'8 miljard nodig om faillissement Cryptobeurs FTX af te wenden'

Crypto's Lehman moment lijkt gekomen
Het is vijf voor twaalf voor cryptobeurs FTX; volgens persbureau Bloomberg heeft FTX een tekort van 8 miljard USD. Alleen al 4 miljard zou nodig zijn om aan kortlopende verplichten te voldoen. De gevallen crypto wonderboy en FTX CEO Sam Bankman-Fried zou een uur voor het klappen van de Binance overname openhartig zijn geweest in een call met investeerders; 'I fu*ked up'. Bankman-Fried is haastig op zoek naar kapitaal; komt er geen kapitaalinjectie, dan moet de cryptobeurs faillissement aanvragen. Nu Binance de overname te riskant vond, is het maar de vraag of andere investeerders het aandurven kapitaal bij te storten. Geldschieters van het eerste uur zijn onder andere BlackRock, Sequoia Capital en SoftBank. Durfinvesteerder Sequioia heeft al aangegeven dat het zijn volledige investering gaat afschrijven.
Crypto's Lehman moment
Daarmee lijkt het Lehman Brothers moment voor crypto gekomen; in 2008 viel een aantal relatief kleine banken om vanwege een bubbel op de Amerikaanse huizenmarkt. Investeringsbank Lehman Brothers kon het hoofd niet boven water houden en had geld nodig. Maar dat geld kwam niet en een van de grootste investeringsbanken uit de Amerikaanse geschiedenis moest faillissement aanvragen. Banken, verzekeraars en pensioenfondsen over de hele wereld voelden hier de gevolgen van.
Eerder dit jaar zorgde de val van het Terra-Luna ecosysteem voor een domino-effect op de cryptomarkten. Onder andere hedgefonds 3 Arrows Capital, Voyager Digital en Celsius vielen een voor een om. Na een reeks van meer dan 10 faillisementen wereldwijd, leek de lucht uit de markt. Tot afgelopen week. De val van het FTX-imperium - waarvan de logo's zelfs op de Formule1 wagens van het Mercedes Team pronken - is misschien nog wel groter dan de vorige faillisementen. Sam Bankman-Fried stond lange tijd bekend als het lievelingetje van de cryptowereld en kreeg het zelfs voor elkaar kapitaal op te halen bij een Canadees lerarenpensioenfonds. Er is nog veel onzeker, maar één ding staat als een paal boven water: mensen vallen altijd weer terug in oude patronen. Strengere regulering is tegen het zere been van de industrie, maar lijkt toch zo gek nog niet.