Kabinet gaat gemeenten en provincies dwingen asielzoekers op te nemen

Geldt ook voor woningen voor statushouders
Het kabinet werkt aan een 'wettelijke taak' voor gemeenten en provincies om opvanglocaties voor asielzoekers te leveren. Dat schrijven staatssecretaris asielzaken Eric van der Burg (VVD) en minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge (CDA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Gemeenten in Nederland krijgen daarmee 'een medeverantwoordelijkheid in de opvang van asielzoekers'. Dit moet in de toekomst zorgen voor voldoende opvangplekken en een betere spreiding van asielopvang over het hele land.
Sinds afgelopen zomer zijn er meer dan 17.000 opvangplekken gerealiseerd. Maar dat is volgens het kabinet niet genoeg. Ongeveer een derde van de opvangplekken wordt op dit moment bezet gehouden door mensen met een verblijfsvergunning. "Het is hard nodig dat zij uitstromen uit de asielopvang naar huisvesting in gemeenten. Niet alleen om de druk op de asielopvang te verlichten, maar ook voor hun integratie. Gemeenten werken hier hard aan, maar het huisvestingstempo van statushouders is niet voldoende om de taakstelling inclusief achterstanden in te halen."
De Jonge heeft de provincies verzocht het 'interbestuurlijk toezicht te verscherpen en te versnellen' bij gemeenten met achterstanden. Gemeenten kunnen bij het realiseren van huisvesting gebruik maken van verschillende ondersteuningsmaatregelen vanuit het Rijk. Ook komt er een Task Force die het transformeren van gebouwen naar woningen en het realiseren van meer flexwoningen moet versnellen.