NieuwNieuws

Tech & Crypto

Alleen door Europese samenwerking gaan we Web3 niet aan Silicon Valley laten

Twee Europese hoogtepunten in een week

Ook deze week bewees maar weer eens: begeef je je in de wondere wereld van crypto, blockchain en web3, dan moet je niet bang zijn voor wat turbulentie onderweg. Opnieuw een grote hack, de gezochte man achter het geflopte Terra Luna ecosysteem die de opsporingsautoriteiten via Twitter uitdaagt en de directie achter de failliete cryptobank Celsius die op het laatste moment nog even 40 miljoen USD aan zichzelf uitkeerde, om er maar een paar te noemen. Maar die turbulentie, die gaat onderweg minder worden. Europa is namelijk best goed bezig, en dat mag ook wel eens gezegd worden. Deze week hadden we twee hoogtepunten: het finale concept van de Europese richtlijn MiCA en een Nederlandse handelsmissie naar Lissabon. 

MiCA

In 2024 gaat de Europese regulering MiCA in, voluit Markets in Crypto Assets Regulation. En hoewel het een flink concept is geworden met 380 pagina’s, is het belangrijkste aspect terug te brengen tot één woord: harmonisering. En dat is hoog tijd ook. Als een cryptobedrijf nu meerdere landen wil bedienen, heeft het in iedere afzonderlijke lidstaat een aparte registratie bij de toezichthouder nodig. Wil je dus zakendoen in heel de EU, dan heb je daarvoor nu 27 registraties nodig. En iedere toezichthouder houdt er zijn eigen regels op na. 

Vanaf 2024 worden de regels voor ieder land binnen de Europese Unie aan elkaar gelijkgetrokken. En waar nu nog 27 registraties nodig zijn om zaken te mogen doen in de hele EU, is dat straks nog één vergunning. Met de zogenaamde passporting approach vraag je straks een vergunning aan in een van de lidstaten, waarna je automatisch ook toegang hebt tot de rest van de Europese markt. En op die markt zijn alle regels (nagenoeg) hetzelfde: de voorwaarden die voor handelsplatformen gelden, de kapitaaleisen voor partijen die een stablecoin uitgeven en de ‘prospectus’ die bij iedere nieuw uitgegeven coin is vereist.

Helemaal volledig is MiCA nog niet, zo ontbreken Decentralized Finance (DeFi) en Non-Fungible Tokens, maar dat is een logisch gevolg bij een technologie die zich zo snel en zo breed ontwikkelt. Voordat de inkt droog is, loop je alweer achter. 'Dit is het einde van een verhitte maar belangrijke discussie tussen EU wetgevers die al meer dan twee jaar aan de gang is' vatte de belangengroep European Crypto Initiative het mooi samen. Duidelijkheid rondom regelgeving en eenheid en slagkracht van de Europese Unie kunnen dan zomaar eens voor een sterk, Europees blok gaan zorgen net zoals dit met de AVG (algemene wet gegevensverordening of GDPR) het geval is geweest. Waar aanvankelijk nog gedacht werd dat grote bedrijven dwars zouden gaan liggen of de Europese markt zouden verlaten, gebeurde het tegenovergestelde: andere landen namen een voorbeeld aan de AVG en voerden soortgelijke wetgeving in. De Europese markt is simpelweg té aantrekkelijk om links te laten liggen en de Europese Unie heeft op deze manier voorbeeldwetgeving geschreven die nu door landen als Canada en Australië is overgenomen.   

Handelsmissie Lissabon

Het tweede Europese hoogtepunt deze week was een Nederlandse Web3 delegatie die afreisde naar Lissabon. De handelsmissie had dan wel geen officieel staatskarakter, maar dat maakte de handelsmissie er niet minder om. De missie werd georganiseerd door de Blockchain Netherlands Foundation (BCNL) - de belangengroep van crypto-, blockchain- en Web3 bedrijven in Nederland en alle ingrediënten die bij een handelsmissie horen, waren aanwezig: bedrijfsbezoeken, pitches van ondernemers, co-working spaces, ontvangst op de Nederlandse Ambassade en netwerken. Heel veel netwerken. En dat is precies wat er nodig is, vindt ook Rudolf van Ee, een van de twee bestuurders van BCNL.  

Van Ee ziet veel veranderingen ten opzichte van een aantal jaar geleden. 'Toen we in 2020 onze eerste handelsmissie naar Berlijn organiseerden, waren vooral crypto en blockchain onderwerp van gesprek. We zien dat het ecosysteem verbreedt, het gaat veel meer om het grotere plaatje: Web3. Crypto en blockchain spelen daar absoluut een rol in, maar zijn geen doel meer op zich. We zijn steeds meer bezig met de vraag hoe we het internet van de toekomst vorm willen gaan geven'. 

De Europese Unie heeft daar een onmisbare rol in, meent Van Ee: 'Handelsmissies als deze laten zien dat we sterker staan als we samenwerken, we moeten ons juist daarop richten en niet op de interne verschillen. Lidstaten binnen de Europese Unie zijn nog steeds teveel op zichzelf staande eilandjes, maar ook daar komt gelukkig verandering in. De diversiteit tussen verschillende landen wordt vaak als drempel gezien, maar dit is juist de kracht van de Europese Unie. Die voordelen zijn mensen vooral door de coronapandemie in gaan zien: op een kantoor werken is niet meer vanzelfsprekend, meerdere thuiswerkdagen zijn de norm'. Het feit dat zo'n tien procent van de Nederlandse deelnemers in Portugal woonde, zet Van Ee's argument kracht bij. Voor meer gezamenlijke - niet individuele - groei is nóg meer samenwerking nodig meent Van Ee. Als voorbeeld noemt hij cross-border coalities; landsgrensoverstijgende samenwerkingen die mede-geinitieerd zijn vanuit de Europese Unie. 'Dit zijn de banen van de toekomst, laten we dat niet vergeten' sluit Van Ee af.

We bevinden ons onmiskenbaar in een bear market en ook de recessie is zo goed als zeker. Bear markets are here to build is een veel gehoord gezegde: er is minder afleiding, bedrijven moeten de focus verleggen en nieuwe bedrijfsmodellen ontstaan. En dat werd ook in Lissabon duidelijk: bedrijven zijn voorzichtiger, maar nemen nog steeds mensen aan. Ook de economisch mindere tijden gaan weer over en dan wil je niet dat je stil hebt gestaan terwijl je concurrent is door blijven bouwen. Een mondiaal bedrijf als Binance is er daar een van, maar ook het Nederlandse Bitvavo - tevens BCNL partner - zet nog iedere week foto's online van zijn nieuwe werknemers.  

Er zijn in Europa verschillen te over, maar de afgelopen week heeft laten zien dat we prima in staat zijn die verschillen voor ons te laten werken in plaats van tegen ons. En we moeten ook wel, want een sterk Europa is het enige antwoord op techgiganten als Google en Facebook. Laten we voorkomen dat we het internet van de toekomst zelf gaan vormgeven, anders gaat Silicon Valley - net als Web2 - voor ons doen.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: