Peilingwatch - Pim Fortuyn 20 jaar na zijn dood populairder dan ooit

Vermoorde politicus niet (meer) beschouwd als extreemrechts
Twintig jaar nadat Pim Fortuyn op het Hilversumse Mediapark werd geëxecuteerd door de extreemlinkse milieuterrorist Volkert van der Graaf is hij populairder dan ooit. Een ruime meerderheid (66 procent) is positief over Fortuyn en zijn politieke ideeën. Maar weinig mensen zouden die nog extreemrechts noemen. Dat blijkt uit een peiling van EenVandaag.
Zijn sympathisanten zitten vooral aan de rechterkant van het politieke spectrum, maar ook opvallend veel andere kiezers, bijvoorbeeld die van D66 (43 procent), de SP (50 procent) en de Partij voor de Dieren (44 procent), zijn nu over hem te spreken.
Veel steun voor standpunten
Fortuyns standpunten, vooral over immigratie en integratie, werden in 2002 vaak controversieel of extreemrechts genoemd, maar kunnen nu op behoorlijk wat steun rekenen. Eén standpunt waar Fortuyn voorstander van was maar nu op weerstand stuit, is zijn pleidooi voor meer marktwerking in de zorg: nog geen kwart (22 procent) vindt dat nu een goed idee.
Vier procent noemt Fortuyn extreemrechts
Bij elkaar genomen zou nu slechts 4 procent de ideeën uit Fortuyns partijprogramma extreemrechts noemen. Veruit de meesten (71 procent) plaatsen die standpunten, inclusief die over immigratie en integratie, in het midden of rechts van het spectrum. Toch zijn het vooral kiezers van uiterst rechtse partijen die op Fortuyn zouden stemmen als hij vandaag de dag nog had geleefd. Grote groepen kiezers van de PVV (71 procent), JA21 (55 procent), Forum voor Democratie (53 procent) zeggen nu zeker naar hem over te stappen als er Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn.