NieuwNieuws

Tech & Crypto

Musk verbreekt belofte: Tesla verkoopt 75% bitcoins

Bedrijf zou cash nodig hebben vanwege lockdowns China

Veel bedrijven maken hun kwartaalcijfers over het tweede kwartaal van dit jaar bekend. Dat veel bedrijven nog last hebben van ziekteverzuim door corona, een krappe arbeidsmarkt en de oorlog in Oekraine was te verwachten. Maar dat Tesla bekendmaakte afgelopen kwartaal 75% van zijn bitcoins te hebben verkocht, kwam voor velen wél als een verrassing. Het bedrijf zegt last te hebben van de lockdowns in China en heeft daarom de meerderheid van zijn bitcoins - tegen verlies - moeten verkopen. Er kon zo'n 936 miljoen USD op de balans worden bijgeschreven. 

Bron: Tesla Q2 Quarterly Update

Haat-liefde relatie

Dat een bedrijf in roerige tijden extra cash op de bank wil hebben om klappen op te kunnen vangen is niets geks, maar dat juist Musk dit doet is toch vreemd. In januari 2021 maakte Tesla bekend dat het de afgelopen weken voor 1,5 miljard USD aan bitcoin had aangekocht en Tesla voornemens was bitcoins te gaan accepteren als betaalmiddel voor de elektrische auto's. Toen Musk twitterde dat hij de bitcoins nooit meer zou verkopen, kon de euforische stemming op de cryptomarkten kon niet meer stuk. De prijs van een bitcoin schommelde rond de 38k USD, en toen het nieuws naar buiten kwam schoot de prijs door de 40k USD heen.  Amper twee maanden later werd bekend dat Tesla al 10% van de aangekocht bitcoins had verkocht tegen ruim 100 miljoen USD winst. Critici betichtten hem vervolgens op koersmanipulatie. Musk wuifde de kritiek weg en zei dat hij de wereld wilde laten zien dat bitcoin een prima en liquide alternatief is voor cash op de (bedrijfs)balans. 

Nauwelijks anderhalf jaar later hangt de vlag er anders voor en heeft hij minstens één van zijn beloften gebroken. Ondanks eerdere positieve uitingen over de grootste digitale munt heeft hij het grootste gedeelte van zijn bitcoins alsnog verkocht. Bovendien klinkt het ook wat tegenstrijdig dat hij dit gedaan heeft om meer liquiditeit op de bank te hebben staan, terwijl hij een jaar geleden nog aangaf dat bitcoin een prima alternatief is voor cash. Musk heeft ondertussen gereageerd op de kritiek en aangegeven dat zijn standpunt m.b.t. de digitale munt ongewijzigd is: "This should not be taken as some verdict on Bitcoin." Hij vond het nodig om hierbij te vermelden dat het aantal Dogecoin nog niet is aangeraakt. Toen het nieuws uitkwam daalde de koers van bitcoin, om weer enigszins te herstellen. De tijd dat Musk koersen kon maken of breken lijkt voorbij. 

Bron: Bitvavo

Micky Adriaansens (VVD) veroorzaakt verwarring over Chinabeleid

Politiek

VVD in Brussel (en Jesse Klaver) boos op minister: 'Dit is een politieke strijd die het waard is om te voeren'

Lees verder

Paniek! Gemeenten mogen straks fastfoodrestaurants weigeren

Algemeen

Is dan niets meer heilig?!

Lees verder

Nu al meer mensen betrapt op rijden onder invloed dan in heel 2021

Algemeen

Staatskas wordt goed gespekt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vanaf volgend jaar ook statiegeld op blikjes

Lees verder

Studentenetende Japanner (73) overleden

Lees verder

Medewerkers TikTok hebben volgende week toegang tot data gebruikers

Lees verder

Dennis Wiersma (VVD) in de fout met aanpak Koranscholen

Lees verder

Meer dan 200.000 kinderen leefden vorig jaar met armoederisico

Lees verder

Ziekenhuispatiënt haalt kamergenoot van beademing om irritant geluid

Lees verder

Australiër na veertig jaar achter de tralies dankzij podcast

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Melissa was tientallen jaren ontvoerd zonder het zelf te weten

Lees verder

Hond schiet baasje dood met jachtgeweer

Lees verder

Man wint rechtszaak: mag 'verplichte vrijdagmiddagborrel' skippen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: