NieuwNieuws

Algemeen

Rosmalense 'flatmoord' erkend als rechterlijke dwaling, Rob B. vrijgesproken

B. zat14 jaar onterecht vast voor doodslag op zijn vriendin

Veertien jaar onterecht vast door een rechterlijke dwaling. De 64-jarige Rob B. is maandag in de rechtbank in Arnhem vrijgesproken van betrokkenheid bij de Rosmalense 'flatmoord'. B. werd in 2008 veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. De rechter vonnist nu dat B. niets had misdaan en ten onrechte is veroordeeld, meldt NU.nl.

Rob B. vond op 10 april 2000 zijn partner Regie met doorgesneden keel in hun gezamenlijke flatwoning in Rosmalen. Hij lichtte de hulpdiensten in en werd dezelfde dag aangemerkt als verdachte en aangehouden. Volgens B. had zijn vriendin zichzelf van het leven beroofd. De rechter dacht daar anders over en in hoger beroep werd doodslag bewezen geacht. De verdachte kreeg tbs, de behandeling liep tot 2017.

De Hoge Raad oordeelde in 2020 dat de zaak opnieuw moest worden beoordeeld. In de rechtszaal uitte het hof vandaag kritiek op de deskundigen die de conclusie trokken dat zelfdoding onwaarschijnlijk was. Dat oordeel woog zwaar mee in de uiteindelijke veroordeling. Ondertussen was een van de deskundigen betrokken bij het opsporingsonderzoek, en werd deze later ook nog opgevoerd als onafhankelijke deskundige. Tot overmaat van ramp woonden de twee samen en bespraken zij de zaak.

Op basis van de conclusies van andere deskundigen wordt zelfdoding nu toch het meest waarschijnlijk geacht. "Er zijn geen concrete en overtuigende aanwijzingen meer dat de verdachte betrokken was", aldus het hof. Ook een niet eerder opgevoerde verklaring van een huisarts gaf extra aanleiding tot hernieuwd onderzoek. De overleden vrouw zou de huisarts kort voor haar dood hebben gevraagd iets uit haar hals te snijden. Volgens de huisarts was er niets dat verwijderd moest worden.

Rob B. was niet bij de zitting aanwezig. Zijn advocaat liet weten dat dit emotioneel te zwaar voor hem zou zijn. Toen twee weken geleden justitie het hof verzocht om hem vrij te spreken was B. wel aanwezig. Toen stelde hij 'voor het leven getekend' te zijn. ''Mijn leven is mij afgenomen.''

Met de vrijspraak wordt de Rosmalense 'flatmoord' opgenomen in een illuster rijtje met gerechtelijke dwalingen als de Puttense moordzaak, Schiedammer parkmoord en de zaak-Lucia de Berk. 

Algemeen

WK - Marokko wint van België, rellen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam

Lees verder

Vier ton boete voor gokwebsite die adverteert op jongeren

Algemeen

Mag niet van de wet

Lees verder

Boze Donald Trump wil geen running mate van Kanye/Ye West worden

Glamorama

Rapper doet gooi naar presidentschap 2024

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Rick Brandsteder vertoeft komende tijd in afkickkliniek

Lees verder

Vogels verwerken vuurwerk pas na dagen

Lees verder

Python sleurt jochie van 5 zwembad in

Lees verder

Angela Merkel: In mijn laatste jaar kon ik niets tegen Vladimir Poetin doen

Lees verder

Matthijs van Nieuwkerk werkt mee aan onderzoek naar DWDD

Lees verder

Over tien jaar alleen nog sigaretten bij tabaksspeciaalzaken

Lees verder

Onderzoek naar gedrag Ye West tijdens samenwerking met Adidas

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Bouw Arnhemse windmolen vertraagd vanwege te harde wind

Lees verder

Tweeling geboren uit embryo's die in 1992 werden ingevroren

Lees verder

Uitgeverij Bob Dylan vervalste handtekeningen met machine

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: