NieuwNieuws

Tech & Crypto

ECB: Crypto-beleggingen banken en instituten vormen gevaar hele economie

Op jacht naar hoge rendementen

Nu systeembanken en institutionele beleggers meer risico nemen door te investeren in crypto, beginnen zij (wederom) een gevaar te vormen voor de gehele economie. In de hoop op hoge rendementen stappen zij in volatiele crypto. De investeringen van systeembanken en institutionele beleggers zorgen ervoor dat de cryptomarkt vervlochten raakt met de rest economie. Toezichthouders hebben een taak dit te voorkomen, stelt de Europese centrale bank in zijn Financial Stability Review.

Crypto verkeert in zwaar weer. Bitcoin staat ruim 55% onder zijn All Time High en afgelopen maand verloor stable coin UST haar koppeling met de dollar. Als gevolg daarvan crashte Terra Luna van een marktwaarde van 42 miljard naar 0. Ondanks de daling is de cryptomarkt nog steeds even groot als de markt van rommelhypotheken in 2008, wat destijds de financiële crisis veroorzaakte.

De centrale bank is vooral bezorgd over de handel in crypto van hedgefondsen en vermogensbeheerders. Naast aandelen handelen zij ook steeds meer in cryptomunten. De volatiliteit van crypto zorgt bij een negatief sentiment ook voor dalende aandelenkoersen. Daarnaast wordt er in de financiële wereld veel geëxperimenteerd met de nieuwe technologie. Zo zijn er steeds meer banken die cryptodiensten aanbieden. Het systeemrisico bij een crash neemt hierdoor toe, waarschuwt de ECB.

Speculatie met opties en future contracten versterken de risico’s, doordat zij hefbomen van soms wel 125 keer hebben. Met geleend geld verhogen zij de inleg tot wel 125 keer, waardoor de winsten, maar ook de verliezen 125 keer groter worden. Als een koersen met 0,8% de verkeerde kant op beweegt wordt de inleg verkocht en zijn investeerders hun geld kwijt. Deze verkoop zorgt vervolgens voor een nog verdere daling, waardoor ook andere hefboomhandelaren alles kwijt zijn, waardoor de koersdalen nog dieper worden, wat weer tot gevolg heeft dat ect etc. Een neerwaartse spiraal.

De centrale bank waarschuwt voor Defi, Decentralized Finance, waar door middel van geautomatiseerde contracten crypto tegen hoge rentes uitgeleend wordt. Soms wordt wel tot 20% aan rente uitgekeerd. Doordat de rente bij de “normale” bank 0% is en soms zelfs negatief, lijkt dit een aantrekkelijk alternatief voor een normale bankrekening. Voor de UST-crash was voor ruim 70 miljard uitgeleend, vaak aan professionele handelaren. Doordat zij met hefboom handelen kunnen zij de rentes makkelijk betalen.

Volgens ECB-president Christine Lagarde hebben cryptomunten geen waarde. Dat zei ze zondag in Collega Tour. “Ik maak me zorgen over mensen die ervan uitgaan dat ze winst zullen maken, terwijl ze de risico's niet begrijpen, al hun geld kwijtraken en erg teleurgesteld zullen zijn. Daarom vind ik dat er toezicht moet komen.”

De ECB zegt dat het toezicht op EU-niveau op zijn vroegst in 2024 geregeld is. Tot die tijd moeten toezichthouders scherp zijn op systeemrisico’s, witwassen, hacks, misleiding en marktmanipulatie.

Na de UST crash deze maand daalde de waarde van de uitstaande leningen tot 40 miljard. Veel van het uitgeleende geld was met de waarde van de UST verdampt. Ondanks het lagere uitstaande bedrag maakt de ECB zich zorgen, aangezien de uitstaande munten erg volatiel zijn en risico’s vaak niet goed afgedekt zijn. Mogelijk vallen dergelijke leendiensten onder bestaande financiële regelgeving, waar zij vaak niet aan voldoen.

In de Verenigde Staten kreeg cryptobank BlockFi al een boete. Volgens de ECB kunnen cryptobedrijven er maar beter 'zeker van zijn dat ze voldoen aan bestaande EU-regels, om te voorkomen dat ze worden aangeklaagd'.

Politiek

Gemeenteraad Coevorden waarschuwt Gideon van Meijeren voor de laatste maal

Lees verder

Tieners op straat aangevallen in Duitsland, meisje (14) overleden

Algemeen

Het andere 13-jarige slachtoffer is zwaargewond naar het ziekenhuis

Lees verder

Verslaafde vrouw vergokt en verliest zichzelf, nu 'is' ze van haar huisbaas

Niet Doodchecken

Echtgenoot probeert haar terug te krijgen via de politie

Lees verder

Noodsituatie in Zuid-Limburg: systeem dat waarschuwt voor noodsituatie weigert

Niet Doodchecken

Ook luchtalarm geeft Zuid-Limburg op

Lees verder

Meer NieuwNieuws

GEZOCHT: Sint N. die oproept tot geweld tegenover 'zwarte bloedhond'

Lees verder

'Donny M. wurgde Gino (9) na misbruik'

Lees verder

Britse spits Raheem Sterling schitterde zondag in afwezigheid, en dit is waarom

Lees verder

GEXIT: Gordon verdwijnt uit protest alwéér van Instagram

Lees verder

Zwols Ziekenhuis huurde van eigen 'corrupte cardiologen'

Lees verder

Duizenden kilo's: Nederland, Colombia en VS doen grote drugsvangst in Caraïben

Lees verder

VIDEO - Zuidelijk Limburg kleurt wit

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Man verdwaalt in Alaska, wordt dankzij iPhone gevonden

Lees verder

Vrouw klaagt mac and cheese-fabrikant aan: maken duurt te lang

Lees verder

Studentenetende Japanner (73) overleden

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: