NieuwNieuws

Algemeen

Mondkapjesdeal-trio nu ook verdacht van witwassen

Van Lienden, Damme en Van Gestel nog dieper in de problemen

De drie mannen achter de mondkapjesaffaire, Sywert van Lienden en zijn twee compagnons, worden door het OM verdacht van witwassen. Het drietal richtte de stichting Hulptroepen Alliantie op en werd eerder al aangemerkt als verdachten van oplichting en verduistering. De twee die samen met Van Lienden worden doorgelicht zijn Bernd Damme en Camille van Gestel.

Het Openbaar Ministerie zou eind mei hebben besloten de verdenking uit te breiden. Zo melden bronnen aan NRC. Een woordvoerder van het OM bevestigt deze uitbreiding. 

Van Lienden, Damme en Van Gestel boden aan het begin van de coronacrisis grote hoeveelheden beschermingsmiddelen aan aan de rijksoverheid. Hiervoor sloten ze ook een deal met het Landelijke Consortium Hulpmiddelen, die later in de volksmond de mondkapjesdeal is gaan heten.

Misbaar in de media

Op twitter en in talkshows maakte Sywert, het gezicht van de Hulptroepen Alliantie, een hoop misbaar. Hij kreeg hier van de vaderlandse media alle ruimte om nagenoeg kritiekloos het overheidsbeleid af te fakkelen en 'reclame' te maken voor zijn eigen initiatief. Naar eigen zeggen handelde de stichting 'om niet'. In de realiteit bleef een deel van het geld hangen bij de bv Relief Goods Alliance. Hiermee streken Van Lienden, Damme en Van Gestel persoonlijk ruim 20 miljoen op. In het geval van Sywert zou het gaan om een bedrag van 9 miljoen euro.

Voor de Hulptroepen werkte het drietal samen met onder andere Coolblue en Randstad. De bedrijven werkten kosteloos mee aan het initiatief. Zij hebben na de onthullingen rondom de mondkapjesdeal afstand genomen van het drietal en aangifte gedaan. Randstad stelde achteraf dat hun medewerkers die vrijwillig bijdroegen aan het initiatief niet wisten dat ze in de praktijk geld aan het verdienen waren voor de drie 'bovenbazen'.

Strafzaak

 Na de aangiftes heeft justitie een uitgebreid onderzoek opgezet waarin Sywert eind februari van zijn bed werd gelicht. In aanloop naar de strafzaak is ruim 11,5 miljoen euro aan middelen van Van Lienden, Damme en Van Gestel bevroren. Het onderzoek is nu dus uitgebreid tot verdenking van witwassen. 

''Dat justitie de verdenking afgelopen maand verder heeft uitgebreid met het vermoeden van witwassen, komt volgens het strafdossier doordat de drie ondernemers zichzelf vanuit Relief Goods Alliance miljoenen euro’s aan dividend uitkeerden. Deze stap, waarbij ze geld in handen kregen dat mogelijk voortkwam uit een misdrijf, komt volgens justitie neer op witwassen, bevestigen bronnen met kennis van het dossier'', schrijft NRC

Politiek

Video - Tweede Kamer heeft (nu) geen zin in debat over Vera Bergkamp en Khadija Arib

Lees verder

Elon Musk doet voorstel om oorlog Rusland - Oekraïne te beëindigen

Algemeen

Inclusief polletje

Lees verder

HAK hakt zes weken geen groente

Algemeen

Hoge energieprijzen slaan weer toe

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Ex-Celsius CEO nam 10 miljoen op voordat faillisement werd aangevraagd

Lees verder

Kim Kardashian krijgt miljoenenboete voor Insta-post

Lees verder

Eén op de negen profvoetballers gokt op de eigen competitie

Lees verder

'Archivering SMS'jes voldoet niet aan wet', inspectie fileert werkwijze Rutte

Lees verder

Oud-generaal waarschuwt Poetin voor kernwapengebruik: 'NAVO maakt je helemaal kapot'

Lees verder

Bedwelmde Duitser 'parkeert' peperdure huur-Lambo in Zoetermeerse vangrail

Lees verder

Piet Adema (57) nieuwe minister van Landbouw

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Voormalig inbreker met adviesbureau tegen inbrekers vast wegens inbraak

Lees verder

Stalker raakt verstrikt in gordijnen, slachtoffer bevrijdt hem

Lees verder

Man bijna twee maanden onterecht in gevangenis door administratief foutje

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: