NieuwNieuws

Algemeen

Oekraïne onder vuur: bestookt door Russische raketten, vergelding voor Krimbrug

11 doden, 64 gewonden and counting

Sinds vanmorgen vroeg worden Kiev en andere grote Oekraïense steden door Rusland bestookt met raketten. Daarbij zijn tenminste 11 mensen omgekomen en 64 gewond geraakt. Dat meldt de Oekraïense staatsnooddienst DSNS. Verwacht wordt dat het aantal slachtoffers nog oploopt. Vooral hoofdstad Kiev  is zwaar getroffen. Daar zijn volgens Burgemeester Vitali Klitsjko 5 doden gevallen. 51 mensen raakten gewond. 

Naast Kiev is het in meerdere steden en regio's flink raak. Zaporizja, Dnipro, Chmelnytsky, Zjytomyr, Ternopil en Lviv zijn getroffen. Vier regio's zouden volgens DSNS zonder stroom zitten. Dat gaat om Lviv, Polatva, Soemy en Ternopil. De aanval is een vergeldingsactie voor het opblazen van de Krimbrug, dat zei Russische president Poetin vandaag in een verklaring.

In een televisieverklaring heeft president Poetin bevestigd dat hij opdracht heeft gegeven tot een luchtaanval op Oekraïense doelen als reactie op het opblazen van de Krimbrug. Poetin spreekt van Oekraïens terrorisme. Ook beweert hij dat Oekraïne heeft geprobeerd aardgasleiding TurkStream op te blazen. Volgens Poetin zijn langeafstandsraketten ingezet tegen 'militaire-, communicatie-, en energiedoelen'.  "Als de aanvallen blijven doorgaan, zullen wij die hard beantwoorden." 

'Gaat om energie en mensen'

Volgens Oekraïne worden ook met name burgerdoelen getroffen. President Zelensky stelde in een verklaring dat het de Russen om met name twee doelen te doen is: energievoorzieningen en mensen. Het gaat volgens Zelensky om wapens van Iraanse makelij. "Tientallen raketten, Iraanse 'Shaheds'", zegt hij, doelend op onbemande Shahed-gevechtsdrones.

Het Oekraïense leger wist vanmorgen naar eigen zeggen de helft van de afgevuurde raketten neer te halen. Om half 11 tweette legerchef Valeri Zaloezjny (die van de hakenkruisarmband die toch geen hakenkruisarmband bleek). Op dat moment was het leger erin geslaagd 41 van de 75 raketten af te weren.

Hulporganisaties leggen werk stil

"Ze willen paniek en chaos, ze willen ons energiesysteem vernietigen. Ze zijn hopeloos", stelde Zelensky in zijn verklaring. "Het tweede doelwit zijn mensen. De tijd van de aanvallen en de doelen zijn speciaal gekozen om zoveel mogelijk schade aan te richten." De president drong er bij de inwoners op aan om vandaag in schuilplekken te blijven.

Het Rode Kruis heeft besloten de werkzaamheden in Oekraïne in verband met de veiligheid in ieder geval voor vandaag stil te leggen. Ook de Noorse Vluchtelingeraad (NRC) heeft tot hetzelfde besloten. Wanneer beide hulporganisaties hun werkzaamheden hervatten is nog onduidelijk.  

Meerdere regio's geraakt

De burgemeester van Kiev, Klitsjko, meldt dat de aanvallen 'vitale infrastructuur' hebben geraakt. "Verschillende objecten behorend tot de vitale infrastructuur van de stad zijn geraakt. Alle hulpdiensten zijn ter plaatse aan het werk.'' De vorige aanval op Kiev was eind juni. toen kwam er een persoon om het leven bij een raketaanval. De aanval werd gezien als signaal aan een G7-top. Eerdere doelen waren met name buitenwijken van Kiev. De aanvallen van vandaag treffen specifiek het centrum van de stad.

Ook Charkov is tenminste drie keer graakt door raketten. Dat zegt burgemeester Ihor Terechov tegen Skynews. De 'energie-infrastructuurfaciliteit' van de stad werd geraakt. Op sommige plekken viel de elektriciteit weg. Er is volgens de burgemeester geen watervoorziening.

In acht regio's zijn in totaal 11 belangrijke infrastructuur objecten getroffen. Dat zei premier Denys Sjmyhal op Telegram. Een van de eerste doelen was een kinderspeelplaats waarbij mensen om het leven zijn gekomen.

De Rijksoverheid Nederlanders in Oekraïne wederom dringen op om het land te ontvluchten. Voor heel het land is code rood van kracht. "Reis niet naar Oekraïne. Het maakt niet uit wat uw situatie is of welke goede bedoelingen u heeft."

Een van de raketten heeft het Duitse consulaat in Kiev geraakt. Dat meldt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Duitsland levert in de komende dagen luchtafweergeschut aan Oekraïne. Het eerste IRIS-T systeem wordt deze week gebracht. Volgend jaar volgen er nog drie. Bondskanselier Olaf Scholz maakte in juni bekend dat Oekraïne het systeem zou krijgen.

Moldavië roept Rusland tot de orde omdat er tenminste drie kruisraketten vanaf de Zwarte Zee op Oekraïne zijn afgevuurd. De raketten kwamen door het Moldavische luchtruim, stelt vice-premier en BuZa-minister Popescu. Hij roept de Russische ambassadeur op het matje.

Belarussiche president Loekasjenko heeft een gezamenlijke troepenmacht met Rusland aangekondigd. De reden is volgens Loekasjenko een toename van de spanning aan de westelijke grenzen van zijn land. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: