NieuwNieuws

Tech & Crypto

FBI waarschuwt: LinkedIn volop gebruikt voor cryptoscam

Rijk worden met een nepprofiel op LinkedIn

Oplichters hebben LinkedIn als perfecte platform voor cryptoscams ontdekt. Door connecties te maken en vervolgens intensief contact met ze te onderhouden, weten ze uiteindelijk duizenden euro´s buit te maken. De FBI noemt deze fraude een bedreiging voor het platform en alle gebruikers. LinkedIn bevestigt de toename van het aantal scams. 

Opgelicht voor 288.000 dollar

Het zijn serieuze bedragen die gemoeid zijn met de fraude. De Amerikaanse Benefits manager Mei Mei Soe bijvoorbeeld verloor via cryptofraude een bedrag van 288.000 dollar. Kijk je op dit moment ook verward voor je uit? Want hoe kan het toch dat mensen zo naïef zijn dat ze hun complete spaargeld op deze manier verliezen? De verklaring ligt in de gewiekste werkwijze van de oplichters. 

Eerst maken ze een nepprofiel aan op LinkedIn en leggen ze contact. In het begin wordt er vooral over koetjes en kalfjes gechat. Uiteindelijk adviseert de oplichter om te investeren in crypto om winst te maken. Dit kan gewoon via een officiële investeringsplatform. Tot dat moment lijkt er nog niks aan de hand dus. Na een paar maanden is er zoveel vertrouwen opgebouwd dat aan de investeerder gevraagd wordt het bedrag te verplaatsen naar een ander platform. ‘Toevallig’ beheert de oplichter dit platform. Je kunt wel raden wat er vervolgens gebeurt: het geld wordt van de rekening afgeschreven en belandt in de broekzak van de oplichter.  

Oplichters hebben één belangrijke focus

In feite kun je het oplichten van mensen beschouwen als een beroep. Dit wordt wel duidelijk als je leest hoe Sean Ragan, special agent bij de FBI, haarfijn uitlegt hoe deze ‘beroepsgroep’ haar tijd doorbrengt.

“So the criminals, that’s how they make money, that’s what they focus their time and attention on. And they are always thinking about different ways to victimize people, victimize companies. And they spend their time doing their homework, defining their goals and their strategies, and their tools and tactics that they use.”

Oplichterij is dus niet iets wat je even tussen je andere werkzaamheden door doet en bovendien kan het harde werken flink beloond worden... 

Sean Ragan, special Agent FBI (Bron: Courthousenews)

Crypto en fraude een logische combinatie?

Vrijwel overal waar geld valt te verdienen ontstaat fraude. Zo ook in de cryptowereld. Maar dit soort fraude is niets nieuws en het is zeker niet uitsluitend gelinkt aan cryptocurrencies. Dat onze Autoriteit Financiële Markten aan oplichting zelfs een volledige pagina wijdt, zegt genoeg. Denk aan Madoff. In 2009 kreeg hij 150 jaar cel opgelegd, omdat hij via een Ponzi scheme voor miljarden euro’s investeerders oplichtte. Ook het datingsplatform Tinder is bekend met fraude. Ken je The Tinder Swindler? Zijn echte naam is Shimon Hayut. Door vrouwen die hij leerde kennen via Tinder om zijn vingers te winden, maakte hij ze uiteindelijk duizenden euro’s afhandig. De Nederlandse Ayleen verloor door zijn verleidingstrucjes 122.000 euro. Een eerder fraudegeval in de cryptowereld betrof de Cryptoqueen. Een Bulgaarse dame die cryptocurrency Onecoin oprichtte. Achteraf bleek dit een piramidespel te zijn dat wereldwijd meer dan 4 miljard binnenhaalde. De Cryptoqueen is nog altijd spoorloos. Voor wie geïnteresseerd is in dit verhaal: BBC maakte een boeiende podcast over haar werkwijze.   

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: