NieuwNieuws

Tech & Crypto

Oproep van G7-landen: versnelde regulering cryptovaluta

TerraUSD crash diende volgens topman Villeroy als wake-up call voor wens versnelde regulatie 

De recente crash van stablecoin terraUSD was voor de G7-landen aanleiding voor een oproep tot versnelde regulering van cryptovaluta. Al vóór de eerstvolgende vergadering in juni willen de ministers van financiën uit de zeven belangrijkste industrielanden dat de in Zwitserland gevestigde Financial Stability Board (FSB) werkt aan ‘consistente en alomvattende’ regelgeving.

Naar verluidt noemde Villeroy, gouverneur van de Bank of France, tijdens een conferentie in Parijs de val van terraUSD een ‘wake-up call’ voor wereldwijde regelgevers. Zaak dus voor toezichthouders om zich te focussen op wetgeving rondom crypto. Een bijeenkomst van de G7-landen in Duitsland, bestaande uit de zeven belangrijkste industrielanden, was het uitgelezen moment om hier opnieuw aandacht aan te besteden waarbij de FSB een duidelijke rol in de wetgeving kreeg aangewezen.   

'Crypto is gebaseerd op niets'

Ook Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, heeft een duidelijk standpunt als het om cryptovaluta’s gaat. Aanstaande zondag praat ze over dit onderwerp met presentator Twan Huys in College Tour. ‘De onderliggende waarde is gebaseerd op niets’, geeft ze aan. Ze maakt zich daarnaast zorgen om mensen die investeren in crypto en daarbij al hun geld kunnen verliezen. Daarom is zij van mening dat de cryptowereld gereguleerd moet worden. Zelf investeert ze niet in crypto, maar haar zoon wel. ‘He is a free man’. 

Het Zwitserse Financial Stability Board

De FSB is een internationale toezichthouder in de financiële wereld en stelde veel van de financiële regelgeving op na de crisis in 2008. Zodoende is het de aangewezen organisatie voor het opstellen van regelgeving rondom cryptovaluta. Eerder al beloofde de FSB een rapport in oktober dit jaar te presenteren over regulering van stablecoins en de toezicht hierop. Onze eigen Klaas Knot, President van de Nederlandse Bank, werkte bovendien reeds mee aan regelgeving over crypto bedoeld om investeerders in crypto beter te beschermen. In het licht van de recente crash van terraUSD, waarbij ruim 30 miljard USD aan marktwaarde verdampte, geen overbodige luxe. 

MiCA: veeleisende regelgeving, maar ook minder rompslomp

De wens om regulering van de cryptomarkt is al enige tijd een hot topic. In maart dit jaar bereikte het Europees Parlement overeenstemming over strenge wetgeving voor de cryptowereld. Deze staat straks uitgewerkt in een rapport onder de naam MiCa, Markets in Crypto-assets. Het doel: financiële stabiliteit in de EU en bescherming van cryptobeleggers. Het naleven van de regelgeving gaat veel tijd, geld en moeite vragen van organisaties actief in de cryptowereld, maar gelukkig is de wetgeving niet alleen maar kommer en kwel. MiCa biedt ook voordelen. Zo hoeven bedrijven straks slechts in één land een vergunning te hebben wat ze aanzienlijk minder administratieve rompslomp bezorgt. 

De eerstvolgende bijeenkomst van de G7-landen vindt eind juni plaats. Een evenement dat de cryptowereld, inclusief ikzelf, nauwlettend in de gaten zal houden...      

Politiek

Boeren toeren op: op Mediapark en bij stikstof-minister Christianne van der Wal (VVD)

Lees verder

RIVM wist weken voor eerste coronagolf dat zorg overbelast zouden raken

Algemeen

Uit de modellen werd duidelijk dat Nederland niet klaar was voor een uitbraak

Lees verder

VIDEO - Tribune Colombia begeeft 't: vier mensen komen om in stierenvechtarena

Algemeen

Bij het instorten van de tribune raakten honderden mensen gewond

Lees verder

Veilingvoer: De McLaren hypercar die Nederlanders niet mochten kopen

Tech & Crypto

Zelfs niet als ze genoeg geld hadden

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Gewonde bij explosie op vakantiepark Peter Gillis

Lees verder

Nederlanders zwaargewond bij trike-ongeluk in Italië

Lees verder

22 jongeren sterven mysterieuze dood in Zuid-Afrikaanse kroeg

Lees verder

Maurice de Hond: BBB virtueel tweede partij van Nederland

Lees verder

Mail: Voorzitter BIJ1 stapt op - Partijbestuur stelt alleen maar vragen

Lees verder

Opnieuw grote crypto-hack: 100 miljoen USD gestolen

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Vrouw bevrijd van gijzelnemer dankzij bericht via bezorgdienst

Lees verder

Het is officieel: in deze stad zijn mensen het gelukkigst

Lees verder

Auto rijdt etalage uit, twee mensen overleden

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: