NieuwNieuws

Algemeen

Motief moord Peter R. op tafel: 'Stopte neus waar hij die niet moest stoppen'

Link met topcrimineel Ridouan Taghi klaar als een klontje

Een motief voor de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries. Voor het eerst sinds De Vries in juli 2021 werd neergeschoten heeft een verdachte zich uitgelaten over waarom de misdaadjournalist 'dood moest'. Verdachte Christopher W. (27) verklaarde kort na de aanslag aan de telefoon tegen zijn vriendin dat De Vries 'overal zijn neus in stopte waar hij die niet moest stoppen'. ''Daarom hebben ze hem geschoten.''

W. zou vorig jaar lente samen met twee anderen de opdracht hebben gekregen om de misdaadverslaggever te liquideren. Uit afgeluisterde spraakmemo's en belletjes tussen de verdachten blijkt dat ze 'treuzelden' met de uitvoering. Dat meldt EenVandaag

De moordopdracht zou uiteindelijk niet aan hem maar aan anderen zijn gegeven. W. werd eind mei 2021 opgepakt om een oude straf uit te zitten. Wel bleef W. volgens het OM een rol spelen op de achtergrond. Hij hield vanuit de gevangenis nauw contact met medeverdachten Gerower M. (26) en Erickson O. (27).

Spotters

M. en O. zouden de spotters zijn die verantwoordelijk waren voor de video's die na de aanslag van een voor zijn leven vechtende Peter R. werden verspreid. Zij zitten sinds deze zomer vast. Uit telefoongesprekken blijkt dat de twee Peter R. al langere tijd in de gaten hielden. Zij waren ook op 9 juni en 1 juli in de buurt van de RTL Boulevardstudio aan het Leidseplein waar De Vries vandaan kwam toen hij werd neergeschoten.

Kort na de moordaanslag ging een aantal video's rond waarop duidelijk te zien was hoe De Vries eraan toe was. Deze video ging rond op sociale media en in Whatsapp-groepen. TV-journaals en dagbladen besloten de video niet te plaatsen, deze werd op GeenStijl wel ongecensureerd geplaatst. Tot groot ongenoegen van de politie Amsterdam.

GeenStijl schreef na de aanslag herhaaldelijk over twee jongemannen die kort na de aanslag op videobeelden opdoken. Inmiddels is duidelijk geworden dat dat de medeverdachten Gerower M. en Erickson O. zijn. De aanslag op Peter R. de Vries werd opzettelijk gefilmd om zoveel mogelijk impact te veroorzaken.

Moordaanslag

In totaal zijn er zes mensen aangehouden voor betrokkenheid bij de moordaanslag op Peter R. de Vries op 6 juli 2021. Drie kwartier na de aanslag werden op de A4 de vermoedelijke schutter Delano G. en zijn chauffeur Kamil E. opgepakt. Die hoorden in juni levenslang tegen zich geëist worden. Begin juli maakte de politie bekend Krystian M. te hebben gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht dat hij G. en E. heeft aangestuurd.

De misdaadverslaggever overleed een ruime week later, op 15 juli, zonder bij te zijn geweest. Al vanaf moment één wordt er sterk gespeculeerd dat de aanslag een link zou hebben met topcrimineel Ridouan Taghi. Mede omdat De Vries de vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. was. B. zou getuigen tegen Taghi in het Marengo-proces. Eerder werd ook de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, vermoord. Toch waren de directe links tussen de verdachten en de topcrimineel mager. Met M. als tussenpersoon is dat een stuk duidelijker. Krystian M. werd eerder met Taghi in verband gebracht.

Opdrachtgever

De link met Taghi is met de telefoontaps van Christopher W. klaar als een klontje. Op de avond van de moordaanslag belde W. met zijn vriendin die hem op de hoogte bracht van de schietpartij. ''Lekker voor hem'', was zijn antwoord, tot woede van zijn vriendin. De Vries stopte volgens W.  'overal zijn neus in waar hij die niet moest stoppen'. Het telefoongesprek is volgens bronnen recent toegevoegd aan het onderzoek.

Misdaadjournalist De Vries was in het jaar voor zijn liquidatie vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces. De megazaak tegen het gewelddadige drugsimperium van Ridouan Taghi. Politie en OM gaan ervan uit dat Taghi de opdracht tot de moord gaf.  In het Marengo-proces is levenslang tegen hem geëist.

De verdenking van Taghi wordt bevestigd door afluistertapes van Erickson O. Die verklaarde tijdens een ontmoeting met kennissen dat 'Taghi drie mensen de opdracht had gegeven'.

 LEES OOK - Kinderen Peter R. de Vries spreken verdachten toe: 'Mijn vader was een held' 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: