NieuwNieuws

Algemeen

Mondkapjesdeal-trio nu ook verdacht van witwassen

Van Lienden, Damme en Van Gestel nog dieper in de problemen

De drie mannen achter de mondkapjesaffaire, Sywert van Lienden en zijn twee compagnons, worden door het OM verdacht van witwassen. Het drietal richtte de stichting Hulptroepen Alliantie op en werd eerder al aangemerkt als verdachten van oplichting en verduistering. De twee die samen met Van Lienden worden doorgelicht zijn Bernd Damme en Camille van Gestel.

Het Openbaar Ministerie zou eind mei hebben besloten de verdenking uit te breiden. Zo melden bronnen aan NRC. Een woordvoerder van het OM bevestigt deze uitbreiding. 

Van Lienden, Damme en Van Gestel boden aan het begin van de coronacrisis grote hoeveelheden beschermingsmiddelen aan aan de rijksoverheid. Hiervoor sloten ze ook een deal met het Landelijke Consortium Hulpmiddelen, die later in de volksmond de mondkapjesdeal is gaan heten.

Misbaar in de media

Op twitter en in talkshows maakte Sywert, het gezicht van de Hulptroepen Alliantie, een hoop misbaar. Hij kreeg hier van de vaderlandse media alle ruimte om nagenoeg kritiekloos het overheidsbeleid af te fakkelen en 'reclame' te maken voor zijn eigen initiatief. Naar eigen zeggen handelde de stichting 'om niet'. In de realiteit bleef een deel van het geld hangen bij de bv Relief Goods Alliance. Hiermee streken Van Lienden, Damme en Van Gestel persoonlijk ruim 20 miljoen op. In het geval van Sywert zou het gaan om een bedrag van 9 miljoen euro.

Voor de Hulptroepen werkte het drietal samen met onder andere Coolblue en Randstad. De bedrijven werkten kosteloos mee aan het initiatief. Zij hebben na de onthullingen rondom de mondkapjesdeal afstand genomen van het drietal en aangifte gedaan. Randstad stelde achteraf dat hun medewerkers die vrijwillig bijdroegen aan het initiatief niet wisten dat ze in de praktijk geld aan het verdienen waren voor de drie 'bovenbazen'.

Strafzaak

 Na de aangiftes heeft justitie een uitgebreid onderzoek opgezet waarin Sywert eind februari van zijn bed werd gelicht. In aanloop naar de strafzaak is ruim 11,5 miljoen euro aan middelen van Van Lienden, Damme en Van Gestel bevroren. Het onderzoek is nu dus uitgebreid tot verdenking van witwassen. 

''Dat justitie de verdenking afgelopen maand verder heeft uitgebreid met het vermoeden van witwassen, komt volgens het strafdossier doordat de drie ondernemers zichzelf vanuit Relief Goods Alliance miljoenen euro’s aan dividend uitkeerden. Deze stap, waarbij ze geld in handen kregen dat mogelijk voortkwam uit een misdrijf, komt volgens justitie neer op witwassen, bevestigen bronnen met kennis van het dossier'', schrijft NRC

Amerika schaft recht op abortus landelijk af

Algemeen

Want gedwongen moederschap of onveilige abortus is een goed idee ofzo

Lees verder

Prinses Amalia 'dankbaar' dat ze kamer in 020 heeft gevonden ondanks woningnood

Politiek

Fotosessie - Moedige Vorst, mooie vorstin en lieve prinsesjes op Noordeinde want regen

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Man die huis Wybren van Haga binnendrong op vrije voeten

Lees verder

Echtgenoot Nancy Pelosi mogelijk in gevangenis om rijden onder invloed

Lees verder

Vrouw bevrijd van gijzelnemer dankzij bericht via bezorgdienst

Lees verder

Het is officieel: in deze stad zijn mensen het gelukkigst

Lees verder

Trimbos waarschuwt: levensgevaarlijke MDMA-vloeistof in omloop

Lees verder

Auto rijdt etalage uit, twee mensen overleden

Lees verder

Holleeder de rest van zijn leven achter de tralies

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

66-jarige man weigert te zeggen of hij zwanger is en wordt weggestuurd bij bloeddonatie

Lees verder

Supermarkt krijgt ruim 800 kilo cocaïne geleverd

Lees verder

Man voorkomt autodiefstal dankzij vorkheftruck

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: