NieuwNieuws

Algemeen

'Spotters' die Peter R. de Vries filmden na aanslag opgepakt in het buitenland

Doel van de video's zou zijn geweest om de 'schok te vergroten'

Twee mannen (26 en 27) die direct na de aanslag op Peter R. de Vries aanwezig waren en zouden hebben gefilmd hoe hij bloedend op de grond lag zijn gearresteerd. Op Curaçao en in Spanje werden de twee in de boeien geslagen. Dat meldt Het Parool. Ze zouden mogelijk de opdracht hebben gekregen om de video's te maken en die te verspreiden om daarmee de 'schok te vergroten'.

Kort na de moordaanslag ging een aantal video's rond waarop duidelijk te zien was hoe De Vries eraan toe was. Deze video ging rond op sociale media en in Whatsapp-groepen. TV-journaals en dagbladen besloten de video niet te plaatsen, deze werd op GeenStijl wel ongecensureerd geplaatst. Tot groot ongenoegen van de politie Amsterdam.

'Spotters'

GeenStijl schreef na de aanslag herhaaldelijk over twee jongemannen die kort na de aanslag op videobeelden opdoken. "De politie houdt er sterk rekening mee dat in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam twee mannen klaar stonden om het lichaam van Peter R. de Vries te filmen nadat hij was neergeschoten'', meldde het AD een paar weken na de moord. 

Of de twee gearresteerde mannen dezelfde zijn als op de video is nog niet door de autoriteiten bevestigd. Bij de politie rees wel meteen na de aanslag op Peter R. de Vries al het idee dat de neergeschoten misdaadverslaggever opzettelijk was gefilmd om zoveel mogelijk impact te veroorzaken. De twee mannen die op Curaçao en in Spanje zijn aangehouden zouden zo snel mogelijk naar Nederland moeten worden overgebracht. 

Aanhoudingen

In totaal zijn er ondertussen vijf mensen aangehouden voor betrokkenheid bij de moordaanslag op Peter R. de Vries op 6 juli 2021. Drie kwartier na de aanslag werden op de A4 de vermoedelijke schutter Delano G. en zijn chauffeur Kamil E. opgepakt. Die hoorden onlangs levenslang tegen zich geëist worden. Gisteren maakte de politie bekend Krystian M. te hebben gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht dat hij G. en E. heeft aangestuurd.

De misdaadverslaggever overleed een ruime week later, op 15 juli, zonder bij te zijn geweest. Al vanaf moment één wordt er sterk gespeculeerd dat de aanslag een link zou hebben met topcrimineel Ridouan Taghi. Mede omdat De Vries de vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. was. B. zou getuigen tegen Taghi in het Marengo-proces. Eerder werd ook de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, vermoord. Toch waren de directe links tussen de verdachten en de topcrimineel mager. Met M. als tussenpersoon is dat een stuk duidelijker. Krystian M. werd eerder met Taghi in verband gebracht.

 LEES OOK - Kinderen Peter R. de Vries spreken verdachten toe: 'Mijn vader was een held' 

Algemeen

Treinrukker is er gloeiend bij: wijkagent herkent 31-jarige veelpleger direct

Lees verder

Extinction Rebellion blinddoekt standbeelden Rembrandt en Kleine Zeemeermin

Algemeen

'Sluit je ogen niet'

Lees verder

Politie vindt lichaam in uitgebrande auto Oisterwijk

Algemeen

Slachtoffer nog niet geïdentificeerd

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Video - Donald Trump: Ik ben in een Stalinistische horrorshow terechtgekomen

Lees verder

Jandino Asporaat: 'maanlanding en 9/11 waren nep'

Lees verder

Tientallen klimaatactivisten gearresteerd na binnendringen Eindhoven Airport

Lees verder

Bedreigde Pim Lammers genomineerd voor kinderboekenprijs

Lees verder

Schoolhoofd stapt op na les met 'te pornografische' David van Michelangelo

Lees verder

Kanye West breekt met antisemitisme na kijken 21 Jump Street

Lees verder

Gemeenten hebben geen zin meer om energietoeslag uit te voeren

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Rapper gebruikt beelden huiszoeking in videoclip

Lees verder

Vrouwen met veel jongere man hebben gelukkigere relaties

Lees verder

Duitse brouwer komt met bier in poedervorm

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: