NieuwNieuws

Algemeen

'Spotters' die Peter R. de Vries filmden na aanslag opgepakt in het buitenland

Doel van de video's zou zijn geweest om de 'schok te vergroten'

Twee mannen (26 en 27) die direct na de aanslag op Peter R. de Vries aanwezig waren en zouden hebben gefilmd hoe hij bloedend op de grond lag zijn gearresteerd. Op Curaçao en in Spanje werden de twee in de boeien geslagen. Dat meldt Het Parool. Ze zouden mogelijk de opdracht hebben gekregen om de video's te maken en die te verspreiden om daarmee de 'schok te vergroten'.

Kort na de moordaanslag ging een aantal video's rond waarop duidelijk te zien was hoe De Vries eraan toe was. Deze video ging rond op sociale media en in Whatsapp-groepen. TV-journaals en dagbladen besloten de video niet te plaatsen, deze werd op GeenStijl wel ongecensureerd geplaatst. Tot groot ongenoegen van de politie Amsterdam.

'Spotters'

GeenStijl schreef na de aanslag herhaaldelijk over twee jongemannen die kort na de aanslag op videobeelden opdoken. "De politie houdt er sterk rekening mee dat in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam twee mannen klaar stonden om het lichaam van Peter R. de Vries te filmen nadat hij was neergeschoten'', meldde het AD een paar weken na de moord. 

Of de twee gearresteerde mannen dezelfde zijn als op de video is nog niet door de autoriteiten bevestigd. Bij de politie rees wel meteen na de aanslag op Peter R. de Vries al het idee dat de neergeschoten misdaadverslaggever opzettelijk was gefilmd om zoveel mogelijk impact te veroorzaken. De twee mannen die op Curaçao en in Spanje zijn aangehouden zouden zo snel mogelijk naar Nederland moeten worden overgebracht. 

Aanhoudingen

In totaal zijn er ondertussen vijf mensen aangehouden voor betrokkenheid bij de moordaanslag op Peter R. de Vries op 6 juli 2021. Drie kwartier na de aanslag werden op de A4 de vermoedelijke schutter Delano G. en zijn chauffeur Kamil E. opgepakt. Die hoorden onlangs levenslang tegen zich geëist worden. Gisteren maakte de politie bekend Krystian M. te hebben gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht dat hij G. en E. heeft aangestuurd.

De misdaadverslaggever overleed een ruime week later, op 15 juli, zonder bij te zijn geweest. Al vanaf moment één wordt er sterk gespeculeerd dat de aanslag een link zou hebben met topcrimineel Ridouan Taghi. Mede omdat De Vries de vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. was. B. zou getuigen tegen Taghi in het Marengo-proces. Eerder werd ook de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, vermoord. Toch waren de directe links tussen de verdachten en de topcrimineel mager. Met M. als tussenpersoon is dat een stuk duidelijker. Krystian M. werd eerder met Taghi in verband gebracht.

 LEES OOK - Kinderen Peter R. de Vries spreken verdachten toe: 'Mijn vader was een held' 

Waterstand in de Rijn vandaag lager dan ooit gemeten

Algemeen

Vorige record stamt uit oktober 2018

Lees verder

'Eerste versie van app voor Europees DigiD moet volgend jaar klaar zijn'

Tech & Crypto

Van Huffelen wil inzetten op open-source voor omstreden Europese digitale identiteit 

Lees verder

Japanse jeugd drinkt veel te weinig, en daar gaat de fiscus wat aan doen

Niet Doodchecken

Dat is nog eens een goede zaak, hé!

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Slechts 1 procent van huizenaanbod is beschikbaar voor modaal inkomen

Lees verder

Menselijke resten in geveilde koffer blijken kinderlijken

Lees verder

'Nederlandse Triatlonbond stortte atleten in eenzaamheid en depressie'

Lees verder

Noren gaan standbeeld voor gedode walrus Freya neerzetten

Lees verder

Man met kruisboog wilde Queen Elizabeth vermoorden

Lees verder

Airbnb jaagt met speciale software op huisfeesten

Lees verder

Spaanse vrouw beschuldigt Dance Valley-directeur van verkrachting

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

'Oud-premier Australië maakte zichzelf schaduwminister van drie ministeries'

Lees verder

Katten in Duitse Walldorff eindelijk weer uit lockdown

Lees verder

Strandganger doorboord door wegvliegende parasol

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: