NieuwNieuws

Tech & Crypto

Veilingvoer: De allerlaatste Mini Cooper S

Met een toepasselijke eerste eigenaar

Een mens moet ergens over dromen, dus behandelen we in veilingvoer de meest bijzondere, unieke, zeldzame of bizarre auto's die binnenkort onder de hamer gaan. Met deze week de allerlaatste "oude" Mini Cooper S die heel toepasselijk in handen was van mevrouw Cooper.

De originele Mini is een absoluut icoon en één van de succesvolste auto's ooit gemaakt. Zelfs mensen die niets met vierwielers hebben, weten wat een Mini is. Het is een model dat meer was dan alleen een auto: het was een onderdeel van de cultuur. Als modeaccessoire van modellen als Twiggy en ontwerpers als Mary Quant en als acteur met hoofdrollen in The Italian Job en natuurlijk als de auto van Mr. Bean eiste de Mini een eigen plaats op in de popculture. 

Door het succes bij de sterren zou je bijna vergeten dat de Mini vooral een auto van het volk was. Miljoenen exemplaren verlieten de Britse fabrieken en voor veel mensen die opgroeiden in de jaren 60, 70 of 80 was de Mini een eerste auto. Daarbij hielp het natuurlijk dat de Mini niet alleen hip was, maar ook nog relatief goed op de weg lag en zelfs motorsportsucces kende. Het was echt een veelzijdige alleskunner. 

Dit succes zorgde ervoor dat de Mini lang in productie bleef. Heel lang. Want hoewel het model al in 1959 werd geïntroduceerd, rolde het laatste exemplaar pas in 2000 (modeljaar 2001) van de band. Dat is een volle 41 jaar later en hoewel de bouw van het klassieke model daarmee stopte, kocht BMW de merkrechten zodat het het in 2001 met een nieuwe MINI kon komen wat op zijn beurt weer zijn eigen succesverhaal werd. 

Maar nu hebben we het over de klassieke Mini en een heel bijzonder exemplaar. Dit is de allerlaatste Mini Cooper S ooit gemaakt. Niet te verwarren met de allerlaatste klassieke Mini, want dat was een non-S Cooper die in hetzelfde jaar uit de fabriek rolde en daarna direct in een museum verdween. In tegenstelling tot die auto is de laatste Cooper S wel gewoon aan een klant geleverd, maar wel een hele speciale: de vrouw van John Cooper. En ja, dat is inderdaad de Britse coureur en sleutelaar waarnaar de snellere Cooper-varianten van de Mini zijn vernoemd. Wel zo passend.

Mrs. Cooper wist één van de speciale serie van vijftig laatste Cooper S’en te bemachtigen. Sterker nog, ze kreeg nummer vijftig van vijftig in handen: de allerlaatste Cooper S. Voor haar uitgevoerd als 'Works'-model wat betekent dat het vermogen is opgeschroefd naar zo’n 91 pk en er sportieve details, zoals een stopwatch op het dashboard, zijn toegevoegd. Qua kleur koos ze voor ‘Brooklands Green’ met een wit dak en in de striping is ook nog de handtekening van manlief John Cooper verwerkt. Veel reed mevrouw Cooper niet met de auto, want na ruim twintig jaar staat er pas 952 mijl op de teller. Zoek je dus nog een historisch significante Mini met weinig kilometers, dan moet je bij Silverstone Auctions zijn. Het veilinghuis ziet zelf ook in dat om een speciale auto gaat en verwacht een opbrengst tussen de 50.000 en 60.000 Britse pond (59.000 - 71.000 euro). Pittig, maar dan krijg je wel een hele bijzondere versie van deze kleine grootheid.

Politiek

Boeren toeren op: op Mediapark en bij stikstof-minister Christianne van der Wal (VVD)

Lees verder

RIVM wist weken voor eerste coronagolf dat zorg overbelast zouden raken

Algemeen

Uit de modellen werd duidelijk dat Nederland niet klaar was voor een uitbraak

Lees verder

VIDEO - Tribune Colombia begeeft 't: vier mensen komen om in stierenvechtarena

Algemeen

Bij het instorten van de tribune raakten honderden mensen gewond

Lees verder

Veilingvoer: De McLaren hypercar die Nederlanders niet mochten kopen

Tech & Crypto

Zelfs niet als ze genoeg geld hadden

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Gewonde bij explosie op vakantiepark Peter Gillis

Lees verder

Nederlanders zwaargewond bij trike-ongeluk in Italië

Lees verder

22 jongeren sterven mysterieuze dood in Zuid-Afrikaanse kroeg

Lees verder

Maurice de Hond: BBB virtueel tweede partij van Nederland

Lees verder

Mail: Voorzitter BIJ1 stapt op - Partijbestuur stelt alleen maar vragen

Lees verder

Opnieuw grote crypto-hack: 100 miljoen USD gestolen

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Vrouw bevrijd van gijzelnemer dankzij bericht via bezorgdienst

Lees verder

Het is officieel: in deze stad zijn mensen het gelukkigst

Lees verder

Auto rijdt etalage uit, twee mensen overleden

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: