NieuwNieuws

Tech & Crypto

Tientallen nieuwe euro-stablecoins

Na EUROC zijn nu ook USDT en USDC gelijk aan de euro

Hoewel de stablecoin al even bestaat, is 2022 hét jaar dat dit innovatieve concept op de kaart heeft gezet. En niet perse in positieve zin. Nadat de stablecoin UST in mei onderuit ging, trok het het aanverwante project LUNA met zich mee. De bear market was officieel een feit. Maar het mooie aan bear markets is dat het kaf van het koren wordt gescheiden en er gebouwd wordt aan nieuwe producten. Zo werd twee weken geleden nog de Euro Coin (EUROC) in omloop gebracht, een stablecoin gekoppeld aan de euro en uitgegeven door het Amerikaanse bedrijf Celsius. Dit was een heuze innovatie te noemen, een nieuwe stablecoin gelijk aan de euro. Maar nauwelijks twee weken later zijn er nog tientallen oude, bekende stablecoins die óók gelijk zijn aan de euro: USDT, USDC en BUSD.  Wat een tijden.  

Stablecoins

Stablecoins zijn cryptocurrencies die gekoppeld zijn aan andere activa en zo altijd een bepaalde - stabiele - waarde (zouden moeten) vertegenwoordigen. Dit is ooit als handigheidje in het leven geroepen door de handelsplatformen. Als je aan het handelen bent, wil je misschien even niet belegd zijn. Je hebt geen tijd om koersontwikkelingen te volgen of je verwacht simpelweg dat de prijzen van cryptocurrencies gaan dalen. Tot 2015 was dan je enige uitkomst om je crypto te verkopen tegen dollars of euro's en deze op je bankrekening te zetten. Niet heel klantvriendelijk en bovendien ook niet handig voor het winstmodel van de platformen. 

Om dit te voorkomen, werd in 2015 USDT ontwikkeld door handelsplatform Bitfinex. De prijs zou altijd gelijk moeten zijn aan één US dollar en om dit te bereiken werd voor iedere uitgegeven cryptodollar één US dollar op een bankrekening gezet. Neemt de vraag naar cryptodollars toe, dan worden er meer cryptodollars uitgegeven en veilig bewaard op een bankrekening. Neemt de vraag naar cryptodollars af, dan worden deze geburnt: zij worden uit circulatie gehaald. Vervolgens worden er US dollars van de bankrening afgehaald. Bitfinex bleek deze 'simpele' regels niet helemaal consequent te volgen, maar het bedrijf zou ondertussen zijn leven gebeterd hebben.   

Naast deze fiat-backed stablecoins zijn er in de loop der tijd ook nog asset-backed en algoritmic stablecoins in omloop gekomen. Asset-backed stablecoins zijn niet gekoppeld aan euro's of dollars op een bankrekening, maar door grondstoffen zoals goud en zilver. Algoritmic stablecoins zijn een mooi experiment gebleken, maar niet meer dan dat. De waarde van de munt zou stabiel gehouden moeten worden door een algoritme, maar de val van UST heeft deze exotische stablecoin de kop gekost.  

Euro-dollar pariteit

Bijzonder aan de afgelopen weken is dat er niet één (EUROC) euro-stablecoin bij is gekomen, maar in feite wel tientallen of honderden als we het overzicht op CoinMarketCap mogen geloven. De reden hiervoor is simpel: de euro is voor het eerst in twintig jaar namelijk weer gelijk aan de US dollar, iets dat we euro-dollar pariteit noemen. Door de vrees voor een recessie, de zorg dat de ECB de inflatie niet goed zal aanpakken en de oorlog op het Europese continent is de euro de afgelopen maanden sterk in waarde gedaald. Niet goed als je een vakantie naar de VS op de planning had staan, maar je hebt wel lekker veel crypto voor je geld: prijzen worden uitgedrukt in US dollars. En het rekent ook wel lekker makkelijk als je naar je portfolio kijkt..

Bron: Bitvavo

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: