NieuwNieuws

Algemeen

Balen! Kilometerlange files langs snelwegen door brandend hooi

Boeren maken zich op voor 'dag des doods', Tweede Kamer stemt vandaag over stikstofmoties

Langs meerdere snelwegen in het land woeden dinsdagochtend brandjes. Het is het volgende hoofdstuk in de boerenprotesten tegen de stikstofplannen het kabinet. In alle vroegte staken boeren langs de A12, A7, A15 en A31 hooibalen in de brand in de snelwegberm.

Tussen Woerden en Gouda op de A12 staan lange files. Het zicht op de snelweg is slecht door rook die vanuit de berm de weg overtrekt. Op diezelfde A12 werden ook bij Bodegraven twee rijstroken afgesloten in verband met een bermbrand. Bij Nieuwerbrug is een rijstrook dicht door een voertuig met pech, daar stond als gevolg van brandende hooibalen al een flinke file. 

Op de A7 zorgen brandende hooibalen eveneens voor vertraging. De brand woedt daar ter hoogte van Wijdewormer. Ook bij de A2 Beesd en Breukelen, de A15 bij Andelst, de A31 tussen Harlingen en Leeuwarden en op de A50 bij knooppunt Ewijk is het raak.

Hoewel de brandweer al de hele morgen de handen vol heeft aan het brandjes blussen, leveren deze geen ongewoon grote vertraging op. Tot nu toe zijn de acties volgens de ANWB milder dan gisteren. De ANWB meldt aan NU.nl dat er niet meer files staan dan gebruikelijk is. Volgens de woordvoerder is de 'overlast tot dusver beperkt'.

Dag des doods

Voor de boeren is het vandaag de 'dag des doods', kondigde Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever zondag aan in een video. In de Tweede Kamer wordt dinsdagmiddag gestemd over de moties die vorige week tijdens het stikstofdebat zijn ingebracht. Naast de brandende hooibalen zouden sommige boeren vandaag ook van plan zijn naar Den Haag te trekken.

,,Op 28 juni zullen we het halveren van de veestapel een gezicht geven.'' Zo stelt FDF in een verklaring. Het doel is 'duidelijk maken voor welke keuzes boeren gezet worden door het misselijkmakende beleid van dit kabinet'. Een deel van de boeren is voornemens om vanmiddag vanaf een uur of 12 ook in Den Haag van zich te laten horen.

Acties

Zowel Farmers Defence Force als actiegroep Agractie hebben de afgelopen dagen benadrukt de prostesten niet te organiseren. Gistermiddag gingen boeren ook de weg op. FDF-voorman Van den Oever kondigde die actie aan met de boodschap: 'Alles wat kan rollen, gaat rollen'. Gisteravond trok een aantal boeren ook naar het mediapark in Hilversum en stond een aantal (opnieuw) bij de woning van stikstofminister Christianne van der Wal. 

Waterstand in de Rijn vandaag lager dan ooit gemeten

Algemeen

Vorige record stamt uit oktober 2018

Lees verder

'Eerste versie van app voor Europees DigiD moet volgend jaar klaar zijn'

Tech & Crypto

Van Huffelen wil inzetten op open-source voor omstreden Europese digitale identiteit 

Lees verder

Japanse jeugd drinkt veel te weinig, en daar gaat de fiscus wat aan doen

Niet Doodchecken

Dat is nog eens een goede zaak, hé!

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Slechts 1 procent van huizenaanbod is beschikbaar voor modaal inkomen

Lees verder

Menselijke resten in geveilde koffer blijken kinderlijken

Lees verder

'Nederlandse Triatlonbond stortte atleten in eenzaamheid en depressie'

Lees verder

Noren gaan standbeeld voor gedode walrus Freya neerzetten

Lees verder

Man met kruisboog wilde Queen Elizabeth vermoorden

Lees verder

Airbnb jaagt met speciale software op huisfeesten

Lees verder

Spaanse vrouw beschuldigt Dance Valley-directeur van verkrachting

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

'Oud-premier Australië maakte zichzelf schaduwminister van drie ministeries'

Lees verder

Katten in Duitse Walldorff eindelijk weer uit lockdown

Lees verder

Strandganger doorboord door wegvliegende parasol

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: