NieuwNieuws

Tech & Crypto

Veilingvoer: Zeldzame Daytona-krachtpatser kan records breken

Old school NASCAR voor op de oprit

Een mens moet ergens over dromen, dus behandelen we in veilingvoer de meest bijzondere, unieke, zeldzame of bizarre auto's die binnenkort onder de hamer gaan. Met deze week een veelgezochte, Amerikaanse krachtpatser die op jacht is naar een nieuw record. 

In Europa denken we bij legendarische circuits al snel aan Le Mans, Spa, Monza of de Nürburgring, maar aan de andere kant van de oceaan liggen ook enkele beroemde asfaltlinten. Denk aan Laguna Sega, Indianapolis Motor Speedway en natuurlijk Daytona. De thuisbasis van de belangrijke 24 uur van Daytona, één van de belangrijkste enduranceraces van het jaar, en de Daytona 500, de meest prestigieuze NASCAR-wedstrijd van het jaar. Geen wonder dat merken zich graag identificeren met dit gebied onder de Floridiaanse zon waar de zoektocht naar meer snelheid al decennia een belangrijke rol speelt. Rolex vernoemde één van zijn bekendste horloges naar de regio en ook de marketingafdelingen van automerken zien de aantrekkingskracht. Zo komen we via een veel te lange inleiding bij de auto van de week: de 1969 Dodge Hemi Daytona.

Een pure Amerikaanse klassieker en eentje die het beste in zijn moedertaal valt te omschrijven: een old school muscle car. Een absolute must have voor serieuze verzamelaars van het genre, want dit model werd slechts één jaar gebouwd en is met 503 geproduceerde exemplaren met recht zeldzaam te noemen. De opvallende variant van de Charger met zijn enorme vleugel en zijn extra lange en puntige neus was een homologatie-model voor het stock car racing waar de racewagens op normale straatauto’s moesten lijken. Voor de hogesnelheidscircuits was Dodge destijds op zoek naar een meer aerodynamisch uiterlijk en daarom werden er iets meer dan vijfhonderd straatversies van deze speciale Daytona gebouwd om aan de regels te voldoen en dit ontwerp in race-uitvoering te mogen gebruiken. 

Deze specifieke groene Daytona kan wel eens de duurste Daytona ooit worden en daarvoor is uiteraard meer nodig dan slechts één van de 503 zijn. Nee, zeldzaamheid is hier het codewoord en dit exemplaar vinkt alle juiste vakjes aan. Zo kwam de Daytona in twee motoruitvoeringen en zijn slechts 70 stuks met de sterkere 426ci Hemi V8 geleverd en uiteraard is deze daar eentje van. Van die zeventig kregen slechts 22 stuks de handbak met vier verzetten en je raadt het al: ook die zit in dit groene monster. Tel daar nog bij op dat deze auto is voorzien van veel opties en dan wijst alles erop dat dit de meest gewilde uitvoering van de Daytona is. Nou ja, voor verzamelaars dan.

Het zijn echter de verzamelaars die vaak het grote geld op tafel leggen en daarom maakt veilinghuis Mecum zich op voor een potentieel nieuwe recordbedrag voor een Dodge Daytona. We lezen bij Motortrend (partner van Mecum) dat het record momenteel op 900.000 dollar staat: het bedrag dat in 2015 eveneens bij Mecum voor een koperkleurig exemplaar werd betaald. Maar dat is alweer zeven jaar geleden en dit keer ligt de verwachte opbrengst tussen de 1,1 en 1,3 miljoen dollar. Wordt dit de eerste Dodge Daytona die door het miljoen breekt? Vrijdag 20 mei gaan we het zien.

Politiek

Collegewatch - Vrouwen aan de macht in Utrecht, omstreden Jos van Rey terug in Roermond

Lees verder

Sport

Koen Bouwman eerste Nederlandse winnaar van bergklassement in Giro

Lees verder

Wachtgeldwatch - Driekwart oud-ministers Rutte III heeft geen werk

Politiek

'Werkgevers weten niet wat een minister doet of kan'

Lees verder

Leclerc crasht NIET in FP1 #MonacoGP

Sport

Sterker nog: hij is de snelste

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vacature: school op bijna verlaten Schots eiland zoekt docent

Lees verder

Raadslid vergeet videovergadering op mute te zetten voor het schelden

Lees verder

Vrouw doodgereden, bestuurder rijdt door

Lees verder

Nederlander in Torremolinos doodgestoken na wedstrijd Feyenoord

Lees verder

Jude Law te zien in nieuwe Star Wars-serie

Lees verder

Amsterdammer woedend om laadpaalklevende Tesla-rijder

Lees verder

Ook flitsbezorger Getir ontslaat duizenden mensen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Bakstenen met verdachte inhoud: politie vindt 100 pallets met drugsstenen

Lees verder

Amerikanen gearresteerd voor illegaal vervoeren van compleet huis

Lees verder

Ram veroordeeld tot drie jaar cel na bloeddorstige moord

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: