NieuwNieuws

Tech & Crypto

Akkoord over nieuwe crypto-regelgeving EU

Strengere regelgeving moet witwassen en terrorismefinanciering tegengaan

Er is een voorlopig akkoord gesloten over nieuwe, strengere anti-witwas en terrorismefinanciering regelgeving die voor de hele EU moet gaan gelden. Strengere regelgeving is hard nodig, meent Europarlementariër Assita Kanko: crypto zou té lang onder de radar van opsporingsdiensten zijn geweest, terroristen zouden het veelvuldig gebruiken voor de financiering van hun illegale activiteiten en criminelen zouden crypto als een ideaal witwasinstrument zien. 

Blockchain-analysebedrijf Chainalysis erkende enkele maanden geleden dat dergelijke illegale praktijken inderdaad voorkomen, maar dat het aandeel beperkt is. Slechts 0,15% van het totale transactievolume werd in 2021 aangemerkt als 'fout geld', aldus het Crypto Crime Report 2021. Desondanks is de voorlopige wet aangenomen, die over 18 maanden in alle lidstaten van kracht moet zijn. Een kort overzicht van de belangrijkste aanpassingen:  


Alle cryptobedrijven komen onder toezicht te vallen

Alle cryptobedrijven - officieel crypto-asset service providers of CASP's - komen onder anti-witwastoezicht te vallen. Dit was al het geval voor cryptobedrijven met een bewaarfunctie (zogenaamde custodial wallet providers) en fiat-crypto beurzen. Cryptobedrijven zónder bewaarfunctie (non-custodial wallet providers) en crypto-crypto beurzenmoeten straks ook toezien op witwassen. 

Travelrule gaat gelden voor alle transacties tussen beurzen

De veel besproken en omstreden travel rule gaat gelden voor alle cryptotransacties tussen beurzen. De travel rule is de bijnaam van de FATF Recommendation # 16, een aanbeveling die financiële instellingen verplicht bij iedere transactie informatie van de versturende en de ontvangende partij mee te sturen. Crypto-beurzen moeten deze informatie straks ook met elkaar gaan delen. Eigen wallets worden gereguleerd

Ook non-custodial wallets - bewaarportemmonees die zélf beheerd worden - komen binnen AML-wetgeving te vallen. Concreet betekent dit dat de klant (van een cryptobeurs) zal moeten aantonen dat hij of zij de eigenaar is van een wallet als hij of zij crypto onttrekt aan het platform of er juist heen verstuurt. Of dit nu software of hardware wallets zijn of dat crypto wordt beheerd middels een paper wallet, maakt niet uit. Alle soorten wallets vallen over anderhalf jaar onder hetzelfde toezicht. 

Critici meenden dat dit haaks staat op het crypto-gedachtegoed en teveel privacy wordt ingeleverd. De Nederlandse rechter was het hier vorig jaar mee eens en oordeelde in het voordeel van Bitonic, die deze toezichtseis van tafel kreeg. Toch gaat deze wet straks op het hogere Europese niveau weer gelden. 

Het is essentieel dat de cryptobeurzen de aankomende tijd hun beveiliging en processen er omheen verder gaan verbeteren, want deze eis zal de bedrijven nóg aantrekkelijker maken voor hacks en datalekken. Vandaag werd weer eens duidelijk waarom beveiliging zo belangrijk is. Het grootste NFT platform ter wereld - OpenSea - maakte vandaag bekend dat alle klantdata op straat zijn beland na een datalek.  

Micky Adriaansens (VVD) veroorzaakt verwarring over Chinabeleid

Politiek

VVD in Brussel (en Jesse Klaver) boos op minister: 'Dit is een politieke strijd die het waard is om te voeren'

Lees verder

Paniek! Gemeenten mogen straks fastfoodrestaurants weigeren

Algemeen

Is dan niets meer heilig?!

Lees verder

Nu al meer mensen betrapt op rijden onder invloed dan in heel 2021

Algemeen

Staatskas wordt goed gespekt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vanaf volgend jaar ook statiegeld op blikjes

Lees verder

Studentenetende Japanner (73) overleden

Lees verder

Medewerkers TikTok hebben volgende week toegang tot data gebruikers

Lees verder

Dennis Wiersma (VVD) in de fout met aanpak Koranscholen

Lees verder

Meer dan 200.000 kinderen leefden vorig jaar met armoederisico

Lees verder

Ziekenhuispatiënt haalt kamergenoot van beademing om irritant geluid

Lees verder

Australiër na veertig jaar achter de tralies dankzij podcast

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Melissa was tientallen jaren ontvoerd zonder het zelf te weten

Lees verder

Hond schiet baasje dood met jachtgeweer

Lees verder

Man wint rechtszaak: mag 'verplichte vrijdagmiddagborrel' skippen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: