NieuwNieuws

Sport

Braziliaanse voetballegende Pelé (82) overleden

'Beste voetballer ooit' is niet meer

In São Paolo is oud-voetballer Edson Arantes do Nascimento, beter bekend als Pelé, overleden. De Braziliaan werd door veel liefhebbers gezien als de beste voetballer aller tijden. Van 1956 tot 1977 speelde hij in het Braziliaanse elftal, hij scoorde in zijn carrière ruim 700 doelpunten en won driemaal de wereldbeker. De laatste jaren van zijn leven leed hij aan darmkanker. Pelé werd 82 jaar.

Hoewel de voetbalwereld waarin Pelé glorïeerde niet meer te vergelijken is met de hedendaagse topsport, wordt Pelé nog altijd geprezen als architect van het klassieke Braziliaanse voetbal. Hij speelde slechts voor twee clubs tijdens zijn carrière, vooral voor zijn thuisbasis Santos. Daar hechtte men zoveel waarde aan de heldenstatus van Pelé dat er speciaal voor hem wedstrijden werden georganiseerd waarin hij zijn aantal doelpunten kon opkrikken. Hierdoor bestaat er tot op de dag van vandaag discussie over het echte aantal ballen dat Pelé in de touwen schoot. Desondanks wordt hij gezien als voetballegende en in één adem genoemd met Cruijff en Diego Maradona. 

Na het voetbal

Na zijn voetbalcarrière werd Pelé ook maatschappelijk en politiek actief. In de jaren '90 werd hij ambassadeur voor de VN en UNESCO en president Cardoso benoemde hem in 1995 tot 'Uitzonderlijk Minister van Sport'. Hij sprak zich openlijk uit tegen de corruptie in de Braziliaanse politiek en introduceerde zelfs een anticorruptiewet die sindsdien de 'Pelé-wet' genoemd wordt. 

De 'Zwarte Parel' trouwde drie keer en kreeg tenminste zeven kinderen. Hoewel er door de jaren heen een aantal buitenechtelijke kinderen aan het licht kwam, heeft hij dit zelf nooit erkend. Eind november werd Pelé opgenomen in het ziekenhuis vanwege een zwelling in zijn lichaam. Zijn lichaam bleek niet meer te reageren op chemotherapie en hij kreeg de laatste dagen van zijn leven palliatieve zorg.

Vanuit de sportwereld regent het eerbetonen na het nieuws van zijn overlijden. Spelers, clubs en voetbalcompetities schrijven op sociale media over de grootsheid van Pelé's sportieve en maatschappelijke prestaties. Ajax plaatste een foto van de Braziliaan samen met Johan Cruijff,  die zich ooit ook door Pelé liet inspireren. "Het is een droevige dag voor het voetbal."


Dode en gewonden bij ongeluk in Zeeuwse olieraffinaderij

Algemeen

Oorzaak ongeval onbekend

Lees verder

Gary Glitter vervroegd vrij wegens goed gedrag

Glamorama

Voormalig zanger mag naar huis

Lees verder

Belgisch stel laat baby achter op vliegveld bij gebrek aan vliegticket

Niet Doodchecken

Kind staat prima op de balie

Lees verder

Meer NieuwNieuws

In Frankrijk opgepakte maffiamoordenaar werkte als pizzabakker

Lees verder

Vrouw vermoordt dubbelganger om eigen dood in scène te zetten

Lees verder

Rose had Jack wél kunnen redden na ondergang Titanic

Lees verder

Man klaagt vrouw aan omdat ze niet wil daten

Lees verder

Risico op kanker door alcohol bij veel mensen onbekend

Lees verder

Rechter geeft Sharon Dijksma (PvdA) tik op de vingers wegens instellen online gebiedsverbod

Lees verder

Lynx maakt zich op voor terugkeer naar Nederland

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Menselijke penis gevonden bij tankstation, eigenaar onbekend

Lees verder

Duitse rechter: kebabtent is geen restaurant

Lees verder

Man bijt slang: 22-jarige gearresteerd voor afbijten hoofd van huisdier

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: