NieuwNieuws

Politiek

Merendeel kabinet maakt(e) gebruik van privémail en -apps

16 van de 29 bewindspersonen om precies te zijn

Het merendeel van het huidige kabinet maakt gebruik van privémail en -apps of heeft dat gedaan. Terwijl hen dat wordt afgeraden. Dat schrijven minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot (CDA) en minister-president Mark Rutte vrijdagavond na vragen van Pieter Omtzigt, GroenLinks en VOLT aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor de vragen was de onthulling dat Hugo de Jonge (CDA) als minister van Volksgezondheid stukken liet doorsturen naar zijn persoonlijke iCloud.

Dit deel van het kabinet gebruikt(e) privémail

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD), minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf (D66), minister van Financiën Sigrid Kaag (D66), minister van Defensie Kajsa Ollongren (D66), minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers (VVD), minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens (VVD), minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip (CDA), minister voor Primair- en Voortgezet Onderwijs Dennis Wiersma (VVD), minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten (D66), minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal-Zeggelink (VVD), staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering Alexandra van Huffelen (D66), staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu (D66), staatssecretaris Toeslagen en Douane Aukje de Vries (VVD), staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat (VVD), staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen (CDA) en staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief (D66) hebben - naast Hugo de Jonge - nu toegegeven gebruik te hebben gemaakt van hun privémail.

En deze bewindspersonen apps zoals SMS, Telegram, WhatsApp en Signal

De volgende bewindspersonen hebben opgebiecht gebruik te hebben gemaakt van apps zoals SMS, Telegram, WhatsApp en Signal : minister van Defensie Kajsa Ollongren (D66), minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens (VVD), minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip (CDA), minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Henk Staghouwer (ChristenUnie), minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher (VVD), minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal-Zeggelink (VVD), staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg (VVD), staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering Alexandra van Huffelen (D66), staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst Marnix van Rij (CDA), staatssecretaris Toeslagen en Douane Aukje de Vries (VVD), staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat (VVD) en staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief (D66).

Bruins Slot in haar brief: "In de praktijk kunnen zich situaties voordoen waarbij van de voorgeschreven werkwijze wordt afgeweken. Het is gebruikelijk dat mensen naast werk-apparaten ook privé-apparaten hebben. Er kan een praktische reden zijn waarom een zakelijk bericht of uitnodiging die op een privé-mail of berichtenservice is binnengekomen doorgestuurd wordt naar een zakelijk account of vice versa."

'Geen beveiligingsincidenten'

Volgens Bruins Slot is de beveiliging nooit in het geding geweest: "De departementen hebben aan mij bevestigd dat er geen beveiligingsincident is waargenomen. Er is evenmin aanleiding om aan te nemen dat documenten niet zijn gearchiveerd."

Kabinet wel opnieuw gewaarschuwd

Wel heeft bijkans het gehele kabinet een tik op de vingers gekregen: "Naar aanleiding van deze schriftelijke vragen is in het kabinet nog eens bevestigd dat alleen in uitzonderingsgevallen zoals bovengenoemd, gebruik kan worden gemaakt van privé-berichtenservices en privé-mailboxen voor zakelijk gebruik", schrijft Bruins Slot.

Ondertussen dringt een nieuwe vraag zich op: welke ministers en staatssecretarissen gebruik(t)en hun privételefoon voor dit soort communicatie?

Sport

Koen Bouwman eerste Nederlandse winnaar van bergklassement in Giro

Lees verder

Vrouw doodgereden, bestuurder rijdt door

Algemeen

Politie zoekt getuigen - Update: Doorrijder meldt zich bij politie

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Nederlander in Torremolinos doodgestoken na wedstrijd Feyenoord

Lees verder

Jude Law te zien in nieuwe Star Wars-serie

Lees verder

Amsterdammer woedend om laadpaalklevende Tesla-rijder

Lees verder

Ook flitsbezorger Getir ontslaat duizenden mensen

Lees verder

Schokkend! Reformatorische scholen accepteren homo's nog steeds niet

Lees verder

Amerikaanse 'heks' na bijna 330 jaar alsnog vrijgesproken

Lees verder

China en Rusland vinden sancties Noord-Korea maar niks

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Amerikanen gearresteerd voor illegaal vervoeren van compleet huis

Lees verder

Ram veroordeeld tot drie jaar cel na bloeddorstige moord

Lees verder

Tientallen verdwenen verkeersborden Terschelling duiken plotseling weer op

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: