NieuwNieuws

Niet Doodchecken

Papieren rietjes die klimaat moeten redden zijn levensgevaarlijk voor mensen

Minister Kuipers neemt het op tegen papieren rietjes des doods

Nu sinds vorig jaar plastic rietjes uit den boze zijn, is iedereen en en zijn moeder overgestapt op het papieren alternatief. De rietjes moeten het klimaat en vooral de schildpadden redden. Toch zijn de bejubelde papieren drinkbuisjes niet onomstreden. Naast dat ze binnen no-time gruwelijk slap en onbruikbaar worden, het is immers papier, zijn ze ook nog eens levensgevaarlijk. 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit concludeerde vorige maand dat de rietjes vooral voor kinderen en mensen met een beperking grote risico's vormen. Doordat papier - tegen alle verwachtingen in - niet bestand is tegen een grote hoeveelheid vocht, laten stukken van de drinkbuisjes los. Deze flarden papier kunnen worden ingeslikt en in de keel blijven hangen met alle gevolgen van dien. De NVWA kreeg tot nu toe een stuk of 400 meldingen van dergelijke incidenten.

Maatregelen

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) neemt het luiden van de noodklok door de NVWA serieus en wil werk gaan maken van de bijkomende gevaren, meldt NU.nl: "Dit is een risico, waarvan ik vind dat dit aanleiding zou moeten zijn voor de industrie die deze producten op de markt brengt om te zoeken naar een alternatief voor de huidige papieren rietjes." 

Toch peinst hij er niet over om de papieren rietjes te verbieden. Ook het herinvoeren van plastic rietjes is volgens Kuipers geen optie. Het alternatief moet volgens de minister van de industrie komen. "De fabrikant is altijd verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn eigen product. Dat geldt ook in dit geval."


Redactioneel commentaar: De NieuwNieuws-redactie stelt dat de NVWA een ander zorgwekkend effect van de heksenjacht op plastic over het hoofd ziet. Als gevolg van het verbod op kunststof bestek wordt in vele kantines in het land soep uitsluitend nog geserveerd met houten lepels. Althans lepels, na twee happen soep vertonen deze meer kenmerken van een spatel dan van het beoogde alternatieve bestek. Kortom: een onhoutbare situatie.

NieuwNieuws ging undercover in de kantine van een niet nader te noemen opleidingsinstelling in Nederland. Middels onderstaande fotoreportage wordt de schrijnende toestand waarin houten lepels zich tijdens en na afloop van soepconsumptie bevinden aan het licht gebracht. PAS OP: Beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

(Fig. 1 - Houten lepel in onaangeroerde toestand)

 (Fig. 2 - Toestand houten lepel gedurende soepconsumptie) 

 (Fig. 3 - Houten lepel na afloop van soepconsumptie)  

Prinses Amalia 'dankbaar' dat ze kamer in 020 heeft gevonden ondanks woningnood

Politiek

Fotosessie - Moedige Vorst, mooie vorstin en lieve prinsesjes op Noordeinde want regen

Lees verder

Man die huis Wybren van Haga binnendrong op vrije voeten

Politiek

Tweede Kamer doet aangifte

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Echtgenoot Nancy Pelosi mogelijk in gevangenis om rijden onder invloed

Lees verder

Vrouw bevrijd van gijzelnemer dankzij bericht via bezorgdienst

Lees verder

Het is officieel: in deze stad zijn mensen het gelukkigst

Lees verder

Trimbos waarschuwt: levensgevaarlijke MDMA-vloeistof in omloop

Lees verder

Auto rijdt etalage uit, twee mensen overleden

Lees verder

Holleeder de rest van zijn leven achter de tralies

Lees verder

Meta lanceert digital wallet Meta Pay

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

66-jarige man weigert te zeggen of hij zwanger is en wordt weggestuurd bij bloeddonatie

Lees verder

Supermarkt krijgt ruim 800 kilo cocaïne geleverd

Lees verder

Man voorkomt autodiefstal dankzij vorkheftruck

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: