NieuwNieuws

Tech & Crypto

Veilingvoer: Zeldzame Daytona-krachtpatser kan records breken

Old school NASCAR voor op de oprit

Een mens moet ergens over dromen, dus behandelen we in veilingvoer de meest bijzondere, unieke, zeldzame of bizarre auto's die binnenkort onder de hamer gaan. Met deze week een veelgezochte, Amerikaanse krachtpatser die op jacht is naar een nieuw record. 

In Europa denken we bij legendarische circuits al snel aan Le Mans, Spa, Monza of de Nürburgring, maar aan de andere kant van de oceaan liggen ook enkele beroemde asfaltlinten. Denk aan Laguna Sega, Indianapolis Motor Speedway en natuurlijk Daytona. De thuisbasis van de belangrijke 24 uur van Daytona, één van de belangrijkste enduranceraces van het jaar, en de Daytona 500, de meest prestigieuze NASCAR-wedstrijd van het jaar. Geen wonder dat merken zich graag identificeren met dit gebied onder de Floridiaanse zon waar de zoektocht naar meer snelheid al decennia een belangrijke rol speelt. Rolex vernoemde één van zijn bekendste horloges naar de regio en ook de marketingafdelingen van automerken zien de aantrekkingskracht. Zo komen we via een veel te lange inleiding bij de auto van de week: de 1969 Dodge Hemi Daytona.

Een pure Amerikaanse klassieker en eentje die het beste in zijn moedertaal valt te omschrijven: een old school muscle car. Een absolute must have voor serieuze verzamelaars van het genre, want dit model werd slechts één jaar gebouwd en is met 503 geproduceerde exemplaren met recht zeldzaam te noemen. De opvallende variant van de Charger met zijn enorme vleugel en zijn extra lange en puntige neus was een homologatie-model voor het stock car racing waar de racewagens op normale straatauto’s moesten lijken. Voor de hogesnelheidscircuits was Dodge destijds op zoek naar een meer aerodynamisch uiterlijk en daarom werden er iets meer dan vijfhonderd straatversies van deze speciale Daytona gebouwd om aan de regels te voldoen en dit ontwerp in race-uitvoering te mogen gebruiken. 

Deze specifieke groene Daytona kan wel eens de duurste Daytona ooit worden en daarvoor is uiteraard meer nodig dan slechts één van de 503 zijn. Nee, zeldzaamheid is hier het codewoord en dit exemplaar vinkt alle juiste vakjes aan. Zo kwam de Daytona in twee motoruitvoeringen en zijn slechts 70 stuks met de sterkere 426ci Hemi V8 geleverd en uiteraard is deze daar eentje van. Van die zeventig kregen slechts 22 stuks de handbak met vier verzetten en je raadt het al: ook die zit in dit groene monster. Tel daar nog bij op dat deze auto is voorzien van veel opties en dan wijst alles erop dat dit de meest gewilde uitvoering van de Daytona is. Nou ja, voor verzamelaars dan.

Het zijn echter de verzamelaars die vaak het grote geld op tafel leggen en daarom maakt veilinghuis Mecum zich op voor een potentieel nieuwe recordbedrag voor een Dodge Daytona. We lezen bij Motortrend (partner van Mecum) dat het record momenteel op 900.000 dollar staat: het bedrag dat in 2015 eveneens bij Mecum voor een koperkleurig exemplaar werd betaald. Maar dat is alweer zeven jaar geleden en dit keer ligt de verwachte opbrengst tussen de 1,1 en 1,3 miljoen dollar. Wordt dit de eerste Dodge Daytona die door het miljoen breekt? Vrijdag 20 mei gaan we het zien.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: