NieuwNieuws

Tech & Crypto

Veilingvoer: De ultieme 30+ miljoen euro race-Ferrari

Legende met helden aan het stuur

Een mens moet ergens over dromen, dus behandelen we in veilingvoer de meest bijzondere, unieke, zeldzame of bizarre auto's die binnenkort onder de hamer gaan. Met deze week een hoogtepunt uit Ferrari’s racegeschiedenis en misschien wel één van de duurste Ferrari’s everooit: 1955 Ferrari 410 Sport Spider die door kampioenen werd bestuurd.

Als de waarde van een klassieke raceauto alleen afhangt van de legendes die achter het stuur zaten, dan wordt chassis 0598 CM één van de duurste vierwielers ooit. Voor zijn eerste wedstrijd, de 1000 km van Buenos Aires, stapten Eugenio Castellotti en Juan Manuel Fangio (werd uiteindelijk vijf keer F1-wereldkampioen) in. Daarna verkocht Ferrari de 410 aan een Amerikaans raceteam waar een jong talent instapte: Carroll Shelby. 

De Carroll Shelby die uiteindelijk in 1959 de 24 Uur van Le Mans won en wereldbekend werd met zijn eigen automerk. De Shelby wiens naam op duizenden Fords prijkt en een belangrijke rol speelt in het recent verfilmde Ford versus Ferrari-verhaal. Die Carroll racete en won eind 1956 en begin 1957 in deze Ferrari 410. De koper krijgt er zelfs twee door Shelby gewonnen bekers bij, zodat daar geen twijfel over kan bestaan. Shelby kwam 0598 CM in 2006 tegen op een klassiekerevenement en signeerde voor de eigenaar de benzinetank. “Mr. Ferrari told me that this was the best Ferrari he ever built”, schreef hij erbij. 

Na Shelby stapte wederom een legende in deze Ferrari. Toekomstig F1-wereldkampioen Phil Hill nam het stuur over voor enkele wedstrijden in 1957, waarbij hij bij een race in Santa Barbara eerste in zijn klasse en derde in het algemeen klassement wist te worden. 

Maar de waarde hangt niet alleen af van de rijders, ook andere aspecten spelen een rol, en ook daar scoort hij uitstekend. Ferrari bouwde slechts vier stuks, waarvan twee met deze grotere motor voor de Carrera Panamericana race die uiteindelijk niet doorging, dus zeldzaam is hij zeker. Daarnaast is het een Ferrari, misschien wel het populairste en meest waardevolle merk onder verzamelaars met een rijke racegeschiedenis en vele trouwe volgers. En zelfs met de originaliteit zit het wel goed, want ondanks zijn riante racegeschiedenis beschikt deze 410 nog over zijn originele krachtbron.

Alle ingrediënten voor een recordprijs zijn aanwezig. RM Sotheby’s vermeldt geen verwachte opbrengst, maar dat houdt ons niet tegen om te speculeren. In december 2004 werd deze 0598 CM bij een dealer aangeboden voor 3 miljoen Britse ponden (5,7 miljoen dollar), maar sindsdien in het heel hard gegaan met de prijs van dergelijke klassiekers. In augustus 2014 viel de hamer voor één van de andere 410 Sport Spiders namelijk pas bij 23 miljoen dollar. Dat is ondertussen ook alweer acht jaar geleden en daarom zou het ons, mede gezien de ongelofelijk historie van dit exemplaar, absoluut niet verbazen als de prijs deze keer boven de 30 miljoen dollar uitkomt of zelfs nog hoger eindigt. Eind augustus gaan we het ontdekken, want dan kunnen geïnteresseerden zich melden bij de veiling van RM Sotheby’s in Monterey. We zijn benieuwd. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: