenomen. Er is evenmin aanleiding om aan te nemen dat documenten niet zijn gearchiveerd."

Kabinet wel opnieuw gewaarschuwd

Wel heeft bijkans het gehele kabinet een tik op de vingers gekregen: "Naar aanleiding van deze schriftelijke vragen is in het kabinet nog eens bevestigd dat alleen in uitzonderingsgevallen zoals bovengenoemd, gebruik kan worden gemaakt van privé-berichtenservices en privé-mailboxen voor zakelijk gebruik", schrijft Bruins Slot.

Ondertussen dringt een nieuwe vraag zich op: welke ministers en staatssecretarissen gebruik(t)en hun privételefoon voor dit soort communicatie?

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: