NieuwNieuws

Tech & Crypto

Nederland steady op 5e plaats wereldwijd qua Bitcoin nodes

Nodes houden het grootboek bij, miners stellen de transacties voor

Dat Nederland een van de koplopers is als het gaat om digitale infrastructuur is niets nieuws: we zijn de trotste uitvinder van de DVD, Bluetooth en de immens populaire programmeertaal Python. Nederlanders zijn tech-savvy en proberen graag de laatste gadgets uit en qua payments lopen we in dit kleine landje ook voorop: betalen gaat hier in een fractie van een seconde met telefoon of smartwatch. 


Dat we ook voorop lopen in de decentrale Bitcoin-wereld is minder bekend. Blijkbaar draagt de Nederlander óók Bitcoin een warm hart toe, want ons kleine kikkerlandje staat op de vijfde plaats als het gaat om het (absolute) aantal nodes: de apparaten die de Bitcoin-blockchain bijhouden. Van het aantal bereikbare nodes heeft Nederland er meer dan 385, goed voor een kleine 2,5% van het totaal (van de 16.000).

Bitnodes.io

Nodes - of letterlijk: knooppunten - houden de Bitcoin-blockchain bij, het grootboek met hierin alle transacties. Miners stellen iedere tien minuten een block met transacties voor en het is aan de nodes om deze te controleren. Voldoen de transacties aan de regels, dan wordt het block toegelaten. Voldoet het block niet aan de regels (bijvoorbeeld door double spends of dubbele transacties) dan wordt het block afgekeurd. Op het moment van schrijven staat het aantal transacties op zo'n 740 miljoen. Deze 740 miljoen transacties worden op bijna 16.000 nodes bijgehouden, waarvan dus zo'n 2,5% in Nederland. Als in heel Nederland de stroom uit zou vallen, is er alsnog niets aan de hand: het grootboek blijft bijgewerkt worden op de overige 15.500 nodes en het Bitcoin-netwerk draait onverhinderd door. 

Bereikbaar versus onbereikbaar

Bovenstaand staatje gaat alleen over bereikbare nodes. Vanwege allerlei redenen - zoals firewalls en andere beveiligingsmaatregelen - kunnen nodes niet altijd bereikt worden, terwijl de Bitcoin-software hierop wel degelijk draait. Kijken we naar het totaal van bereikbare en onbereikbare nodes, dan komt het totaal uit op zo'n 240.000 nodes, zo'n factor 16 hoger. Dat noemen we nog eens decentralisatie.  

Echtgenoot Nancy Pelosi mogelijk in gevangenis om rijden onder invloed

Glamorama

Veroorzaakte ongeluk

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Trimbos waarschuwt: levensgevaarlijke MDMA-vloeistof in omloop

Lees verder

Auto rijdt etalage uit, twee mensen overleden

Lees verder

Holleeder de rest van zijn leven achter de tralies

Lees verder

Meta lanceert digital wallet Meta Pay

Lees verder

Dochter Elon Musk hoeft achternaam van vader niet meer te gebruiken

Lees verder

Online daters tot nu toe voor ruim 9 ton opgelicht dit jaar

Lees verder

Jon Snow krijgt officieel een eigen serie

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

66-jarige man weigert te zeggen of hij zwanger is en wordt weggestuurd bij bloeddonatie

Lees verder

Supermarkt krijgt ruim 800 kilo cocaïne geleverd

Lees verder

Man voorkomt autodiefstal dankzij vorkheftruck

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: