NieuwNieuws

Tech & Crypto

FBI waarschuwt: LinkedIn volop gebruikt voor cryptoscam

Rijk worden met een nepprofiel op LinkedIn

Oplichters hebben LinkedIn als perfecte platform voor cryptoscams ontdekt. Door connecties te maken en vervolgens intensief contact met ze te onderhouden, weten ze uiteindelijk duizenden euro´s buit te maken. De FBI noemt deze fraude een bedreiging voor het platform en alle gebruikers. LinkedIn bevestigt de toename van het aantal scams. 

Opgelicht voor 288.000 dollar

Het zijn serieuze bedragen die gemoeid zijn met de fraude. De Amerikaanse Benefits manager Mei Mei Soe bijvoorbeeld verloor via cryptofraude een bedrag van 288.000 dollar. Kijk je op dit moment ook verward voor je uit? Want hoe kan het toch dat mensen zo naïef zijn dat ze hun complete spaargeld op deze manier verliezen? De verklaring ligt in de gewiekste werkwijze van de oplichters. 

Eerst maken ze een nepprofiel aan op LinkedIn en leggen ze contact. In het begin wordt er vooral over koetjes en kalfjes gechat. Uiteindelijk adviseert de oplichter om te investeren in crypto om winst te maken. Dit kan gewoon via een officiële investeringsplatform. Tot dat moment lijkt er nog niks aan de hand dus. Na een paar maanden is er zoveel vertrouwen opgebouwd dat aan de investeerder gevraagd wordt het bedrag te verplaatsen naar een ander platform. ‘Toevallig’ beheert de oplichter dit platform. Je kunt wel raden wat er vervolgens gebeurt: het geld wordt van de rekening afgeschreven en belandt in de broekzak van de oplichter.  

Oplichters hebben één belangrijke focus

In feite kun je het oplichten van mensen beschouwen als een beroep. Dit wordt wel duidelijk als je leest hoe Sean Ragan, special agent bij de FBI, haarfijn uitlegt hoe deze ‘beroepsgroep’ haar tijd doorbrengt.

“So the criminals, that’s how they make money, that’s what they focus their time and attention on. And they are always thinking about different ways to victimize people, victimize companies. And they spend their time doing their homework, defining their goals and their strategies, and their tools and tactics that they use.”

Oplichterij is dus niet iets wat je even tussen je andere werkzaamheden door doet en bovendien kan het harde werken flink beloond worden... 

Sean Ragan, special Agent FBI (Bron: Courthousenews)

Crypto en fraude een logische combinatie?

Vrijwel overal waar geld valt te verdienen ontstaat fraude. Zo ook in de cryptowereld. Maar dit soort fraude is niets nieuws en het is zeker niet uitsluitend gelinkt aan cryptocurrencies. Dat onze Autoriteit Financiële Markten aan oplichting zelfs een volledige pagina wijdt, zegt genoeg. Denk aan Madoff. In 2009 kreeg hij 150 jaar cel opgelegd, omdat hij via een Ponzi scheme voor miljarden euro’s investeerders oplichtte. Ook het datingsplatform Tinder is bekend met fraude. Ken je The Tinder Swindler? Zijn echte naam is Shimon Hayut. Door vrouwen die hij leerde kennen via Tinder om zijn vingers te winden, maakte hij ze uiteindelijk duizenden euro’s afhandig. De Nederlandse Ayleen verloor door zijn verleidingstrucjes 122.000 euro. Een eerder fraudegeval in de cryptowereld betrof de Cryptoqueen. Een Bulgaarse dame die cryptocurrency Onecoin oprichtte. Achteraf bleek dit een piramidespel te zijn dat wereldwijd meer dan 4 miljard binnenhaalde. De Cryptoqueen is nog altijd spoorloos. Voor wie geïnteresseerd is in dit verhaal: BBC maakte een boeiende podcast over haar werkwijze.   

Politiek

Boeren toeren op: op Mediapark en bij stikstof-minister Christianne van der Wal (VVD)

Lees verder

RIVM wist weken voor eerste coronagolf dat zorg overbelast zouden raken

Algemeen

Uit de modellen werd duidelijk dat Nederland niet klaar was voor een uitbraak

Lees verder

VIDEO - Tribune Colombia begeeft 't: vier mensen komen om in stierenvechtarena

Algemeen

Bij het instorten van de tribune raakten honderden mensen gewond

Lees verder

Veilingvoer: De McLaren hypercar die Nederlanders niet mochten kopen

Tech & Crypto

Zelfs niet als ze genoeg geld hadden

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Gewonde bij explosie op vakantiepark Peter Gillis

Lees verder

Nederlanders zwaargewond bij trike-ongeluk in Italië

Lees verder

22 jongeren sterven mysterieuze dood in Zuid-Afrikaanse kroeg

Lees verder

Maurice de Hond: BBB virtueel tweede partij van Nederland

Lees verder

Mail: Voorzitter BIJ1 stapt op - Partijbestuur stelt alleen maar vragen

Lees verder

Opnieuw grote crypto-hack: 100 miljoen USD gestolen

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Vrouw bevrijd van gijzelnemer dankzij bericht via bezorgdienst

Lees verder

Het is officieel: in deze stad zijn mensen het gelukkigst

Lees verder

Auto rijdt etalage uit, twee mensen overleden

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: