NieuwNieuws

Tech & Crypto

Solana (weer) uit de lucht

NFT minting bots dringen het netwerk binnen

Voor de zoveelste keer was het Solana netwerk uit de lucht. Ditmaal veroorzaakt door zogenaamde NFT minting bots die 4 miljoen transacties per seconde veroorzaakten. Gevolg: een 7 uur durende crash van het netwerk afgelopen weekend. 

NFT minting bots

In de wereld van de NFT’s is het zeer gebruikelijk dat een nieuw project wordt gelanceerd met een NFT minting event. Hier worden de NFT’s gecreëerd; de digitale bestanden worden geconverteerd in crypto collecties of digitale activa vastgelegd op de blockchain. Denk bijvoorbeeld aan de Bored Ape Yacht Club. In april 2021, toen de Bored Ape Yacht Club uitkwam, was de mint prijs 0,08 ETH. Na een minting event kunnen de NFT’s worden doorverkocht op een secundaire markt zoals OpenSea. Maar er is nog een slimme manier om voor de massa NFT’s te creëren/ te kopen, namelijk met behulp van bots. Deze bots interacteren direct met het betreffende smart contract, waardoor NFT’s gekocht kunnen worden zonder een website te bezoeken. Op deze manier kunnen NFT’s worden gecreëerd/ gekocht voordat andere mensen dat kunnen. 

Bots hadden afgelopen zaterdag de populaire NFT minting tool die bekend staat als Candy Machine overspoeld met een ongekende tsunami van inkomend verkeer: 4 miljoen transacties per seconde en 100 gigabit aan gegevens per seconde. Candy Machine is een populaire applicatie die door Solana NFT-projecten wordt gebruikt om collecties te lanceren.

De crash

Het gigantische aantal transacties zorgde voor overbelaste netwerken, waardoor het Proof-of-Stake consensusmodel van Solana niet langer kon functioneren. Uiteindelijk kon het netwerk de transactie druk niet meer aan waardoor de validators geen consensus meer konden bereiken. De aanmaak van nieuwe blocks werd tot stoppen gedwongen. Solana werd op zaterdag om ongeveer 22:00 uur op non-actief gesteld. Pas zeven uur later op zondag, 05:00 uur, konden validators het hoofdnetwerk opnieuw opstarten. 

Solana was trouwens niet het enige netwerk dat afgelopen weekend enorme transactieaantallen te verduren kreeg. De transactiekosten van Ethereum stegen tot gemiddeld meer dan $450 als gevolg van een release van 55.000 NFT's door Yuga Labs, waarbij sommige gebruikers tot 5 Ether -$14000- aan transactiekosten betaalden om een van de NFT's te minten. 

Koers Solana

De 7 uur durende uitval van Solana zorgde ervoor dat de prijs van SOL met bijna 7% crashte tot $84. 

Solana kan wederom rekenen op heftige kritiek. Begin dit jaar was het Solana netwerk ook al uit de lucht na een DDoS aanval. Op Twitter wordt er al geschreven: “At this point Solana should start posting business hours”. 

In theorie zou een gedecentraliseerd netwerk nooit moeten crashen. En wat te denken van het coördineren van een herstart via Twitter? Of het überhaupt besluiten van een CEO dat een herstart vereist is. Heb jij er nog vertrouwen in?

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: