NieuwNieuws

Algemeen

Oud-premier Myanmar Aung San Suu Kyi moet nog zes jaar extra de cel in

Ze zit al een straf van 11 jaar uit, mensenrechtenorganisaties spreken van een politiek proces

Aung San Suu Kyi, de in 2021 afgezette Myranmarese premier, is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. De 77-jarige Nobelprijs-winnares is veroordeeld voor vier gevallen van corruptie. Volgens de Myranmarese rechtbank drukte zij geld van haar eigen liefdadigheidsorganisatie achterover. Aung San Suu Kyi zit al een straf van 11 jaar uit.

De democratisch verkozen Aung San Suu Kyi was regeringsleider van Myanmar tot zij op 1 februari 2021 werd afgezet tijdens een militaire coup. Met de staatsgreep werd het land van een wankele democratie terug veranderd naar een een militaire dictatuur van de junta. Na haar afzetting werd ze al snel aangeklaagd. Onder andere voor het overtreden van in- en uitvoerwetten. Ze zou onwettige Walkie-Talkies in bezit hebben gehad.

Mensenrechtenorganisaties stellen dat er bij de veroordeling sprake zou zijn van een schijnproces om Aung San Suu Kyi politiek monddood te maken. Eerder werd ze veroordeeld tot 11 jaar cel voor opruiing en het schenden van de coronamaatregelen. Ook loopt er nog een zaak over verkiezingsfraude.  Het Myanmarese leger beschuldigt Aung San Suu Kyi van fraude tijdens de parlementsverkiezingen die zij in november 2020 overtuigend won. Internationale waarnemers hebben vastgesteld dat van fraude geen sprake zou zijn.

Staatsgreep

Het leger in Myanmar nam vorig jaar via een staatsgreep de macht over. Als reactie daarop braken massale protesten uit. Daarbij kwamen honderden mensen om het leven. Het leven in Myanmar lijkt sinds die staatsgreep weer verdacht veel op dat tijdens de militaire dictatuur tussen 1962 en 2011. Dat regime werd gekenmerkt door corruptie, geweld en politieke onderdrukking.

Sinds de staatsgreep woedt in het land een burgeroorlog tussen het militaire regime en rebellengroepen. Inmiddels zouden zo'n 14.000 mensen zijn gearresteerd vanwege verzet tegen het regime. In juli onthulde de junta dat vier prodemocratische activisten waren geëxecuteerd. Onder hen een partijgenoot van Aung San Suu Kyi. Hun proces vond plaats achter gesloten deuren.

Wankele democratie

Tot begin jaren '10 stond het Aziatische land onder bewind van de junta. In de periode 2010 tot 2012 werden in Myanmar de eerste stappen gezet naar een parlementaire democratie. Deze bestuurstransformatie werd bezegeld door de verkiezing van Aung San Suu Kyi in de lente van 2012.

Met het installeren van een gekozen regering verwierf Myanmar, hoewel de democratie breekbaar was, internationaal steeds meer vertrouwen. Desondanks had het land nog steeds te kampen met grote institutionele problemen. Zo was de rechtspraak niet onafhankelijk en ook persvrijheid en -veiligheid waren niet gegarandeerd.

Rohingya

Aung San Suu Kyi, die al sinds de jaren '80 een grote rol speelt in de destijds voorzichtig ontwikkelende democratie, is niet onomstreden. Hoewel zij in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede won, lag de regeringsleider de afgelopen jaren zwaar onder vuur. De voornaamste kritiek zit hem in de manier waarop in het land wordt omgegaan met de Rohingya, een islamitische minderheidsgroep.

In Augustus 2017 begon het Myanmarese leger met hardhandig en dodelijk optreden tegen de Rohingya in de staat Rakhine, waar het volk volgens de overheid illegaal verblijft. Het overwegend Boeddhistische Myanmar ontkent het burgerschap van de moslimminderheid en ze werden uitgesloten van de volkstelling in 2014. Het voormalige Birma ziet ze als illegale immigranten vanuit buurland Bangladesh.

Naar aanleiding van de in 2017 begonnen dodelijke aanvallen, sloegen veel Rohingya op de vlucht. Zij kwamen onder erbarmelijke omstandigheden terecht in vluchtelingenkampen. De regering van het Afrikaanse land Gambia sleepte Myanmar en daarmee Aung San Suu Kyi enkele jaren terug voor de rechter bij het Internationaal Strafhof voor het vermeend systematisch uitmoorden van de Rohingya.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: