NieuwNieuws

Tech & Crypto

'8 miljard nodig om faillissement Cryptobeurs FTX af te wenden'

Crypto's Lehman moment lijkt gekomen

Het is vijf voor twaalf voor cryptobeurs FTX; volgens persbureau Bloomberg heeft FTX een tekort van 8 miljard USD. Alleen al 4 miljard zou nodig zijn om aan kortlopende verplichten te voldoen. De gevallen crypto wonderboy en FTX CEO Sam Bankman-Fried zou een uur voor het klappen van de Binance overname openhartig zijn geweest in een call met investeerders; 'I fu*ked up'. Bankman-Fried is haastig op zoek naar kapitaal; komt er geen kapitaalinjectie, dan moet de cryptobeurs faillissement aanvragen. Nu Binance de overname te riskant vond, is het maar de vraag of andere investeerders het aandurven kapitaal bij te storten. Geldschieters van het eerste uur zijn onder andere BlackRock, Sequoia Capital en SoftBank. Durfinvesteerder Sequioia heeft al aangegeven dat het zijn volledige investering gaat afschrijven.

Crypto's Lehman moment

Daarmee lijkt het Lehman Brothers moment voor crypto gekomen; in 2008 viel een aantal relatief kleine banken om vanwege een bubbel op de Amerikaanse huizenmarkt. Investeringsbank Lehman Brothers kon het hoofd niet boven water houden en had geld nodig. Maar dat geld kwam niet en een van de grootste investeringsbanken uit de Amerikaanse geschiedenis moest faillissement aanvragen. Banken, verzekeraars en pensioenfondsen over de hele wereld voelden hier de gevolgen van. 

Eerder dit jaar zorgde de val van het Terra-Luna ecosysteem voor een domino-effect op de cryptomarkten. Onder andere hedgefonds 3 Arrows Capital, Voyager Digital en Celsius vielen een voor een om. Na een reeks van meer dan 10 faillisementen wereldwijd, leek de lucht uit de markt. Tot afgelopen week. De val van het FTX-imperium - waarvan de logo's zelfs op de Formule1 wagens van het Mercedes Team pronken - is misschien nog wel groter dan de vorige faillisementen. Sam Bankman-Fried stond lange tijd bekend als het lievelingetje van de cryptowereld en kreeg het zelfs voor elkaar kapitaal op te halen bij een Canadees lerarenpensioenfonds. Er is nog veel onzeker, maar één ding staat als een paal boven water: mensen vallen altijd weer terug in oude patronen. Strengere regulering is tegen het zere been van de industrie, maar lijkt toch zo gek nog niet.       

Ook prostituees mogen straks thuiswerken in Utrecht

Algemeen

Stad begint met proef

Lees verder

'AI-drone negeert menselijke orders om doel te bereiken'

Niet Doodchecken

Zou daarbij prima een mens kunnen ombrengen

Lees verder

Omvolking-spandoek op Limburgse school niet strafbaar

Algemeen

OM: Omstreden term is slechts kritiek op migratiebeleid

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Mosselen blijken stofzuigers van de oceaan

Lees verder

Ferry Doedens vindt nieuwe liefde op Curaçao

Lees verder

Rechtse VVD'ers willen dat Mark Rutte belofte asielbeleid nakomt

Lees verder

Belgische YouTuber wil eigen rechter spelen rondom fatale ontgroening

Lees verder

Gestolen baby-ezel weer herenigd met moeder

Lees verder

Video - Joe Biden (80) breekt bijna nek op podium

Lees verder

Wolken maken later vandaag plaats voor zon

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Man verliest penis bij vuurgevecht met politie

Lees verder

Duitse politie arresteert stripper vanwege neppistool

Lees verder

Ambtenaar die stuwmeer liet leeglopen vanwege in water gevallen telefoon ontslagen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: