NieuwNieuws

Tech & Crypto

Solana (weer) uit de lucht

NFT minting bots dringen het netwerk binnen

Voor de zoveelste keer was het Solana netwerk uit de lucht. Ditmaal veroorzaakt door zogenaamde NFT minting bots die 4 miljoen transacties per seconde veroorzaakten. Gevolg: een 7 uur durende crash van het netwerk afgelopen weekend. 

NFT minting bots

In de wereld van de NFT’s is het zeer gebruikelijk dat een nieuw project wordt gelanceerd met een NFT minting event. Hier worden de NFT’s gecreëerd; de digitale bestanden worden geconverteerd in crypto collecties of digitale activa vastgelegd op de blockchain. Denk bijvoorbeeld aan de Bored Ape Yacht Club. In april 2021, toen de Bored Ape Yacht Club uitkwam, was de mint prijs 0,08 ETH. Na een minting event kunnen de NFT’s worden doorverkocht op een secundaire markt zoals OpenSea. Maar er is nog een slimme manier om voor de massa NFT’s te creëren/ te kopen, namelijk met behulp van bots. Deze bots interacteren direct met het betreffende smart contract, waardoor NFT’s gekocht kunnen worden zonder een website te bezoeken. Op deze manier kunnen NFT’s worden gecreëerd/ gekocht voordat andere mensen dat kunnen. 

Bots hadden afgelopen zaterdag de populaire NFT minting tool die bekend staat als Candy Machine overspoeld met een ongekende tsunami van inkomend verkeer: 4 miljoen transacties per seconde en 100 gigabit aan gegevens per seconde. Candy Machine is een populaire applicatie die door Solana NFT-projecten wordt gebruikt om collecties te lanceren.

De crash

Het gigantische aantal transacties zorgde voor overbelaste netwerken, waardoor het Proof-of-Stake consensusmodel van Solana niet langer kon functioneren. Uiteindelijk kon het netwerk de transactie druk niet meer aan waardoor de validators geen consensus meer konden bereiken. De aanmaak van nieuwe blocks werd tot stoppen gedwongen. Solana werd op zaterdag om ongeveer 22:00 uur op non-actief gesteld. Pas zeven uur later op zondag, 05:00 uur, konden validators het hoofdnetwerk opnieuw opstarten. 

Solana was trouwens niet het enige netwerk dat afgelopen weekend enorme transactieaantallen te verduren kreeg. De transactiekosten van Ethereum stegen tot gemiddeld meer dan $450 als gevolg van een release van 55.000 NFT's door Yuga Labs, waarbij sommige gebruikers tot 5 Ether -$14000- aan transactiekosten betaalden om een van de NFT's te minten. 

Koers Solana

De 7 uur durende uitval van Solana zorgde ervoor dat de prijs van SOL met bijna 7% crashte tot $84. 

Solana kan wederom rekenen op heftige kritiek. Begin dit jaar was het Solana netwerk ook al uit de lucht na een DDoS aanval. Op Twitter wordt er al geschreven: “At this point Solana should start posting business hours”. 

In theorie zou een gedecentraliseerd netwerk nooit moeten crashen. En wat te denken van het coördineren van een herstart via Twitter? Of het überhaupt besluiten van een CEO dat een herstart vereist is. Heb jij er nog vertrouwen in?

Politiek

Negen prangende vragen van Martin Bosma (PVV) over Shula Rijxman (NPO66)

Lees verder

Politiek

Collegewatch - Vrouwen aan de macht in Utrecht, omstreden Jos van Rey terug in Roermond

Lees verder

Wachtgeldwatch - Driekwart oud-ministers Rutte III heeft geen werk

Politiek

'Werkgevers weten niet wat een minister doet of kan'

Lees verder

Leclerc crasht NIET in FP1 #MonacoGP

Sport

Sterker nog: hij is de snelste

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Politie ontdekt overval nadat eigen spullen gevonden worden

Lees verder

Vacature: school op bijna verlaten Schots eiland zoekt docent

Lees verder

Raadslid vergeet videovergadering op mute te zetten voor het schelden

Lees verder

Vrouw doodgereden, bestuurder rijdt door

Lees verder

Nederlander in Torremolinos doodgestoken na wedstrijd Feyenoord

Lees verder

Jude Law te zien in nieuwe Star Wars-serie

Lees verder

Amsterdammer woedend om laadpaalklevende Tesla-rijder

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Bakstenen met verdachte inhoud: politie vindt 100 pallets met drugsstenen

Lees verder

Amerikanen gearresteerd voor illegaal vervoeren van compleet huis

Lees verder

Ram veroordeeld tot drie jaar cel na bloeddorstige moord

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: